Turkije in cijfers

Huizenprijzen
38
Gem.
Kosten dagelijks leven
45
Gem.
Criminaliteitscijfers
39
Gem.
Gezondheidszorg
73
Goed
Totale score
70
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Turkije
€ 3100 - € 6500
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Turkije

Wil je gaan verhuizen naar Turkije? Zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent. Op deze pagina vind je belangrijke informatie voor je verhuizing naar Turkije, zoals het aanvragen van een visum en nuttige tips voor de beste voorbereiding. Ook kun je een kijkje nemen op de pagina van verhuisbedrijven die verhuizen naar Turkije en vind je alle kosten die komen kijken bij een verhuizing naar Turkije. De volgende informatie kun je vinden op deze pagina:

verhuizen naar turkije

Emigreren naar Turkije

De afgelopen jaren ging het economisch goed in Turkije. Turkije is een opkomende economische macht en vormt steeds vaker de brug tussen Azië en Europa. Veel mensen kiezen om te emigreren naar Turkije om van deze kans gebruik te maken. Ondanks de economische crisis heeft Turkije het goed volgehouden en het lijkt steeds beter te gaan met de economie. Op het moment dat je dus een baan kunt vinden in Turkije, weet je dat je goed zit voor de komende paar jaar.

Uitdagingen

Naar Turkije verhuizen kan erg uitdagend zijn, er is veel sprake van bureaucratie en als je geen dubbel paspoort hebt is het niet altijd even makkelijk om vergunningen in Turkije te verkrijgen. Zorg dus dat je tijdig begint en alles ruim van te voren regelt. Te beginnen met het regelen van een Turks visum. De ogenschijnlijk minder goede verhoudingen tussen de Turkse regering en de EU zorgen er voor dat een verhuizing naar Turkije net wat ingewikkelder is dan een verhuizing naar een regulier EU-land. Laat je hierdoor echter niet ontmoedigen als het je droom is om te verhuizen naar Turkije.

Visum, verblijfsvergunning en werkvergunning in Turkije

Voor een verblijf tot 90 dagen heb je een visum nodig, die je op deze website kunt aanvragen. Dit is echter niet genoeg wanneer je gaat verhuizen naar Turkije. Ten eerste moet je een ikamet hebben, een Turks verblijfsvergunning. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat je minimaal 500 euro per maand te besteden hebt. Bij een verblijfsvergunning van een jaar moet je dus 6.000 euro op je bankrekening hebben staan.

Wil je gaan werken in Turkije? Zorg er dan voor je dan een werkvergunning hebt. Zonder de bovenstaande documenten en een werkvergunning mag je namelijk niet werken in Turkije. Je kunt dit aanvragen bij de Turkse ambassade in Nederland, en je aanvraag wordt binnen drie maanden behandeld.

verhuizen naar Turkije

Verhuizen naar Turkije: Wat kost het?

Wanneer je gaat verhuizen van Nederland naar Turkije moet je de keuze maken om je inboedel mee te nemen of achter te laten in Nederland. Dit heeft grote invloed op je uiteindelijke verhuiskosten, die een stuk lager zullen liggen wanneer je minder spullen meeneemt. De kosten liggen ongeveer tussen de €3.000 tot €7.000, maar dit kan altijd afwijken. Houd er ook rekening mee dat het verschepen ongeveer twee weken duurt. Wil je toch je inboedel verhuizen? Kijk dan hieronder hoeveel de geschatte kosten zijn. De kosten bestaan uit het laden, lossen, transport, extra services en verzekeringen en worden beïnvloed door de grootte van de inboedel:

Inboedel vanKosten gemiddeld
1 kamer appartement€3.100
Appartement 2 slaapkamers€5.300
Huis met 3 slaapkamers€6.500

Hoe bespaar je op de verhuiskosten naar Turkije?

  • Neem geen of weinig electronische apparaten mee. De invoerkosten die je hiervoor moet betalen zijn zo hoog, dat je van dat geld nieuwe spullen kan kopen in Turkije;
  • Probeer alsnog zo weinig mogelijk inboedel mee te nemen, aangezien meubilair in Turkije ook verkrijgbaar is en nog goedkoper ook;
  • Wanneer je je spullen toch verhuist, pak dan zelf je spullen in;
  • Regel alles ruim van te voren, dan krijg je een betere prijs van verhuisbedrijven;
  • Bespaar tot 40% op je verhuiskosten door het vergelijken van verhuisbedrijven!

Meer tips om je verhuizing naar Turkije makkelijker te maken? Kijk dan bij onze checklist voor verhuizen naar Turkije.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Turkije

Huizenprijzen in Turkije zijn aanzienlijk lager dan in Nederland, vooral wanneer je gaat wonen buiten de steden zijn de huizenprijzen drastisch lager. Toeristische gebieden zijn natuurlijk wat duurder, maar buiten deze gebieden zijn de huizenprijzen erg laag.

