Kosten verhuisbedrijf berekenen: zo doe je dat

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2020

Een verhuizing kan € 750 kosten, maar ook € 4.000 of meer. Ben je benieuwd hoeveel jouw verhuizing zou kunnen kosten? We geven je een aantal manieren om de verhuisbedrijf kosten te kunnen inschatten.

Kosten per afstand en volume

De grootte en samenstelling van je inboedel en de af te leggen afstand zijn van grote invloed op de kosten. Wij hebben 3 tabellen met verhuiskosten  gemaakt waarin deze variabelen zijn weergegeven. Zo kost de verhuizing van 21-25 m3 aan inboedel over een afstand van 1-10 kilometer gemiddeld € 909. En een verhuizing van 61-65 m3 aan inboedel over een afstand van 81-90 kilometer gemiddeld € 2.768.

Tip: bereken je inboedelvolume met onze verhuis volume calculator.

Kosten verhuisbedrijf

Kosten per uur

Je kunt de kosten ook per uur uitrekenen. De uurtarieven van verhuizers zijn gemiddeld € 32,50 of € 42,50 per uur. Dit is exclusief de verhuiswagen.

Een verhuiswagen van 20 m3 kost gemiddeld € 20 per uur en een verhuiswagen van 50 m3 kost gemiddeld € 50 per uur.

+   (m3Uurtarief
 +  20€ 52,50 – € 62,50
+   50€ 82,50 – € 92,50
50€ 115  – € 135
+  50€ 147,50 – € 177,50

In de bovenstaande tabel zie je dat de uurtarieven stijgen als je meer verhuizers en een groter formaat verhuiswagen nodig hebt. Welk formaat verhuiswagen je nodig hebt, wordt bepaald aan de hand van het volume van je inboedel.

Nu je een inschatting kunt maken van het uurtarief van het verhuisbedrijf, wil je natuurlijk ook weten hoeveel uur de verhuizers bezig zijn. Dit kan wederom zeer uiteenlopen: van 5-7 uur tot een paar dagen. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van:

 • hoeveel je zelf doet;
 • hoeveel verhuizers er aanwezig zijn;
 • hoeveel inboedel er verhuisd moet worden;
 • of je woning gemakkelijk te bereiken is;
 • hoelang de verhuizers onderweg zijn.

Een voorbeeld: de gehele verhuizing kost het verhuisbedrijf 6 uur, er zijn 3 verhuizers aanwezig en je hebt een verhuiswagen nodig met een inhoud van 50 m3 dan kost je verhuizing gemiddeld € 975, mits er geen extra kosten bijkomen.

Extra kosten

De verschillende diensten die je wellicht nodig hebt zijn ook bepalend voor de kosten van je verhuizing. Zie onderstaande tabel.

DienstenKosten (ca.)
Montage en demontage€ 45 per uur
Spullen inpakken/uitpakken€ 45 per uur
Verhuislift huren€ 89 per uur
Parkeervergunning€ 200 – € 300 p.d.
Tijdelijke opslag€ 125 – € 200 p.m.

Overige factoren

Er zijn nog meer factoren die de kosten kunnen beïnvloeden:

 • Soort verhuizer: is het een Erkend Verhuisbedrijf? Erkende Verhuizers zijn duurder, maar bieden wel een aantal voordelen.
 • Moment van verhuizing: in het weekend en rondom de feestdagen liggen de uurtarieven een stuk hoger.
 • Bereikbaarheid van de woning: hoe moeilijker de voordeur te bereiken is hoe langer de verhuizing duurt.

Gemiddelde kosten per woningsoort

Om het overzichtelijk te maken geven we je de gemiddelde kosten per woningsoort.

Een verhuizing naar:

 • een flat of appartement kost gemiddeld € 750
 • een rijtjeshuis kost gemiddeld € 1.000
 • een penthouse, vrijstaand huis of villa kost gemiddeld € 1.500

Bovenstaande prijzen zijn echter afhankelijk van de inboedelgrootte, afstand in kilometers en bereikbaarheid van de woning. Daardoor kunnen de bedragen lager of hoger uitvallen.

Krijg ik een verhuiskostenvergoeding?

Wordt je woning gesloopt of gerenoveerd? Of stopt je huur en moet je daardoor verhuizen? Dan kun je in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding. Deze vergoeding is een tegemoetkoming die je kunt gebruiken om je verhuizing te betalen en je nieuwe huis in te richten. De minimumbijdragen verschillen per woonruimte en verhuisdatum en liggen tussen de € 5.600 en € 6.100. Voor kamers is er echter geen minimumbedrag vastgesteld omdat de inboedels meestal vrij klein zijn. De Rijksoverheid geeft precies weer welke verhuiskostenvergoeding voor jou geldt.

Meer informatie

Als je binnenkort gaat verhuizen zijn deze artikelen ook handig om te lezen: