Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Zweden

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Zweden is erg hoog. Zo is de levensverwachting in Zweden één van de hoogste van de hele wereld. De kosten van de Zweedse gezondheidszorg zijn laag en deze worden betaald via belastingen. Gebruik maken van de gezondheidszorg in Zweden vanwege een migratie, kan even wennen zijn voor de Nederlander. De Zweedse gezondheidszorg is op de meeste onderdelen anders georganiseerd dan die in Nederland.

Gezondheidszorg in Zweden verplicht?

Als inwoner van Zweden doe je alleen zaken met de Försäkringskassan voor je dagelijkse gezondheidsklachten. Inschrijving bij de Försäkringskassan is ten allen tijde verplicht wanneer je woont in Zweden. De Försäkringskassan is het nationale kantoor voor de sociale zekerheid in Zweden. Naast het verstrekken van ziektekostenverzekeringen, kun je hier ook terecht voor uitkeringen, kinderbijslag en huursubsidies. Naast een verplichte publieke verzekering, kun je jezelf ook particulier verzekeren. In Zweden wordt 12,3 procent van de belastingen uitgegeven aan de gezondheidszorg in Zweden. Hierdoor wordt de gezondheidszorg gefinancierd en is zij toegankelijk voor iedereen.

Zorgpremie en particuliere zorgverzekering

Wanneer je bent verhuisd naar Zweden, moet je een persoonsnummer aanvragen voor je inschrijving. Dit betekent ook dat je dan automatisch bent verzekerd voor de gezondheidszorg in Zweden. Je hebt geen verwijzing nodig van een huisarts voor een specialist of een fysiotherapeut. Let wel op: helemaal gratis is de gezondheidszorg in Zweden niet. Niet alle kosten worden vergoed, want iedereen heeft een eigen risico. In 2016 betaal je als patiënt:

  • Maximaal 900 kronen per jaar voor doktersconsulten. Dit is omgerekend €91,26.
  • Maximaal 1800 kronen per jaar voor medicijnen. Dit is omgerekend €182,52.
  • 80 kronen per dag voor een ziekenhuisverblijf. Dit is omgerekend €9,20.
  • 250 kronen voor het bezoek aan een specialist. Dit is omgerekend €28,76.

Indien je boven het eigen risico uitstijgt, wordt de rest van kosten gedurende het jaar vergoed.

Zorgverzekeringen in Zweden

Naast dat je je persoonsnummer moet aanvragen in Zweden, moet je ook jezelf aanmelden bij de Försäkringskassan. Dit moet je persoonlijk doen per gezinslid, nadat je verblijfsrecht hebt verkregen. Wees ervan bewust dat deze regels om de haverklap veranderen en daarom valt het aan te raden om te informeren bij de Försäkringskassan. Een publieke zorgverzekering is voor de meeste mensen in Zweden in principe voldoende. Nagenoeg niemand is verzekerd voor een particuliere zorgverzekering. Slechts 3 procent van de Zweedse bevolking maakt hier gebruik van.

Een arts bezoeken in Zweden

Een arts bezoeken in Zweden gaat er net iets anders aan toe dan in Nederland. Zweden kent nauwelijks particuliere artsenpraktijken. In plaats daarvan kun je terecht bij een vårdcentral. Dit is een medisch centrum, waarbij meerdere artsen, therapeuten, specialisten en verplegers samenwerken. In Zweden kun je niet kiezen voor een huisarts, tenzij je particulier verzekerd bent. Anders moet je gewoon gebruik maken van de diensten van de lokale vårdcentral.

Van deze vårdcentrals zijn er ongeveer 1.000 verspreid door heel Zweden. Hier geldt: hoe noordelijker je gaat wonen, hoe verder je moet reizen voor een lokale dokter. Net als in Nederland, bel je in Zweden ook eerst voor een consult bij de huisarts. Wat erg wennen voor Nederlanders is, is het feit dat de verpleegster aan de telefoon je van alles vraagt. Het lijkt wel een telefonisch consult. Wanneer de verpleegster niks met je klachten kan omdat ze vaag overkomen, kan het zijn dat de verpleegster je aanraadt om even te wachten met een bezoek aan de dokter.

Doktersconsult in Zweden

Wanneer het gaat om aanhoudende of ernstigere klachten, kun je in de meeste gevallen gelijk een afspraak maken. Wees er op voorbereid dat het druk kan zijn in een vårdcentral. Het kan zijn dat je lang moet wachten voor je wordt geholpen. Maar eenmaal tijdens een consult word je dan ook uitgebreid geholpen door een arts. Veel doctoren nemen ruim de tijd voor een consult. Mocht er een spoedgeval zijn, dan kun je uiteraard terecht bij de arts, zonder te bellen.

Gezondheidszorg in Zweden

Wanneer je bij het vårdcentral niet geholpen kunt worden, kun je terecht in één van de streekziekenhuizen in Zweden. Daarnaast zijn er universitaire ziekenhuizen in 8 steden waar je voor zeer specialistische zorg geholpen kunt worden.

Wachttijden

Helaas zijn er lange wachttijden in Zweden. Niet alleen voor een gespecialiseerde medische behandeling, maar ook voor operaties zal je de nodige tijd moeten wachten. Landelijk gezien moet 30 procent van de patiënten meer dan 90 dagen wachten op gespecialiseerde gezondheidszorg in Zweden. Gelukkig wordt aan dit probleem gewerkt door de Zweedse overheid. Er is een zorggarantie ingevoerd door de regering. Dit betekent dat je hoe dan ook verzekerd bent voor je behandeling, wat je weer bespaard voor de nodige kosten.

Medicijnen in Zweden

Sinds kort zijn veel apotheken geprivatiseerd, waardoor er nu grote concurrentie is tussen apotheken. Toch zijn de prijzen van vrij verkrijgbare medicijnen niet gedaald, maar eerder gestegen. De prijzen van medicijnen met een doktersrecept zijn overal gelijk. De dienstverlening in Zweedse apotheken is zeer goed te noemen. Je hebt tegenwoordig geen papieren meer nodig om medicijnen op te halen. Je persoonsnummer is voldoende, want je krijgt je recept binnen via internet van de dokter.