Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Expatblog: Emigreren naar Duitsland

Jetty (63) deelt haar ervaringen

Featured image

Het Duitse district Kassel is prachtig. Een groen heuvelachtig landschap, bossen met herten en everzwijnen, een mooie meanderende rivier, dorpen met een rijke geschiedenis: Jetty Sluiter-Bakker (63) en haar man uit Almere wisten het zeker! Daar zouden zij van hun pensioen genieten en samen oud worden. Ze hadden er al een huis gekocht met een mooi uitzicht en waren druk bezig de migratie te regelen. Maar toen gebeurde er iets heel verdrietigs. Jetty’s man kreeg een hartaanval en overleed. Ze was van de een op de andere dag alleen.

“Als je een droom hebt, moet je die waarmaken”

Toch besloot Jetty om niet in Nederland te blijven. Vastberaden zette ze haar droom door. “Als je een droom hebt, dan moet je die waarmaken. Anders krijg je spijt”, zegt ze. Wel moest ze eerst het huis van hun samen verkopen en dat was niet gemakkelijk voor haar. Ze moest ermee leren leven dat ze geen man meer had en tegelijkertijd kwam er een hele hoop administratieve rompslomp op haar af. “Ik wist niet goed hoe ik dat moest aanpakken. Ik had helemaal geen ervaring met bankzaken! Gelukkig heb ik een vriend die dat wel heeft en hij hielp me heel goed. Hij verkocht het huis aan een jong stel dat de plek aantrekkelijk vond vanwege de rust en de natuur.”

Uiteindelijk vond Jetty met de hulp van dezelfde vriend ook een nieuwe, passende woning voor haarzelf. Hij kocht een huis in Wesertal Lippoldsberg en verhuurt het nu aan haar en een andere familie.

Wat vind je van je nieuwe woning?

“Het is een fijne, gelijkvloerse woning. En als er iets is dan lost mijn huurbaas het voor me op. Dat is een prettige gedachte. Ook vind ik mijn buren erg aardig. We maakten kennis en het klikte gelijk. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Als ik het niet kan vinden met mijn buren, dan zou ik daar niet willen wonen. Beneden hebben we een hele grote tuin, met een tuinhuis en een erker. Daar zitten we ‘s zomers onder de parasol. Heel gezellig.”

“De bureaucratie in Duitsland is veel erger dan in Nederland!”

Hoe regelde je je verhuizing?

“Het regelen van de verhuizing was een heel gedoe en heeft al met al 4 à 5 maanden geduurd. Ik moest zoveel formulieren invullen en opsturen! De bureaucratie in Duitsland is veel erger dan in Nederland! Ik regelde mijn uit- en inschrijving, verzekeringen, bankzaken, pensioen, een nieuwe huisarts en tandarts, nieuwe internet provider en een Duits nummerbord voor mijn auto.”

“Daarna moest ik al mijn contracten en abonnementen in Nederland opzeggen. Vervolgens was het wachten op goedkeuring. Daar ging ook weer een tijd overheen. Verder schreef ik me in bij het RNI (Rijksdienst voor Identiteitsgegevens). Deze instantie beheert de persoonsgegevens van mensen die in het buitenland wonen.”

Waar liep je tegenaan en hoe loste je dat op?

“In het begin wist ik niet hoe ik mijn emigratie kon realiseren. Al dat papierwerk! Waar moest ik starten? Gelukkig kreeg ik hulp van goede vrienden en het verhuisbedrijf. De verhuizer gaf me aanwijzingen en checklists mee en die heb ik opgevolgd. Erg fijn. Als je precies weet wat je moet doen en goed geholpen wordt, ervaar je geen stress, ook al is het nog zoveel werk.”

Emigreren naar Duitsland

Foto: het historische centrum van Göttingen. De stad bestaat al sinds de 10e eeuw en ligt dicht in de buurt van Wesertal Lippoldsberg.

“Het verhuisbedrijf ontzorgde me compleet!”

Hoe koos je het verhuisbedrijf en hoe ervaarde je de service?

“Ik heb diverse verhuisoffertes opgevraagd bij bedrijven in Nederland en Duitsland. Uiteindelijk heb ik voor een verhuisbedrijf gekozen met het keurmerk Erkende Verhuizers: Van’t Net Verhuizingen in Soest.”

“Het keurmerk Erkende Verhuizers geeft me vertrouwen. Dan weet je zeker dat je inboedel in professionele handen is en je verhuizing goed geregeld wordt.”

“Uiteindelijk was ik heel tevreden over de verhuisservice. Ik werd compleet ontzorgd. Ze rekenden mijn inboedelvolume uit, pakten mijn spullen netjes in, brachten het naar mijn huis in Wesertal Lippoldsberg en pakten het daar ook weer uit en ze zetten alles op de juiste plaats. Ik had wel met ze te doen, want ze moesten alles via het balkon naar binnen tillen. Dat was echt buffelen voor ze!”

“Ik ben een zelfstandige, ondernemende vrouw en heb veel vrienden in de buurt.”

Emigreren naar Duitsland

Foto: Bergpark Wilhemshöhe. Een plek waar Jetty graag komt om de waterval te bewonderen.

Heb je tips voor anderen die naar Duitsland willen emigreren?

“Het is belangrijk dat je het gebied waar je naartoe wilt erg goed kent. Mijn man en ik zijn hier jarenlang op vakantie geweest en hebben een hele vriendenkring opgebouwd. Ook kan ik me goed redden in het Duits en ik weet hoe de dingen hier gaan. Als je dat allemaal niet hebt, kan het best lastig worden.”

“Verdiep je ook goed in de wet- en regelgeving, anders weet je niet wat je te wachten staat. Verder raad ik iedereen aan een verhuisbedrijf met het keurmerk Erkende Verhuizers te vragen. Dan weet je in ieder geval zeker dat het geen schnabbelaar is.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik blijf hier in Duitsland wonen. Hoewel ik geen partner meer heb, zou ik niet meer terug willen naar Nederland. Ik ben een zelfstandige, ondernemende vrouw en heb veel vrienden in de buurt. Dankzij de mooie omgeving, de rust en alle interessante bezienswaardigheden vermaak ik me prima. Ik heb zeker geen spijt van mijn beslissing en ben er trots op dat ik mijn droom heb gevolgd.”