Verhuizen naar Turkije

Wil je gaan verhuizen naar Turkije? Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor je verhuizing naar Turkije. Hieronder een compleet overzicht.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Emigreren naar Turkije – Visum & verblijfsvergunning

De afgelopen jaren ging het economisch goed in Turkije. Turkije is een opkomende economische macht en vormt steeds vaker de brug tussen Azië en Europa. Veel mensen kiezen om te verhuizen naar Turkije om van deze kans gebruik te maken.

Uitdagingen

Naar Turkije verhuizen kan erg uitdagend zijn, er is sprake van veel bureaucratie en als je geen dubbel paspoort hebt is het niet altijd even makkelijk om vergunningen in Turkije te verkrijgen. Zorg dus dat je tijdig begint en alles ruim van te voren regelt. Te beginnen met het regelen van een Turks visum. De ogenschijnlijk minder goede verhoudingen tussen de Turkse regering en de EU zorgen er voor dat een verhuizing naar Turkije net wat ingewikkelder is dan een verhuizing naar een regulier EU-land.

Visum, verblijfsvergunning en werkvergunning in Turkije

Voor een verblijf tot 90 dagen heb je een visum nodig, die je op deze website kunt aanvragen. Dit is echter niet genoeg wanneer je gaat verhuizen naar Turkije. Ten eerste moet je een ikamet hebben, een Turks verblijfsvergunning. Hiervoor moet je kunnen aantonen dat je minimaal 500 euro per maand te besteden hebt. Bij een verblijfsvergunning van een jaar moet je dus minimaal 6.000 euro op je bankrekening hebben staan.

Wil je gaan werken in Turkije? Zorg er dan voor je dan een werkvergunning hebt. Zonder de bovenstaande documenten en een werkvergunning mag je namelijk niet werken in Turkije. Je kunt dit aanvragen bij de Turkse ambassade in Nederland, waar je aanvraag binnen drie maanden wordt behandeld.

Kosten verhuizen naar Turkije

Volume inboedelKosten
Klein€2.600-€4.400
Gemiddeld€5.800-€9.700
Groot€9.300-€15.200

Bovenstaande gegevens zijn gemiddelden en kunnen dus altijd afwijken van wat jij betaalt voor jouw verhuizing. De kosten van internationaal verhuizen zijn afhankelijk van verschillende factoren, geen verhuizing is hetzelfde.

Verhuizen naar Turkije?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

Hoe bespaar je op de verhuiskosten naar Turkije?

  • Neem geen of weinig elektronische apparaten mee. De invoerkosten die je hiervoor moet betalen zijn zo hoog, dat je van dat geld nieuwe spullen kunt kopen in Turkije;
  • Probeer zo min mogelijk inboedel mee te nemen, aangezien meubilair in Turkije ook goedkoop verkrijgbaar is;
  • Wanneer je je spullen toch verhuist, pak dan zelf je spullen in;
  • Regel alles ruim van te voren, rekenen verhuisbedrijven veelal een betere prijs.

Wonen in Turkije: de Turkse huizenmarkt

Huizenprijzen in Turkije zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Vooral wanneer je gaat wonen buiten de steden zijn de huizenprijzen drastisch lager. Toeristische gebieden zijn natuurlijk wat duurder, maar buiten deze gebieden zijn de huizenprijzen erg laag.

Op dit moment zijn, net zoals in Nederland, de huizenprijzen hard aan het stijgen. Het is mogelijk dus interessant om een huis te kopen in Turkije, zelfs als het maar voor een aantal jaren is.

Wil je een huis kopen in Turkije? Kijk dan op de volgende websites:

Om inzicht te krijgen in de huizenprijzen kun je hieronder vergelijken welke populaire stad in Turkije haalbaar is voor jouw budget:

PlaatsGemiddelde kosten per m2
Istanbul centrum€2.103,76
Istanbul buiten centrum€964,32
Ankara centrum€974,19
Ankara buiten centrum€508,13
Izmir centrum€986,32
Izmir buiten centrum€519,90
Bodrum centrum€1.310,33
Bodrum buiten centrum€642,32

Kosten van leven Amsterdam v.s. Istanbul

verhuizen naar turkije

Hoewel Istanbul niet de hoofdstad is van Turkije, is het wel de grootste stad! Het is een populaire plek voor Westerse immigranten, in tegenstelling tot het platteland in Turkije. Je kunt er zelfs internationale scholen vinden als je schoolgaande kinderen hebt. De Turkse bevolking in Istanbul is vriendelijk en ontvangt Westerse expats met open armen, omdat juist zij zorgen voor een boost van de economie. Daarnaast is er veel werk te vinden in Istanbul, ook voor buitenlanders. De kosten van levensonderhoud is in Istanbul wel een stuk hoger, maar nog steeds een stuk lager dan in Nederland. Hieronder vind je een vergelijking van de prijzen in Istanbul en Amsterdam. De prijzen zijn omgerekend naar euro’s:

ProductIstanbulAmsterdam
Maaltijd restaurant€5,14€15,00
Menu McDonald’s€3,85€7,97
Melk 1 liter€0,71€0,94
Kaartje openbaar vervoer€0,63€2,90
Pakje sigaretten€3,08€6,20

Je kunt via eerdergenoemde websites een huis vinden in onder andere Istanbul, maar er zijn ook veel mensen die er voor kiezen om te gaan huren. Zie in de tabel hieronder de gemiddelde huurprijzen per maand in Istanbul:

HuisGemiddelde kosten
1 slaapkamer appartement centrum€441,11
1 slaapkamer appartement buiten centrum€242,38
3 slaapkamer appartement centrum€819,13
3 slaapkamer appartement buiten centrum€448,11

Invoeren van je auto

Wanneer je met je Nederlandse auto naar Turkije gaat verhuizen, mag je hier slechts 180 dagen mee rijden. Als je dit een dag langer doet, ben je je auto kwijt. Om dit te voorkomen moet je je auto in laten voeren. Dit kun je regelen bij de douane, waar je ontheffing kunt aanvragen. Je moet dan vertellen wat de reden van je verblijf in Turkije is en je moet je documenten overhandigen. Daarnaast moet je een borg betalen van de waarde van je auto. Je krijgt in je paspoort hier een aantekening van. Hierna is het niet mogelijk om zomaar het land te verlaten, tenzij de auto wordt gestald bij een parkeerplaats van de douane wat erg prijzig is. Meer informatie vind je op de website van de douane.

Al met al zijn alle kosten die komen kijken bij het invoeren erg hoog, en wanneer je je niet aan de regels houdt kunnen er hoge geldboetes om de hoek kijken.

Verhuisbedrijven naar Turkije

Heb jij de zaken voor je verhuizing naar Turkije al geregeld? Op Sirelo hebben we een lijst samengesteld van de beste internationale verhuisbedrijven in Nederland die jou kunnen helpen met je verhuizing naar Turkije. Je kunt hier ook gratis verhuisoffertes aanvragen om jouw specifieke kosten te berekenen.

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs