Verhuizen naar Nederland

Woon je in het buitenland en ben je van plan om terug te verhuizen naar Nederland? Dan ben je op Sirelo aan het juiste adres. Nederland heeft de laatste jaren veel te maken gehad met expats en mensen die terugkwamen na een buitenlands avontuur. Op deze pagina vind je informatie over je (her)inschrijving in Nederland, de kosten van je verhuizing naar Nederland en de huizenprijzen waarmee je te maken krijgt. Een overzicht:

Nederland maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Het wordt in het westen en noorden begrensd door de Noordzee, langs de oostgrens door Duitsland en in het zuiden door België. De Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken als bijzondere gemeenten deel uit van het land. Nederland kent bijna 17 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 41.543 km². Er wonen dus relatief veel mensen in een klein land, desalniettemin heeft het land ook uitgestrekte gebieden waar men kan genieten van de natuur zoals deze ooit bedoeld was.

Verhuizen naar Nederland

Verhuizen naar Nederland: Inschrijving

Als je binnen Nederland verhuist dan heb je vanaf 4 weken voor de verhuizing tot 5 dagen na de verhuizing de mogelijkheid om je adreswijziging door te geven. Omdat je met een verhuizing vanuit het buitenland naar Nederland pas laat in Nederland arriveert, geldt dat je alleen de 5 dagen na de verhuizing je nieuwe adres door kunt geven. Om een afspraak te maken kun je bellen naar het gemeentehuis (bij Amsterdam is dit 14 020) of de website raadplegen (in het geval van Amsterdam is dit deze link).

Indien je vanuit een land uit de Europese Unie (of Noorwegen, Zwitserland, IJsland of Liechtenstein) gaat verhuizen naar Nederland, mag je gewoon aan het werk gaan in Nederland. Zorg echter toch dat je kort na aankomst direct naar het gemeentehuis gaat en voor het juiste papierwerk zorgt:

  • Geldig identiteitsbewijs (zoals een paspoort)
  • Geboorteakte of huwelijksakte (zo recent mogelijk)
  • Huur- of koopcontract van je woning in het buitenland

Volgens dit proces word je binnen vijf werkdagen na aankomst in Nederland ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je krijgt dus in deze periode je BSN en je inschrijving is binnen twee weken bevestigd door de autoriteiten. De voorwaarden voor een dergelijke inschrijving zijn:

  1. Je verblijft gedurende de komende 6 maanden minstens 4 maanden in Nederland
  2. Je verblijft legaal in Nederland (nationaliteit of een andere rechtsgeldige verblijfsvergunning)
  3. Je beschikt over een geldig identiteitsbewijs

Verhuizing vanuit andere continenten

Woon je in Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië, Azië of het Midden-Oosten (oftewel de rest van de wereld dan de bovengenoemde landen)? Dan moet je naast een geldig paspoort en de Nederlandse verblijfsvergunning ook zorgen voor één van de volgende bewijzen:

  • Geldige verblijfsaantekening van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst)
  • Geldige machtiging tot voorlopig verblijf, ook wel bekend als een MVV

Wellicht kun je je inboedel belastingvrij invoeren. Dit geldt wanneer je vanuit een ander EU-land naar Nederland verhuist. Je kunt hiervoor een aangifte voor invoer doen bij de douane. Dit kun je samen met het verhuisbedrijf doen. Het verhuisbedrijf geeft de verhuisboedel aan met een speciale code (vrijstellingscode), waardoor je de verhuisboedel belastingvrij kunt invoeren. Ben je benieuwd wat een verhuizing naar Nederland zal gaan kosten?

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, en Saba

Denk je er aan om te verhuizen naar Nederland vanuit één van bovenstaande locaties? Zorg dan dat je een bewijs van uitschrijving hebt. Het is verstandig om dit aan te vragen alvorens je de afspraak voor je inschrijving in Nederland maakt. De Nederlandse gemeenten hebben dit namelijk nodig als je je wilt inschrijven. Meer informatie over verhuizen binnen Nederland vind je uiteraard op Sirelo.

Verhuizen naar Nederland

Wonen in Nederland

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn stroopwafels, molens, klompen, de kaas en zijn dijken. Eten en drinken in Nederland is relatief goedkoop in vergelijking met andere EU-landen, daarentegen zijn andere levensmiddelen duurder. Hierdoor is het leven in Nederland niet per definitie goedkoper. Er zijn veel soorten woningen die je kunt aanschaffen. De herenhuizen in Amsterdam zijn bijvoorbeeld erg kenmerkend, maar ook prijzig. Hieronder een overzicht met alle huizenprijzen in Nederland gebaseerd op statistieken van het CBS:

Regio20122013201420152016
Nederland (land)€ 226.661€ 213.353€ 222.218€ 230.194€ 243.837
Noord€ 182.010€ 171.395€ 174.682€ 181.842€ 190.935
Oost€ 218.053€ 203.120€ 210.182€ 214.439€ 225.260
Zuid€ 224.385€ 208.246€ 216.276€ 223.102€ 234.546
West€ 239.438€ 227.547€ 237.708€ 247.357€ 264.412

Zoals in bovenstaande tabel zichtbaar is zijn de huizenprijzen in de regio West het duurst. Dit is logisch omdat de grootste Nederlandse steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) hier zijn gevestigd. Hier wonen veel mensen waardoor de vraag naar een koopwoning hoger is. Je ziet dat de prijzen in het noorden van Nederland steevast ruim onder het landelijk gemiddelde zitten. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe zijn veel minder dikbevolkt dan Zuid-Holland en Noord-Holland, waardoor het ook goedkoper is om een huis te kopen.