Verhuizen naar Nederland

Op deze pagina vind je alles over (terug) verhuizen naar Nederland. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om er direct naartoe te gaan.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost verhuizen naar Nederland?

Ben jij klaar om je inboedel te verhuizen? – Haal de verhuisdozen maar tevoorschijn! Wij vertellen je in de tabel hieronder alvast hoeveel het ongeveer kost om te verhuizen.

RouteGem. kosten
België naar Nederland€1.100 – €1.700
Duitsland naar Nederland€1.900 – €2.500
Engeland naar Nederland€1.500 – €2.100
Amerika naar Nederland€6.400 – €8.600
Curaçao naar Nederland€4.900 – €8.300
Spanje naar Nederland€3.000 – €4.100
Suriname naar Nederland€5.100 – €8.500
Turkije naar Nederland€3.200 – €5.300

Aan de geschatte kosten hierboven kunnen geen rechten worden ontleend. De verhuiskosten kunnen verschillen naarmate je meer of minder gaat verhuizen, naarmate de afstand groter wordt, et cetera.

Op naar Nederland!
Wij hebben meer info voor jou verzameld! Om je goed voor te bereiden vertellen wij je graag hoe de kosten van jouw internationale verhuizing tot stand komen.
Meer lezen over verhuiskosten

Auto meeverhuizen naar Nederland

Verhuis je van het buitenland naar Nederland en wil je je auto meenemen? Een internationaal verhuisbedrijf heeft daar ervaring mee en haal alles voor je uit de kast! – Letterlijk! – Niet alleen diensten zoals het overzees verschepen van een auto, inpakken van je hele inboedel, maar de verhuizing naar Nederland kan van A tot Z geregeld worden.

Wat je wel zelf nog moet regelen is het veranderen van je kenteken, zodra jouw geliefde bolide weer op Nederlandse bodem is. Omdat je namelijk maar een beperkte tijd met een buitenlands kenteken mag rijden, moet je voertuig op kosrte termijn een Nederlands kenteken krijgen. Deze kun je aanvragen bij de RDW. Kijk daar ook voor extra informatie over je voertuig invoeren, en welke stappen je daarvoor moet nemen!

Ben je benieuwd wat jouw totaalplaatje van verhuizen – met of zonder auto – zal kosten? Dan kan je gemakkelijk hieronder tot 5 offertes aanvragen; wij zoeken graag een passend bedrijf voor jouw verhuizing naar Nederland 😀 .

Verhuizen naar Nederland?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Verhuizen naar Nederland: De checklist

Als je binnen Nederland verhuist dan heb je vanaf 4 weken voor de verhuizing tot 5 dagen na de verhuizing de mogelijkheid om je adreswijziging door te geven.
Omdat je met een verhuizing vanuit het buitenland naar Nederland pas laat in Nederland arriveert, geldt dat je binnen 5 dagen na de verhuizing je nieuwe adres door moet geven. Op onze pagina verhuizen naar het buitenland vind je alle zaken die je niet mag vergeten.

Wat moet je regelen als je weer in Nederland komt wonen?
Hieronder noemen wij al enkele zaken die op jouw TO-DO list zullen staan:

 • Inschrijven in het Basisregistratie Personen (BRP) om een BSN nummer aan te vragen
  Indien je vanuit een land uit de Europese Unie (of Noorwegen, Zwitserland, IJsland of Liechtenstein) gaat verhuizen naar Nederland, mag je gewoon aan het werk gaan in Nederland. Zorg wel dat je binnen 5 dagen na aankomst naar het gemeentehuis gaat met de juiste papieren:

  • Geldig identiteitsbewijs (zoals een paspoort);
  • Geboorteakte of huwelijksakte (zo recent mogelijk);
  • Huur- of koopcontract van je woning in het buitenland.
 • Controleer wat er verandert op het gebied van belasting
  Vanaf het moment van immigratie naar Nederland wordt je beschouwd als binnenlandse belastingplichtige. Het is niet het leukste aan wonen in Nederland inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen moet betalen.
 • Zorgverzekering afsluiten na re-emigreren naar Nederland
  Als je voor een langere tijd in het buitenland hebt gewoond en gewerkt en terugkeert naar Nederland is het voor iedereen verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten.

Pier van Scheveningen

Wonen en werken in Nederland als buitenlander

Iedereen afkomstig uit een land in de Europese Unie heeft geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te kunnen wonen en werken. Je werkgever heeft ook geen TWV (tewerkstellingsvergunning) aan te vragen als je in Nederland wilt werken. Je moet je alleen wel inschrijven in de Basisregistratie Personen (indien je langer dan 6 maanden blijft), zoals eerder al vermeld. Meer willen weten over woon- en werkvergunningen of

Kosten van leven en het kopen van een huis – Nederlandse steden vergelijken

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn stroopwafels, molens, klompen, de kaas en zijn dijken. Eten en drinken in Nederland is relatief goedkoop in vergelijking met andere EU-landen, daarentegen zijn andere levensmiddelen duurder. Hierdoor is het leven in Nederland niet per definitie goedkoper. Er zijn veel soorten woningen die je kunt aanschaffen. De herenhuizen in Amsterdam zijn bijvoorbeeld erg kenmerkend, maar ook prijzig. Hieronder een overzicht van de gemiddelde huizenprijzen in Nederland gebaseerd op statistieken van het CBS:

Regio2017201820192020
Nederland (gemiddelde van alle regio’s)€246.962€268.143€286.796€312.703
Noord€203.310€216.465€230.412€253.843
Oost/Midden€243.068€263.244€281.575€308.009
Zuid€252.518€272.998€290.853€316.642
West€288.951€319.865€344.342€372.321

Je ziet het goed… De huizenprijzen zijn behoorlijk toegenomen… – Vooral in de Randstad halen de prijzen het landelijk gemiddelde omhoog. Het is dan ook ‘the place to be’ met de grootste Nederlandse steden: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag! De vraag is hoog, dus de prijzen volgen. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe zijn veel minder dichtbevolkt dan Zuid-Holland en Noord-Holland, waardoor het ook goedkoper is om een huis te kopen.

Wist je dat…? Nederland het dichtst bevolkte land van de EU is? …En één van de dichtstbevolkte landen ter wereld? Bijna 17,5 miljoen inwoners, op dat hele kleine stukje aarde…

De buurlanden verlaten voor Nederland

Wat als ik in Nederland ga wonen?
Bij een vertrek uit België of Duitsland moet je allereerst worden uitgeschreven bij de gemeente waar je op dat moment woont. Vraag de gemeente om een bewijs van uitschrijving, deze heb je nodig bij je registratie in Nederland. Bereid je goed voor en verhuis met een glimlach van België of Duitsland naar Nederland.

Wat moet je doen als je van Belgie naar Nederland verhuist?
Nadat je je hebt uitgeschreven, kun je je inschrijven in Nederland en ontvang je een BSN (burgerservicenummer).

Nederlandse straat met vlaggen

Verhuizing vanuit andere continenten

Woon je in Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië, Azië of het Midden-Oosten (oftewel buiten de EU)? Dan moet je naast een geldig paspoort en de Nederlandse verblijfsvergunning ook zorgen voor één van de volgende documenten:

 • Geldige verblijfsaantekening van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst);
 • Geldige machtiging tot voorlopig verblijf, ook wel bekend als een MVV.

Heb jij al een glimlach op je gezicht, als je denkt aan verhuizen naar Nederland?
Dat zien wij van Sirelo namelijk als onze taak. Als jij je nog beter wilt voorbereiden op verhuizen; dan raden wij je graag onderstaande artikelen aan! 😀

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs