Kosten verhuisbedrijf berekenen: Gemiddelde tarieven in 2019

De kosten van een verhuizing door een verhuisbedrijf zijn van veel factoren afhankelijk. In dit artikel gaan we in op alle factoren die de kosten kunnen beïnvloeden. Daarnaast leggen we uit hoe jij zelf de kosten van je verhuizing kunt berekenen en met welke prijzen je ongeveer rekening kunt houden.

Kosten verhuizing: gemiddeld gezien

De kosten per verhuisbedrijf en per verhuizing kunnen enorm verschillen. Ga je slechts enkele spullen verhuizen, dan kan het zijn dat er slechts 225 tot €375 aan kosten worden gerekend. Maar ga je je inboedel of een gedeelte verhuizen, dan moet je eerder denken aan 490 tot 830 aan kosten. Wil je ook nog dat het verhuisbedrijf alles voor je (de)monteert en inpakt dan kunnen de kosten zelfs oplopen naar 1.450.

Ook het type verhuisbedrijf heeft een invloed op de prijs. Zo zijn bedrijven die aangesloten zijn bij de Erkende Verhuizers vaak iets duurder. Dat komt omdat bij deze bedrijven je inboedel automatisch is verzekerd. De kosten van een erkend verhuisbedrijf kunnen oplopen tot wel 2000.

Factoren die invloed hebben op de prijs

Er zijn veel verschillende factoren die de totaalprijs van een verhuizing kunnen beïnvloeden. Het grootste deel van de prijs wordt echter vrijwel altijd opgebouwd aan de hand van de volgende factoren:

  • De voorrijkosten (de afstand tussen je oude en je nieuwe huis);
  • De hoeveelheid spullen die je gaat verhuizen (bereken hier je inboedelvolume in m3);
  • De kosten van de verhuizers (deze worden vaak per uur berekend);
  • De toegankelijkheid van de woningen (verdieping, is er een verhuislift nodig?);
  • De hulp die je zelf inschakelt;
  • De extra diensten bij een verhuizing (inpakken, (de)montage.

Uurtarieven voor het inhuren van een verhuisbedrijf

De meeste verhuisbedrijven maken gebruik van een uurtarief om de totale kosten van een verhuizing te berekenen. Gemiddeld ligt het tarief voor het inhuren van verhuizers (exclusief verhuiswagen) tussen de €23 en €38 per uur. Het uurtarief geeft je een goede indicatie over hoe goedkoop of duur een verhuisbedrijf is.

Naast de kosten van de verhuizers zijn er ook nog de kosten van een verhuiswagen. Voor een rijtjeswoning volstaat meestal een verhuiswagen van 20m3. Voor een grotere inboedel heb je een verhuiswagen van 50m3 nodig. Het verhuisbedrijf bepaalt aan de hand van je woning en de grootte van je inboedel het aantal verhuizers en het soort verhuizing. Vaak komt het verhuisbedrijf hiervoor bij je langs.

In onderstaande tabel zijn de gemiddelde uurtarieven voor verhuizers inclusief verhuiswagen weergegeven.

Aantal verhuizers + verhuiswagenUurtarief
1 verhuizer + verhuiswagen 20m3€45-€60
1 verhuizer + verhuiswagen 50m3€55-€70
2 verhuizers + verhuiswagen 50m3€75-€108
3+ verhuizers + verhuiswagen 50m3€120-€146

Kosten verhuisbedrijf

Enkele voorbeelden kosten verhuisbedrijf

We hopen dat je inmiddels een iets beter beeld hebt gekregen van de gemiddelde kosten van een verhuisbedrijf. We snappen echter dat het nog steeds lastig is om te berekenen wat de kosten voor jouw verhuizing zijn. Daarom hebben we de onderstaande tabel met voorbeelden voor je gemaakt. Aan de hand hiervan kom je waarschijnlijk redelijk in de buurt van de uiteindelijke totale kosten. Let op: de onderstaande gemiddeldes zijn berekend aan de hand van gemiddelde huishoudens en aan de hand van een verhuizing door een niet erkend verhuisbedrijf. Aan de onderstaande gegevens kunnen dus geen rechten worden ontleend.

Kosten verhuizing binnen 30 kilometer

Type woningGemiddelde kosten
Appartement€425
Rijtjeshuis of hoekwoning€675
2 onder 1 kap of villa€1250

Kosten verhuizing 30 kilometer +

Type woningGemiddelde kosten
Appartement€550
Rijtjeshuis of hoekwoning€825
2 onder 1 kap of villa€1470

De bovenstaande kosten zijn exclusief extra diensten. Het is dus waarschijnlijk dat de kosten voor je verhuizing nog iets hoger uitvallen. Om je ook hier een goed beeld van te geven hebben wij de potentiële bijkomende kosten in de volgende paragraaf voor je opgesomd. Wil je een specifieke prijsopgaaf voor jouw verhuizing? Klik dan op de volgende knop om gratis offertes van verhuisbedrijven aan te vragen.

Bereken de kosten voor jouw verhuizing
Vraag 5 gratis offertes aan

Extra bijkomende kosten

Extra dienstGemiddelde kosten
Montage en demontage€45 per uur
Spullen inpakken/uitpakken€45 per uur
Verhuislift huren€60 per uur
Piano verhuizen€250
Parkeervergunning€25
Tijdelijke opslag€150

Werkdag vs. Weekend

Kan je doordeweeks tijd vrij maken om de verhuizing te begeleiden? Dan raden wij dit zeker aan. In het weekend rekenen verhuisbedrijven namelijk extra kosten vanwege de toeslagen voor de verhuizers. De toeslag op het uurloon verschilt weer voor zaterdag en zondag. Waar je op zaterdag rekening moet houden met een uurloon van 125%, moet je op zondag vaak 175% betalen.

Verhuizen met spoed

Wil je zo snel mogelijk verhuizen, dan kunnen verhuisbedrijven vaak een spoedservice aanbieden. Uiteraard zijn de kosten voor deze service aanzienlijk hoger dan voor een normale verhuizing. Regel je verhuizing dus op tijd om geld te besparen.

Erkende Verhuizers

Eerder hebben we al vermeld dat een verhuizing met een Erkende Verhuizer vaak duurder is. Veel van de bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op een verhuizing door een verhuisbedrijf dat niet is aangesloten bij de Erkende Verhuizers. Toch is het zeker het overwegen waard om wel voor een Erkende Verhuizer te kiezen. Deze verzekeren namelijk je inboedel altijd tot een bepaald bedrag. Je loopt hier dus minder risico op niet vergoede schade aan je meubels. Ook heb je enkele garanties die je bij ‘gewone’ verhuisbedrijven misschien niet hebt. Erkende Verhuizers geven je bijvoorbeeld de garantie dat bij een faillissement van het verhuisbedrijf wat je geboekt hebt, een andere Erkende Verhuizer de verhuizing alsnog zal uitvoeren.

Inboedel opslagruimte

Heb je een huis verkocht en is je nieuwe huis nog niet klaar om direct te verhuizen? Dan kan je bij enkele verhuisbedrijven een opslagruimte regelen voor je spullen. Hier kunnen de spullen dan tijdelijk blijven staan tot ze verhuist kunnen worden naar het nieuwe adres. Voor een opslagruimte kun je rekenen op gemiddelde kosten van €150 per maand.

Verhuisbedrijf kosten per stad

Alle bovenstaande kosten zijn gemiddeld berekend over heel Nederland. Echter kunnen deze in bepaalde steden hoger of lager uitvallen. Hieronder zie je de gemiddelde prijsverschillen van de 4 grootste steden in Nederland:

Offertes aanvragen voor jouw verhuizing

Iedere verhuizing is anders en dus zullen de kosten voor jouw verhuizing altijd verschillen van de gemiddelde kosten. Om jou te helpen bij het berekenen van je verhuiskosten, hebben wij een pagina waar je verhuisoffertes kan aanvragen en die uitlegt hoe je verhuisoffertes kan vergelijken. Wij werken samen met verschillende verhuisbedrijven in heel Nederland om jou te voorzien van een realistisch kostenplaatje. Tevens staat vergelijken natuurlijk gelijk aan besparen. Door het aanvragen en vergelijken van offertes bespaar je al gauw tot wel 40% op je verhuiskosten.

Voor meer verhuisartikelen, zie ook: