Ontvang je reisdocumenten zonder stress
Visumaanvragen gemakkelijk gemaakt door onze partner iVisa
Aan de slag

Visum in Zweden

Ben jij van plan om te emigreren naar Zweden? Dan is er goed nieuws: je hebt geen visum nodig in Zweden. Dit komt omdat Zweden lid is van de Europese Unie is. Daarnaast is Zweden een Schengenland, waardoor een visum overbodig is. Dit maakt het proces van emigreren eenvoudiger. Lees hier verder over de soorten visa in Zweden en het inschrijven in Zweden. Wat komt er allemaal bij kijken?

Visum in Zweden niet verplicht

Wanneer je slechts drie maanden of korter wilt verblijven in Zweden, is het enige wat je nodig hebt een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Ben echter van plan om langer dan drie maanden te verblijven in Zweden, vanwege een verhuizing naar Zweden bijvoorbeeld? Dan moet het Zweedse persoonsnummer aanvragen om geregistreerd te staan bij de Zweedse overheid. Dit nummer heb je werkelijk overal voor nodig! Dit nummer is vereist om deel te nemen aan de gezondheidszorg, maar dat is lang niet alles. In veel gevallen wordt om dit nummer gevraagd, zoals het afsluiten van abonnementen, postpakketjes afhalen of via internet iets kopen.

Zweeds persoonsnummer

Het Zweeds persoonsnummer kun je zelf aanvragen bij de Skatteverket, de Zweedse belastingdienst. Je moet hiervoor naar een van de regionale belastingkantoren gaan. Zorg dat je de volgende formulieren bij de hand hebt:

  • Paspoort;
  • Papieren die je gezinssituatie aantonen, zoals een trouwboekje, samenlevingscontract;
  • Geboorteakten van kinderen;
  • Documenten die je verblijfsrecht aantonen, zoals een contract van je Zweedse werkgever, papieren die aantonen dat je een eigen zaak hebt of van plan bent om een eigen zaak op te gaan starten, huurcontract of bankafschriften die aantonen dat je genoeg eigen vermogen bezit om in levensonderhoud te voorzien.

Binnen enkele weken kun je het persoonsnummer in de brievenbus verwachten en daarmee is het proces van emigreren en inschrijven is voltooid.

Wanneer visum nodig in Zweden?

Ben je van buiten de EU afkomstig? Dan heb je wel een visum in Zweden nodig. Er zijn verschillende soorten visa in Zweden:

  1. Nationaal visum (D- visum): dit visum heb je nodig wanneer je permanent in Zweden wilt gaan wonen
  2. Studentenvisum
  3. Werkvisum

Emigreren naar Zweden hoeft niet moeilijk te zijn. Zorg dat je de juiste documenten bij de hand hebt en regel je Zweedse persoonsnummer op tijd. Dan kan er niks mis gaan. Wil je meer weten over wonen of werken in Zweden? Navigeer dan door ons menu voor meer interessante informatie!