Op dit moment, zijn net zoals in Nederland, de huizenprijzen hard aan het stijgen. Het is mogelijk dus interessant om een huis te kopen in Turkije, zelfs als het maar voor een aantal jaren is.

Wil je een huis kopen in Turkije? Kijk dan op de volgende websites:

Om inzicht te krijgen in de huizenprijzen kun je hieronder vergelijken welke populaire stad in Turkije haalbaar is voor jouw budget:

PlaatsGemiddelde kosten per m2
Istanbul centrum€2.103,76
Istanbul buiten centrum€964,32
Ankara centrum€974,19
Ankara buiten centrum€508,13
Izmir centrum€986,32
Izmir buiten centrum€519,90
Bodrum centrum€1.310,33
Bodrum buiten centrum€642,32

Istanbul

Hoewel Istanbul niet de hoofdstad is van Turkije, is het wel de grootste stad! Het is een populaire plek voor Westerse immigranten, in tegenstelling tot het platteland in Turkije. Je kunt er zelfs internationale scholen vinden als je schoolgaande kinderen hebt. De Turkse bevolking in Istanbul is vriendelijk en ontvangt Westerse expats met open armen, omdat juist zij zorgen voor een boost voor de economie. Daarnaast is er veel werk te vinden in Istanbul, ook voor buitenlanders. De kosten voor levensonderhoud is in Istanbul wel een stuk hoger, maar nog steeds een stuk lager dan in Nederland. Hieronder vind je een vergelijking van de prijzen in Istanbul en Amsterdam. De prijzen zijn omgerekend naar euro’s:

ProductIstanbulAmsterdam
Maaltijd restaurant€5,14€15,00
Menu McDonald’s€3,85€7,97
Melk 1 liter€0,71€0,94
Kaartje openbaar vervoer€0,63€2,90
Pakje sigaretten€3,08€6,20

Je kunt via bovenstaande websites een huis kopen in onder andere Istanbul, maar er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen om te gaan huren. Zie in de tabel hieronder de gemiddelde huurprijzen per maand in Istanbul:

HuisGemiddelde kosten omgerekend naar euro’s
1 slaapkamer appartement centrum€441,11
1 slaapkamer appartement buiten centrum€242,38
3 slaapkamer appartement centrum€819,13
3 slaapkamer appartement buiten centrum€448,11

Invoeren van je auto en huisdier

Er komen heel wat dingen kijken bij het invoeren van je auto en huisdier in Turkije. Je huisdier moet aan bepaalde eisen voldoen en het invoeren van je auto is erg duur. Hieronder hebben wij meer informatie voor jou verzameld!

Je huisdier meenemen naar Turkije

Wanneer je je huisdier meeneemt naar Turkije, moet deze ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Minimaal drie maanden voor invoer moet er nog een bloedonderzoek gedaan worden om uit te sluiten dat het dier rabiës in zijn bloed heeft. Om het beestje te identificeren moet het gechipt zijn naar Europese eisen. Daarnaast moet je huisdier behandeld zijn tegen wormen en teken, dit moet aangegeven worden op het gezondheidscertificaat. Dit certificaat mag maximaal vier maanden oud zijn! Ook moet je het huisdier laten legaliseren via de NVWA. Daarnaast mogen dieren onder de drie maanden oud en pitbull terriërs niet ingevoerd worden. Meer informatie kun je vinden op de website van het betreffende ministerie in Turkije.

huisdier verhuizen naar Turkije

Invoeren van je eigen auto in Turkije

Wanneer je met je Nederlandse auto naar Turkije gaat verhuizen, mag je hier maar 180 dagen mee rijden. Als je dit een dag langer doet, ben je je auto kwijt. Om dit te voorkomen moet je je auto in laten voeren. Dit kun je regelen bij de douane, waar je ontheffing kan aanvragen. Je moet dan vertellen wat de reden van je verblijf in Turkije is en je moet je documenten overhandigen. Daarnaast moet je een borg betalen van de waarde van je auto. Je krijgt in je paspoort hier een aantekening van. Hierna is het niet mogelijk om zomaar het land te verlaten, tenzij de auto wordt gestald bij een parkeerplaats van de douane wat erg prijzig is. Meer informatie vind je op de website van de douane.

Al met al zijn alle kosten die komen kijken bij het invoeren erg hoog, en wanneer je je niet aan de regels houdt kunnen er hoge geldboetes om de hoek kijken. Het is dan maar ook de vraag of je nog steeds je auto wilt meenemen naar Turkije!

Aanvullende informatie over verhuizen naar Turkije

Wil je meer informatie over het leven in Turkije? Sirelo heeft alle informatie die je nodig hebt, op de volgende pagina’s:

Gratis offertes voor je verhuizing naar Turkije

Heb jij de zaken voor je verhuizing naar Turkije al geregeld? Vraag meteen offertes van diverse internationale verhuizers aan en vergelijk prijzen van de beste verhuisbedrijven!