Verhuizen naar Nederland
De kosten, info & checklist voor verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland

Ga je (terug) verhuizen naar Nederland? Sirelo helpt je op weg. Van handige informatie tot de verhuiskosten en het vinden van een verhuisbedrijf: je vindt het hier. Lees snel verder! 🙂

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Terug naar Nederland verhuizen: wat kost dit?

Ben je vanuit Nederland naar het buitenland verhuisd en ben je nu van plan om te remigreren naar Nederland? Je bent niet de enige! Afhankelijk van het land waar je nu woont, geven wij je hieronder een indicatie van wat de verhuizing naar Nederland ongeveer zal kosten.

RouteGem. kosten
Van België naar Nederland verhuizen€1.500 – €2.100
Van Duitsland naar Nederland verhuizen€2.300 – €3.400
Van Engeland naar Nederland verhuizen€2.200 – €3.200
Van Amerika naar Nederland verhuizen€6.400 – €8.600
Van Curaçao naar Nederland verhuizen€4.900 – €8.300
Van Spanje naar Nederland verhuizen€3.700 – €5.700
Van Suriname naar Nederland verhuizen€5.100 – €8.500
Van Turkije naar Nederland verhuizen€3.800 – €5.300

💬 Sirelo’s TIP: Staat het land waar je nu woont er niet tussen? Vraag dan verhuisoffertes aan om erachter te komen wat jouw verhuizing gaat kosten. ✔️

Let op: de bovenstaande kosten zijn slechts een indicatie op basis van een gemiddeld Nederlands huishouden. In deze kosten is tevens alleen rekening gehouden met het vervoer en in- en uitladen. Benieuwd hoe de exacte kosten van een verhuizing van het buitenland naar Nederland worden opgebouwd? Je vindt het hier

De kosten van jouw verhuizing 🚛

Als je je al in het stadium bevindt van het plannen van het verhuizen naar Nederland, dan heb je aan een indicatie van de kosten nog niet zo heel veel. De exacte kosten van jouw verhuizing kunnen namelijk een stuk hoger (en dus ook lager) uitvallen. Dit wordt bepaald aan de hand van onder andere:

 • Hoeveel je verhuist.
  Het volume van jouw inboedel bereken je makkelijk en snel met Sirelo’s verhuis volume calculator.
 • Hoe groot de afstand tussen beide woningen is.
  Verhuis je bijvoorbeeld van Düsseldorf naar Venlo, dan zal je minder betalen dan wanneer je van München naar Amsterdam verhuist. Dit geldt voor alle landen: het verschil in afstand kan enorm zijn, en daarom zegt een gemiddelde prijs niet altijd voldoende.
 • De bereikbaarheid van de woningen.
  Wanneer de verhuizers niet met hun truck direct voor je deur kunnen parkeren, zal de verhuizing gecompliceerder worden en dus meer kosten.
 • De diensten die je afneemt.
  Kies je ervoor om het verhuisbedrijf de verhuisdozen te laten inpakken, meubelstukken te laten demonteren en bijvoorbeeld al het papierwerk te laten doen? Snappen we! Scheelt jou een hoop stress tijdens de verhuizing naar Nederland – je verhuizing kost hierdoor echter wel iets meer. Is het waard, als je het ons vraagt 😉

Benieuwd wat jouw verhuizing precies zal gaan kosten? Vraag dan hieronder direct verhuisoffertes aan! Zo bespaar je op de verhuiskosten én weet je zeker dat je met een professioneel verhuisbedrijf in zee gaat.

Verhuizen naar Nederland?
Klik op wat je gaat verhuizen en ontvang vijf gratis verhuisoffertes!

Verhuizen naar Nederland checklist

Wat mag je echt niet vergeten bij het verhuizen naar Nederland? Je vindt het in onze korte, handige to do checklist. We vertellen je wat je beslist niet mag vergetenafvinken maar!

✔️ Je inschrijven bij de gemeente. Dit kun je tot vijf dagen na aankomst in Nederland doen. De gemeente zorgt vervolgens voor een burgerservicenummer (BSN) indien je deze nog niet had voor je verhuizing. Ook wordt de registratie in de Basisregistratie personen (BRP) verzorgd.

✔️  Een zorgverzekering afsluiten. Grote kans dat de zorgverzekering die je hebt afgesloten voor je vanuit het buitenland naar Nederland verhuisde, nu niet meer geldig is. Vergeet dus niet tijdig een nieuwe verzekering af te sluiten. Hierover vind je hier meer.

✔️ Controleren wat er verandert op het gebied van belasting. Vanaf het moment dat je terug bent verhuisd naar Nederland, word je weer beschouwd als binnenlandse belastingplichtige. Dit betekent dat je weer belastingaangifte in Nederland moet doen. Informeer bij de Belastingdienst wat je verhuizing nog meer betekent voor de belasting die je betaalt.

✔️ Een huisarts zoeken. Wel zo handig! Je wil voorkomen dat je bij gezondheidsklachten nergens terecht kunt.

✔️ Check of je recht hebt op toeslagen. Ben je met kinderen terug naar Nederland verhuisd, woon je in een huurhuis en/of heb je nu een Nederlandse zorgverzekering? In veel gevallen heb je recht op een toeslag. Bekijk hier waar je recht op hebt.

Zeker weten dat je niets vergeet?
Om er zeker van te zijn dat je bij het emigreren naar Nederland niets vergeet, hebben we een complete checklist voor je samengesteld. Zo weet je zeker dat je alles geregeld hebt!
Bekijk hier de checklist

Auto mee verhuizen naar Nederland 🚘

Verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland en je auto mee verhuizen? Dat kan! Gelukkig geldt voor de meeste auto’s dat je deze zonder problemen mee naar Nederland kunt verhuizen. Maar, hoe verhuis je je auto mee?

 1. Vind een internationaal verhuisbedrijf of transportbedrijf dat jouw auto naar Nederland kan vervoeren.
  💬 Sirelo’s TIP: vraag het verhuisbedrijf dat jouw inboedel verhuist, of zij ook je auto kunnen mee verhuizen. Dat scheelt je waarschijnlijk in de kosten!
 2. Is je auto in Nederland gearriveerd? Meld ‘m dan bij de RDW aan voor invoer in Nederland. Veelal moet de auto hierbij gekeurd worden. Vervolgens ontvang je een Nederlands kenteken.
 3. Sluit een verzekering af. In Nederland is iedere automobilist verplicht een autoverzekering te hebben.

Zodra je kenteken binnen is, mag jij de weg op!

Let op: verhuis je vanuit een land waar links gereden wordt? Dan moet je auto wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt. Bij het invoeren moet hiervoor een controle worden uitgevoerd, deze komt voor jouw rekening.

Meer info over het verhuizen naar Nederland en je auto meenemen vind je op deze pagina 📄 van de RDW.

Verhuizen naar Nederland

Verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland: dít heb je nodig

Ben je zelf Nederlands of ben je afkomstig uit een land in de EU? Goed nieuws! Dan is verhuizen vanuit het buitenland naar Nederland een eitje: je hebt namelijk geen verblijfsvergunning nodig voor het (r)emigreren naar Nederland. Wanneer je staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen, kun je wonen en werken in Nederland.

Kom je uit een land buiten de EU? Dan heb je wel een verblijfsvergunning nodig om naar Nederland te kunnen verhuizen. Wanneer je je verblijfsvergunning al hebt, dan zijn de volgende documenten nog nodig om je in Nederland te kunnen vestigen:

 • Een geldig identiteitsbewijs;
 • Geldige verblijfsaantekening van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst);
 • Geldige machtiging tot voorlopig verblijf, ook wel bekend als een MVV.

Vervolgens ben je good to go en mag je officieel in Nederland wonen.

Sirelo helpt je verder

Leuk feitje: Nederland is het dichtstbevolkte land van de EU! En zelfs één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Op dat hele kleine stukje aarde… Wij snappen het wel, wie wil er nu niet in ons drukke, maar gezellige land wonen? 😉 Wanneer je nog op zoek bent naar meer informatie over het verhuizen naar Nederland, dan ben je bij Sirelo aan het juiste adres. De onderstaande artikelen gaan jou verder helpen!

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs