Kosten verhuisbedrijf berekenen: zo doe je dat

Staat er binnenkort bij jou een verhuizing op de planning en ben je benieuwd wat dit gaat kosten? Wij helpen je op weg! De prijzen van een verhuizing lopen erg uiteen en wanneer je de kosten van verschillende verhuisbedrijven met elkaar vergelijkt, zul je zien dat de kosten per verhuisbedrijf sterk kunnen verschillen. Ben je benieuwd hoeveel jouw verhuizing ongeveer zou gaan kosten? We geven je een aantal manieren om de verhuisbedrijf kosten te kunnen berekenen.

Kosten verhuisbedrijf – waar bestaan deze uit?

Een verhuisbedrijf berekent de kosten aan de hand van de volgende factoren:

 • De afstand tussen je huidige woning en je nieuwe woning: een deel van de kosten wordt berekend a.d.h.v. het aantal kilometers;
 • De grootte van jouw inboedel: hoe meer je laat verhuizen, hoe hoger de kosten logischerwijs zijn;
 • Het moment waarop je wil verhuizen: in het weekend rekenen verhuizers een weekendtarief, en ook in de zomer betaal je (door drukte) bij de meeste verhuizers meer;
 • Het soort verhuizer: wanneer een verhuisbedrijf is aangesloten bij Erkende Verhuizers betaal je veelal meer, maar dit levert ook de nodige voordelen op;
 • Extra diensten: als je ervoor kiest om dozen te laten inpakken, meubels te laten (de)monteren en/of gebruik te maken van opslag, dan zul je dit terugzien op de offerte.

Woon je in de stad en is er een parkeervergunning nodig? Dan kan het verhuisbedrijf dit regelen. Heb je meubelen die niet via de lift of trap naar beneden kunnen? Dan maakt het verhuisbedrijf gebruik van een verhuislift. Voor zowel de parkeervergunning als de verhuislift geldt dat dit invloed heeft op de kosten, dit zijn diensten waar je voor betaalt.

TIP: de factoren die het meest bepalend zijn voor de kosten van het verhuisbedrijf zijn 1) de afstand tussen de woningen en 2) de grootte van de inboedel. Je kunt hier zien wat de exacte afstand van deur tot deur is en het volume van je inboedel kun je makkelijk berekenen met onze Verhuis volume calculator. Heb je deze gegevens bij de hand? Lees dan hieronder verder om te zien wat jouw verhuizing ongeveer gaat kosten.

Verhuisbedrijf kosten o.b.v. afstand en volume

De grootte van je inboedel en de af te leggen afstand zijn van grote invloed op de kosten. Om je een idee te geven van wat jouw verhuizing zou gaan kosten, hebben wij deze 3 tabellen met verhuiskosten voor je gemaakt waarin deze variabelen zijn weergegeven. Zo kost een verhuizing van 21-25 m3 aan inboedel over een afstand van 1-10 kilometer gemiddeld € 909. En een verhuizing van 61-65 m3 aan inboedel over een afstand van 81-90 kilometer gemiddeld € 2.768. In deze kosten zijn geen extra diensten, een verhuislift, een parkeervergunning of een opslag meegenomen. Het betreft dus enkel het laden, vervoeren en lossen van een inboedel.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Geef aan wat jij gaat verhuizen en vergelijk tot vijf gratis offertes!

De tarieven van verhuizers per uur

Je kunt de kosten van de verhuizing ook berekenen aan de hand van uurtarieven. De uurtarieven van verhuizers zijn gemiddeld € 32,50 tot € 42,50 per uur. Dit is exclusief de verhuiswagen, het gaat dan dus puur om de persoon die jou helpt verhuizen.

Een verhuiswagen van 20 m3 kost gemiddeld € 20 per uur en een verhuiswagen van 50 m3 kost gemiddeld € 50 per uur – makkelijk te onthouden 😉 In onderstaande tabel vind je de uurtarieven voor het aantal verhuizers en de verhuiswagen samen.

+   (m3Uurtarief
 +  20 (m3)€ 52,50 – € 62,50
+   50 (m3)€ 82,50 – € 92,50
50 (m3)€ 115  – € 135
 50 (m3)€ 147,50 – € 177,50

In de tabel zie je dat de uurtarieven stijgen als je meer verhuizers en een groter formaat verhuiswagen nodig hebt. Welk formaat verhuiswagen je nodig hebt, wordt bepaald aan de hand van het volume van je inboedel.

Nu je een inschatting kunt maken van het uurtarief van het verhuisbedrijf, wil je natuurlijk ook weten hoeveel uur de verhuizers bezig zouden zijn tijdens jouw verhuizing. De tijdsduur is onder andere afhankelijk van:

 • Hoeveel je zelf doet;
 • Hoeveel verhuizers er aanwezig zijn;
 • Hoeveel inboedel er verhuisd moet worden;
 • Of je woning gemakkelijk te bereiken is;
 • Hoelang de verhuizers onderweg zijn.

Een voorbeeld: de gehele verhuizing kost het verhuisbedrijf 6 uur, er zijn 3 verhuizers aanwezig en je hebt een verhuiswagen nodig met een inhoud van 50 m3 dan kost je verhuizing gemiddeld € 975, mits er geen extra kosten bijkomen voor extra diensten.

Extra kosten

De verschillende diensten die je wellicht nodig hebt zijn ook bepalend voor de kosten van je verhuizing. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten per dienst.

DienstenKosten (ca.)
Montage en demontage meubels€ 45 per uur
Dozen inpakken/uitpakken€ 45 per uur
Verhuislift huren€ 89 per uur
Parkeervergunning€ 200 – € 300 p.d.
Tijdelijke opslag€ 125 – € 200 p.m.

Gemiddelde kosten per woningsoort

Om het overzichtelijk te maken geven we je de gemiddelde verhuiskosten per woningsoort.

Een verhuizing van:

 • Een flat of appartement kost gemiddeld € 750 – € 1000;
 • Een rijtjeshuis kost gemiddeld € 1.000 – € 1.500;
 • Een twee-onder-een-kapwoning of vrijstaande woning kost gemiddeld € 1.500 – € 1.700.

Bovenstaande verhuisbedrijf kosten zijn echter afhankelijk van de inboedelgrootte, afstand in kilometers en bereikbaarheid van de woning. Daardoor kunnen de bedragen lager of hoger uitvallen. Wil je zeker weten dat je niet te veel betaalt voor jouw verhuizing? Dan raden wij je aan om gratis offertes aan te vragen. Zo vergelijk je de kosten van vijf verhuisbedrijven op een snelle en gemakkelijke manier!

Besparen op de verhuiskosten

Niemand wil te veel betalen voor zijn verhuizing. Daarom hebben wij enkele tips voor je verzameld om te zorgen dat jij niet één van de mensen wordt die wel te veel betaalt 🙂

 1. Pak niet-breekbare spullen zelf in. Wanneer je het verhuisbedrijf alles laat inpakken, loopt dit al snel in de kosten. Door zelf spullen in te pakken bespaar je hierop;
 2. Zorg voor hulp op de verhuisdag. Door hulp van vrienden of familie in te schakelen, kun je geld besparen op een of meerdere extra verhuizers;
 3. Verhuis kleine spullen met je eigen auto als het een korte afstand betreft. Hiermee zorg je ervoor dat er gebruik gemaakt kan worden van een kleinere verhuiswagen en dus betaal je minder. Moet je er zelf dan vaak voor op en neer en is de afstand daarvoor te groot? Reken dan uit of je er wel winst uithaalt;
 4. Kies een lokaal verhuisbedrijf. Omdat een verhuisbedrijf veelal voorrijkosten rekent indien zij verder moeten rijden dan 20-30 kilometer om jouw woning te bereiken, kun je wat besparen door een lokale verhuizer te kiezen. Check echter wel of dit verhuisbedrijf ook daadwerkelijk goedkoper is, anders heb je er geen baat bij;
 5. Vergelijk minimaal 3 verhuisbedrijven. Als je minimaal drie verhuisbedrijven met elkaar vergelijkt, weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Op Sirelo helpen wij je niet alleen met het vergelijken van de offertes (en dus de kosten) maar we hebben ook voor ieder verhuisbedrijf in Nederland reviews. Zo ben je niet alleen verzekerd van de beste prijs, maar kun je ook inschatten hoe de kwaliteit van de verhuizer is!

Krijg ik een verhuiskostenvergoeding?

Wordt je woning gesloopt of gerenoveerd? Of stopt je huur en moet je daardoor verhuizen? Dan kun je in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding. Deze vergoeding is een tegemoetkoming die je kunt gebruiken om je verhuizing te betalen en je nieuwe huis in te richten. De minimumbijdragen verschillen per woonruimte en verhuisdatum en liggen tussen de € 5.600 en € 6.100. Voor kamers is er echter geen minimumbedrag vastgesteld omdat de inboedels meestal vrij klein zijn. De Rijksoverheid geeft precies weer welke verhuiskostenvergoeding voor jou geldt.

Meer weten?

Namens het Sirelo team wensen we je veel succes met je verhuizing. Helemaal stressvrij kunnen wij het niet voor je maken, makkelijker wel! Lees daarvoor onderstaande artikelen: