Wonen in Zuid-Afrika

Waar de huizenprijzen aan het begin van de eeuw nog flink stegen, is wonen in Zuid-Afrika momenteel steeds goedkoper aan het worden. Van alle woningen in het Afrikaanse land is ongeveer drie procent in bezit van buitenlanders, voornamelijk Europeanen. Je ziet veel Britten, al neemt het aantal Nederlanders in Zuid-Afrika ook steeds verder toe. Is dit het moment voor een verhuizing naar Zuid-Afrika?

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Cultuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land waar veel talen gesproken worden. Afrikaans en Engels zijn de belangrijkste voertalen, maar er zijn nog minimaal zeven talen die je door heel het land tegen komt. De apartheid waar Zuid-Afrika vroeger om bekend stond, is tegenwoordig afgeschaft, al is er nog wel een groot verschil tussen het rijkere en armere gedeelte van de bevolking.

Relaxte cultuur

In dit Afrikaanse land zijn tradities, muziek en ritme drie termen die voortdurend met elkaar samenhangen. Hierdoor wordt de Zuid-Afrikaanse bevolking in het algemeen als zeer gastvrij beschouwd. Door te gaan wonen in Zuid-Afrika merk je bovendien niets van de gehaaste cultuur die je soms in Nederland tegen komt. Een geplande afspraak voor volgende week kan ook zomaar over twee weken worden afgehandeld!

Ben jij trouwens al bekend met de Braai? Dit is een barbecue voor de echte vleeseters die in Zuid-Afrika enorm geliefd is. Zeker vanuit sociaal oogpunt is de Braai een zeer geslaagde traditie. Bij de Bring en Braai nemen mensen zelf hun vlees mee en dat wordt natuurlijk met elkaar genuttigd. Andere typische gerechten die je niet mogen ontgaan zijn natuurlijk bobotie (ovenschotel met gehakt), biltong (gedroogd vlees) en boerewors (worst met kruiden).

Huizen in Zuid-Afrika

Als je definitief gaat wonen in Zuid-Afrika, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo betaalt men in Zuid-Afrika met de Rand. Deze munt is vernoemd naar de Witwaterrand, een bron die in het verleden lucratief was in de goudindustrie.

In Zuid-Afrika kun je als Nederlander een huis kopen zonder dat je met restricties te maken krijgt. Daar komt bij dat bijvoorbeeld de Tafelberg in Kaapstad en Tuinroute er voor zorgen dat men zich tot op de dag van vandaag verbaast over de schoonheid van het land. Huizenprijzen in Zuid-Afrika daalden onlangs nog met 3,9 procent (2015). De jaren hiervoor waren huizen in Zuid-Afrika nog het slachtoffer van flinke prijsstijgingen, maar doordat de Rand in waarde is verminderd, is het goedkoper om een woning in Zuid-Afrika aan te schaffen.

Wonen in Zuid-Afrika

Daar komt bij dat de grond in Zuid-Afrika in het algemeen een stuk goedkoper is dan in Nederland. Hierdoor krijg je waar voor je geld terug. De bouwstijlen in Zuid-Afrika zijn namelijk prachtig. Zo zijn er typische stenen huisjes in de hardbieshuisie-stijl met een rieten dak. Op het platteland kom je voornamelijk rondavels tegen. Je kunt dit het best omschrijven als rondvormige huisjes waar een dak in de vorm van een kegel op zit. Deze stijl is absoluut inheems en je komt het dan ook niet snel in de grote steden tegen.

Je kunt je huis inrichten met meubels uit de meest diverse winkels. Ook IKEA is zich aan het uitbreiden en dat maakt het wonen in Zuid-Afrika weer een stuk makkelijker. Meubelstukken zijn in het algemeen wat goedkoper dan in Nederland, dus het inrichten van je huis zou niet heel ingewikkeld moeten zijn.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Zuid-Afrika

Bij de verhuizing naar Zuid-Afrika wil je weten wat je nu eigenlijk betaalt in de supermarkt, restaurants of de bioscoop. In het dagelijks leven betaal je iets lagere tarieven voor eten in restaurants ten opzichte van Nederlandse horecagelegenheden. Een kort overzicht van kosten in Zuid-Afrika om je een indicatie te geven:

  • Biertje op het terras: €1,30Wonen in Zuid-Afrika
  • Driegangenmaaltijd in een normaal restaurant: €20,00
  • Kopje koffie in een restaurant: €1,20
  • Kaartje in de bioscoop: €4,00
  • Literprijs benzine: €1,20

Waar moet je rekening mee houden als je gaat wonen in Zuid-Afrika?

Het is heel verstandig om grote steden zoals Kaapstad of Johannesburg voorzichtig te betreden. In de binnenstad zijn er altijd wijken waar het (voornamelijk ’s avonds) niet altijd even fijn is voor toeristen of buitenlanders. Criminaliteit is immers iets wat overal voorkomt, ook in steden als Madrid of Amsterdam. Zorg dus dat je autodeur op slot is wanneer je door de stad rijdt en laat geen dure spullen onbeheerd achter!

Zuid-Afrikaanse winters kunnen overigens zeer warm en droog zijn. Wees daarom zuinig op de natuur, want een onschuldig kampvuur of een brandende sigaret kan voor grote problemen zorgen. Uiteraard is het nooit onverstandig om ook goed beschermd te zijn tegen de zon, want ook in Zuid-Afrika kan de zon enorm hard schijnen!

Ben je ook op zoek naar een baan in Zuid-Afrika? Bekijk dan ook onze pagina over werken in Zuid-Afrika. Hier staan handige tips op hoe en waar in Zuid-Afrika je het snelst een baan vindt.