Wonen in Noorwegen

Als het neerkomt op welvaart en levensstandaard, is Noorwegen hét land om in te wonen! Het land staat al jaren op #1, er is voldoende natuur in de omgeving, het onderwijs is van hoog niveau en de gezondheidszorg is vergelijkbaar met die van Nederland. Meer weten over wonen in Noorwegen? Dan ben je hier aan het goede adres!

Overweeg je te gaan wonen in Noorwegen?
Lees dan snel verder!

Inwoners

Noorwegen telt ongeveer 5 miljoen inwoners. Dit maakt Noorwegen het meest dunbevolkte land van Europa, met gemiddeld 13 mensen op één vierkante kilometer. De meerderheid van de bevolking woont langs de zuidelijke kust en de valleien, bekend van de steden Oslo, Bergen, Kristiansand en Drammen. Op het gebied van religie blijkt Noorwegen het minst gelovige land van West-Europa te zijn. Hoewel 86% van de inwoners van Noorwegen lid is van de kerk, wordt het geloof niet erg actief belijdt.

💬 Sirelo’s TIP: Ga je verhuizen naar Noorwegen en zoek je nog een internationaal verhuisbedrijf? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Noorwegen en vind een verhuisbedrijf!

Cultuur

De Noorse cultuur gaat terug naar de Vikingtijd, waar nog veel mythes en sprookjes over worden verteld. Verder vind je de Noorse cultuur terug in verschillende dingen. Natuurlijk in de muziek en ook in de literatuur, maar ook de traditionele kledingdracht wordt nog steeds veel gedragen. Deze kleding heet Bunads, en wordt vooral gedragen op feestelijke gelegenheden zoals feestdagen en bruiloften. In de Noorse keuken vind je een hoop visgerechten, op verschillende manieren klaargemaakt. Verder zijn vleessoorten als renddieren-, eland- en lamsvlees erg populair onder de Noorse bevolking. Het nationale gerecht die je moet proberen als je in Noorwegen gaat wonen, zijn de gehaktballetjes: kjøttkaker.

Klimaat

Noorwegen is een land dat erg uitgestrekt is, waardoor er ook verschillende klimaten zijn ontstaan. Bij de fjorden vind je een gematigd zeeklimaat, terwijl het in het noorden van het land strenge vorst kan optreden. In de zomer is de temperatuur juist zeer aangenaam: het kan boven de 20 graden worden. Aan de oostkant van de bergen heerst een landklimaat, wat zorgt voor veel droogte.

Ook heb je vást gehoord van de middernachtzon 😉 Hoe dichter je bij de Noordpool komt, des te langer en hoger blijft de zon schijnen. Hierdoor blijft het in de zomer heel lang licht, hoewel het in de winter maar enkele uren op de dag licht is: de poolnacht. Als je niet van de middernachtzon of poolnacht hebt gehoord, dan wel van het Noorderlicht die je op heldere en kouder winternachten kan aanschouwen.

Wonen in Noorwegen

Een huis kopen in Noorwegen

Wanneer je in Noorwegen gaat wonen, zal je ook onderdak moeten vinden. De huizenprijzen zijn lager dan in Nederland, maar het is wel lastiger om een financiering te krijgen. Het beste wat je kan doen is overleggen met je bank voor de mogelijkheden.

Wanneer je een interessant huis hebt gevonden, kun je meer informatie en een taxatierapport aanvragen via de telefoon. Ook is het belangrijk om het huis te bezichtigen, en te controleren of het allemaal goed is. Dit vooral omdat de meeste huizen van hout zijn. De verkoper is verantwoordelijk voor geborgen gebreken, maar dit wil je natuurlijk wel voorkomen.

Mocht je ervan overtuigd zijn dat je het huis wilt hebben, kun je een bod uitbrengen. Dit moet schriftelijk of mondeling, elk volgend bod kan ook eventueel mondeling gedaan worden. Mocht het bod geaccepteerd worden, is het tijd om een deskundige in te schakelen zoals een makelaar of een advocaat. Deze zal je helpen met een contract op te stellen.

Houd er ook rekening mee dat brandmelders en brandblussers verplicht zijn in je woning in Noorwegen! Controleer goed of deze aanwezig zijn. Zijn deze niet aanwezig, kun je van de koper eisen dat ze zonder extra kosten voor jou worden aangeschaft.

Wil je het aanbod op de Noorse huizen markt bekijken? Klik dan hier.

💬 Sirelo’s TIP: Wil je meer weten over specifiek Oslo? Lees dan hier verder!