Wonen in Ierland

Ierland is momenteel zo in trek bij expats, dat je dit ook kunt merken aan de huizenprijzen. Deze stijgen het meest in Dublin, de bruisende hoofdstad van Ierland. Dit maakt het wonen in Ierland niet goedkoper, maar bevestigt wel dat Ierland the place to be  is. Ierland doet voor velen aan als heel gezellig en ouderwets. Het land waar vele gedichten hun oorsprong vinden, het land van de whisky, stout en en natuurlijk de craic. De Ierse cultuur trekt veel expats aan, zowel binnen als buiten Europa en Ierland kan daarom steeds meer worden gezien als aantrekkelijk land voor expats.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Wonen in Ierland

Cultuur in Ierland

Ieren zijn inspirerende mensen. Ze reizen graag over de hele wereld, hebben oog voor natuur, kunst en cultuur en natuurlijk gezelligheid. Ierse mensen worden herkent aan hun vriendelijkheid en interesse in andere mensen. Als je wilt gaan wonen in Ierland, hoe je niet bang te zijn dat je eenzaam bent. In de Ierse pubs maak je al snel vrienden onder het genot van een Guinness. Daarnaast zijn Ieren heel muzikaal en echte story tellers.

Echte socializers

Een groot verschil met Nederland is wel dat Ieren minder op zichzelf zijn. In Nederland hechten we veel waarde aan onze privacy, Ieren staan veel meer open voor elkaar. Er is altijd reden voor een feestje. Je verjaardag vier je trouwens niet thuis, maar dan ga je gezellig met z’n allen naar de pub. Mocht je wat individualistisch ingesteld zijn, dan kan je beter niet verhuizen naar Ierland. Ben je een echte socializer, dan is verhuizen naar Ierland zeker de moeite waard. Dit kom je ook tegen op de werkvloer. Ieren vinden het belangrijk om naast zaken doen ook een sociale band op te bouwen. Kijk daarnaast in Ierland niet vreemd op als mensen wat laat zijn, ze zijn niet zo stipt als in Nederland.

Klimaat in Ierland

Het klimaat in Ierland kun je typeren als ‘gematigd’. Ierland heeft een gematigd zeeklimaat en echt koud zal het er nooit worden door de invloed van de Warme Golfstroom. Vriezen doet het er zelden en sneeuwen komt ook niet vaak voor. Het kan wel gedurende het hele jaar regenen, daarom is het Ierse landschap zo groen en levendig. Ook de zomer is heel gematigd. De gemiddelde temperaturen liggen zo rond de 16℃ tot 20 ℃.

Wonen in Ierland

Ierse keuken

De Ierse keuken kan je misschien wat onbekend in de oren klinken. Toch kent de Ierse keuken genoeg lekkernijen. Je kunt dan denken aan de Irish Stew: een populaire stoofpot. Daarnaast zijn Ieren gek op vlees! Bij een maaltijd kun je daarom een stuk vlees verwachten van goede kwaliteit zoals lam, rund of varken. Je vindt vaak bacon  en kool terug in Ierse gerechten. Een andere lekkere specialiteit is de boxty: een gevulde pannenkoek.

Bier en whisky is uiteindelijk waar Ierland bekend om staat. Vergeet daarom niet bij je maaltijd een lekkere stout te drinken. En last but not least, voor een goede whiskey of een Irish Coffee zou je alleen al kunnen overwegen om te gaan verhuizen naar Ierland.

Huizen in Ierland

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn de huizenprijzen van Ierland aan het stijgen. Dit komt vooral doordat de vraag naar huizen stijgt, vanwege de populariteit. De gemiddelde huizenprijs in het centrum van Dublin is bijvoorbeeld €247,803. Hieronder zie je een opsomming van gemiddelde huizenprijzen in verschillende Ierse steden:

  • Carlow: €143.967
  • Cork County: €174.951
  • Monaghan: €135.493

Zo zie je dat voornamelijk Dublin duur is om een huis te vinden. Uiteraard kun je ook een huis huren, maar ook dit doe je niet zomaar even. Er is namelijk een tekort aan huurhuizen in Dublin. De huurprijs in Ierland is gemiddeld 19.3 procent duurder dan in Nederland volgens Numbeo. Zo kost een 3 kamer appartement aan de rand van Ierland ongeveer €1400 per maand. Wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met Donegal, een klein dorpje in west Ierland, dan is dat slechts €400 per maand.

Koop van een huis

Als eerste is het budget een belangrijke beslissing, wanneer je er zeker van bent een huis te kopen in Ierland. Houd rekening met hypotheeklasten, juridische kosten en registratie van akten. Het is zeker de moeite waard om huizenprijzen te vergelijken en daarom kan je dit met een aantal advocaten vergelijken. In Ierland kun je een huis op twee manieren kopen: via onderhandse verkoop of via een huizenveiling. Wanneer je aan onderhandse verkoop doet, schakel je de hulp van een makelaar in. De makelaar zal dan onderhandelen over de prijs en zo kan er een prijs tot stand komen.

Wonen in Ierland

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Ierland?

Helaas is Ierland niet het goedkoopste land om in te wonen. Wanneer we het vergelijken met Nederland, zijn de kosten in levensonderhoud in Ierland ongeveer 5.82 procent duurder dan in Nederland. Etenswaren zijn ietsje duurder dan in Nederland. Voor melk betaal je doorgaans €1, eieren €2,62, 1.5 liter water €1,28.

Uit eten in Ierland

Uit eten gaan is niet heel goedkoop in Ierland. Uiteraard maakt het ook nog uit of je in het centrum zit of in een wat meer afgelegen gebied.  Voor een goedkope maaltijd betaal je doorgaans rond de €15, terwijl je voor een gemiddelde drie gangen maaltijd per persoon al snel €30 betaald. Een biertje doen in een pub is ook niet de goedkoopste bezigheid: dit kost meestal zo’n €4 tot €6. Benzine daarentegen is wel weer goedkoper dan Nederland. De gemiddelde literprijs is €1.43, terwijl dit in Nederland €1.67 is.

Wonen in Ierland went snel. De bevolking is vriendelijk en de Engelse taal met een licht Iers accent zal je snel onder de knie hebben. Zeker wanneer je regelmatig een pub bezoekt. Ben jij ook van plan om definitief te verhuizen naar Ierland? Kijk dan verder op onze pagina verhuizen naar Ierland voor meer informatie of vraag gratis offertes aan.