Verhuizen naar Nederland

Op deze pagina vind je alles over (terug) verhuizen naar Nederland. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om er direct naartoe te gaan.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Nederland: wat moet ik doen?

Als je binnen Nederland verhuist dan heb je vanaf 4 weken voor de verhuizing tot 5 dagen na de verhuizing de mogelijkheid om je adreswijziging door te geven. Omdat je met een verhuizing vanuit het buitenland naar Nederland pas laat in Nederland arriveert, geldt dat je alleen de 5 dagen na de verhuizing je nieuwe adres door kunt geven. Op onze pagina verhuizen naar het buitenland vind je alle zaken die je niet mag vergeten.

Basisregistratie Personen (BRP)

Indien je vanuit een land uit de Europese Unie (of Noorwegen, Zwitserland, IJsland of Liechtenstein) gaat verhuizen naar Nederland, mag je gewoon aan het werk gaan in Nederland. Zorg echter toch dat je kort na aankomst direct naar het gemeentehuis gaat en voor het juiste papierwerk zorgt:

  • Geldig identiteitsbewijs (zoals een paspoort);
  • Geboorteakte of huwelijksakte (zo recent mogelijk);
  • Huur- of koopcontract van je woning in het buitenland.

Volgens dit proces word je binnen vijf werkdagen na aankomst in Nederland ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je krijgt dus in deze periode je BSN en je inschrijving is binnen twee weken bevestigd door de autoriteiten. De voorwaarden voor een dergelijke inschrijving zijn:

  • Je verblijft gedurende de komende 6 maanden minstens 4 maanden in Nederland;
  • Je verblijft legaal in Nederland (nationaliteit of een andere rechtsgeldige verblijfsvergunning);
  • Je beschikt over een geldig identiteitsbewijs.

Terug verhuizen naar Nederland: belasting informatie

Vanaf het moment van immigratie wordt je beschouwd als binnenlandse belastingplichtige. Dat betekent dat je in Nederland inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen moet betalen. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.

Zorgverzekering afsluiten na re-emigreren

Als je voor een langere tijd in het buitenland hebt gewoond en gewerkt en terugkeert naar Nederland is het voor iedereen verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Hoe en wanneer ga je dit regelen? Klik hier als je alles wilt weten over je zorgverzekering.

Wonen en werken in Nederland als buitenlander

Iedereen afkomstig uit een land in de Europese Unie heeft geen verblijfsvergunning nodig om in Nederland te kunnen wonen en werken. Je werkgever heeft ook geen TWV aan te vragen als je in Nederland wilt werken. Je moet je alleen wel inschrijven in de Basisregistratie Personen (indien je langer dan 6 maanden blijft), zoals eerder al vermeld. Meer informatie over woon en werkvergunningen vind je hier.

Kosten van leven en het kopen van een huis – Nederlandse steden vergelijken

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn stroopwafels, molens, klompen, de kaas en zijn dijken. Eten en drinken in Nederland is relatief goedkoop in vergelijking met andere EU-landen, daarentegen zijn andere levensmiddelen duurder. Hierdoor is het leven in Nederland niet per definitie goedkoper. Er zijn veel soorten woningen die je kunt aanschaffen. De herenhuizen in Amsterdam zijn bijvoorbeeld erg kenmerkend, maar ook prijzig. Hieronder een overzicht van de gemiddelde huizenprijzen in Nederland gebaseerd op statistieken van het CBS:

Regio20162018
Nederland (land)€ 243.837€ 293.968
Noord€ 190.935€ 249.000
Oost€ 225.260€ 239.121
Zuid€ 234.546€ 249.000
West€ 264.412€ 358.202

Zoals in de bovenstaande tabel te zien is zijn de huizenprijzen in de regio West het duurst. Dit is logisch omdat de grootste Nederlandse steden (AmsterdamRotterdam en Den Haag) hier zijn gevestigd. Hier wonen veel mensen waardoor de vraag naar een koopwoning hoger is. Je ziet dat de prijzen in het noorden van Nederland steevast ruim onder het landelijk gemiddelde zitten. De provincies Friesland, Groningen en Drenthe zijn veel minder dikbevolkt dan Zuid-Holland en Noord-Holland, waardoor het ook goedkoper is om een huis te kopen.

Verhuizen naar Nederland

Wat kost een verhuizing naar Nederland – Je inboedel verhuizen

RouteGem. kosten
België naar Nederland€1.100 – €1.700
Duitsland naar Nederland€1.900 – €2.500
Engeland naar Nederland€1.500 – €2.100
Amerika naar Nederland€6.400 – €8.600
Curaçao naar Nederland€4.900 – €8.300
Spanje naar Nederland€3.000 – €4.100
Suriname naar Nederland€5.100 – €8.500
Turkije naar Nederland€3.200 – €5.300

De kosten van internationaal verhuizen kunnen verschillen naarmate je meer of minder gaat verhuizen, naarmate de afstand groter wordt, et cetera.

Verhuizen naar Nederland?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Auto meeverhuizen naar Nederland

Verhuis je van het buitenland naar Nederland en wil je een voertuig meenemen? Dan mag je maar een beperkte tijd met een buitenlands kenteken rijden. Je moet er dus op korte termijn voor zorgen dat je voertuig een Nederlands kenteken krijgt. Deze kun je aanvragen bij de RDW. Kijk tevens op de website van de RDW voor informatie over alle stappen die je moet nemen om een auto in te voeren. Je vind er informatie voor zowel auto’s in Europa als auto’s in andere continenten.

Van België of Duitsland naar Nederland verhuizen

Bij een vertrek uit België of Duitsland moet je allereerst worden uitgeschreven bij de gemeente waar je op dat moment woont. Vraag de gemeente om een bewijs van uitschrijving, deze heb je nodig bij je registratie in Nederland. Op de website van Grensinfo vind je alles wat je moet regelen bij een verhuizing van België of Duitsland naar Nederland.

Verhuizing vanuit andere continenten

Woon je in Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oceanië, Azië of het Midden-Oosten (oftewel buiten de EU)? Dan moet je naast een geldig paspoort en de Nederlandse verblijfsvergunning ook zorgen voor één van de volgende bewijzen:

  • Geldige verblijfsaantekening van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst);
  • Geldige machtiging tot voorlopig verblijf, ook wel bekend als een MVV.
Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs