Vanuit het kleine Hazerswoude Rijndijk is Jan Draaisma (67) sinds oktober 2020 verhuisd naar Sao Bras De Alportel in Portugal, een kleine stad in het zuiden van Portugal. Begin het jaar in hebben Jan en zijn vrouw de keuze gemaakt om definitief te verhuizen naar Portugal. Helaas overleed plotseling zijn vrouw in april 2020. Ondanks de zware tegenslag en de akelige periode, heeft Jan vooralsnog besloten om te verhuizen. Hieronder lees je het uitgebreide verhaal van Jan, zijn verhuiservaring en de tips die hij heeft. Handig als ook jij in de toekomst wil verhuizen naar Portugal!
“Mijn vrouw en ik hebben al 20 jaar een vakantiehuis in Portugal. In het begin kwamen wij vooral voor de vakanties, maar de laatste 5 á 6 jaar kwamen wij vooral in de winters (oktober tot en met mei) en dat beviel ons erg goed. We hebben daarna de knoop doorgehakt en begin 2020 de keuze gemaakt om definitief te verhuizen naar Portugal. Als we in de zomerse maanden naar Nederland wilden gaan, huurden we een vakantiehuis daar of gaan we gewoon met de camper.”
“De motivatie om in Portugal te gaan wonen is de klik met de bevolking die heel sterk is. Portugezen zijn heel vriendelijk en hulpvaardig. De sfeer is erg prettig om er te wonen en de mensen zijn ook heel relaxed. Een voorbeeld met de huidige situatie met Covid-19: als hier wordt gezegd dat je een mondkapje moet dragen in de winkel, dan is er ook geen discussie; men doet dat gewoon. Het is een kleine bijdrage om het te doen. Daarnaast heeft het weer ook een belangrijke rol gespeeld in de keuze. Het is hier nu zonnig en 25 graden, dus een erg aangename periode. Het vakantiehuis was al ingericht, maar niet met de thuis uitstraling. Daar heb ik ondertussen verandering in gebracht en geeft het nu wel een thuis gevoel.”
“Aangezien we hier al 20 jaar ervaring hebben, weten we al goed wat we kunnen verwachten en waar we mee te maken hebben. Bijvoorbeeld de bureaucratie in Portugal, dat is ongekend en daar snappen wij niks van als Nederlanders. Met de tijd mee ben ik er langzamerhand aan gewend en zo gaat het eenmaal in dit land. Er zijn wel aantal dingen waarvan ik denk: ik ben nog niet helemaal geëmigreerd, want ik ben nog niet ingeschreven als burger. Dat moet ik dus aankomende maanden regelen en daar moet ik dus goed over nadenken. Wil ik alles achterlaten in Nederland en mijzelf in Portugal definitief inschrijven om Portugees te worden met een verblijfsvergunning? Maar we hadden beiden iets van: dat zien we later wel. Maar gelukkig wonen hier genoeg Nederlanders en kan ik rustig met ze er over hebben. Daarnaast waren wij en de kinderen ook blij met de stap.”
“Het begrip mañana mañana komt vooral sterk over in Spanje, maar ik vind dat het minder is in Portugal. Dat komt ook omdat ik aantal goede mensen ken. Het afspraken maken is makkelijker met de mensen hier. Een Portugees zal nooit nee zeggen, maar een ja wil ook niet zeggen dat hij gelijk aan de slag gaat. In Nederland maak je bijvoorbeeld een afspraak, maar in Portugal moet je vooral het initiatief nemen en vragen wanneer degene komt en paar dagen van tevoren contact opzoeken om het nog te bevestigen. Stel dat er iets tussen zou komen in Nederland, zou men bijvoorbeeld paar dagen van tevoren bellen en zeggen ik kan woensdag niet komen maar wel op vrijdag. In Portugal is in het algemeen als iemand morgen niet komt, komt hij wel wanneer hij tijd heeft. En daarmee moet je om kunnen gaan. Iemand uit Nederland die dit voor het eerst zou meemaken zou geschokt raken. Maar tegenwoordig verandert het wel in Portugal. Veel grote bedrijven beginnen steeds servicegerichter te werken door bijvoorbeeld Sms’jes te sturen over een levering. Bij kleine bedrijven is dat nog niet het geval.”
“Ik ben dus gaan Googlen om te verhuizen naar Portugal. Ik kwam op de website van Sirelo en heb daar een offerte aangevraagd. Twee verhuisbedrijven hebben op mijn verzoek gereageerd. Een verhuisbedrijf uit Delft en een verhuisbedrijf uit Leek. Gezien mijn woonplaats ligt het dichtbij Delft, dus ik heb contact gehad met dat verhuisbedrijf. Dat was heel prettig en het gaf ook een beeld van wat ik precies ging doen. Ik had in de omschrijving redelijk strak kunnen omschrijven wat ik meenam. Het verhuisbedrijf uit Delft heeft ook zelf geconstateerd hoeveel kuub ik ging verhuizen en had een offerte uitgebracht. Uiteindelijk heb ik ook een offerte aangevraagd bij Smilda & Zn, het verhuisbedrijf in Leek. En zij bleken zelfs de helft goedkoper te zijn! Ik ben uiteraard dus met hun in zee gegaan.”
“Ik had het huis dus op 1 oktober verkocht en de inboedel wilde ik pas 15 oktober ontvangen in het nieuwe huis. Zij hadden aangeboden om de spullen op te halen en tijdelijk op te slaan in een opslag en zouden het combineren met een andere rit naar het zuiden van Europa. Ik kreeg daar dus een goed gevoel bij mede ook door de open communicatie die zij hadden. Ook gaven zij vele datums aan wanneer de spullen geleverd konden worden, waardoor ik het vertrouwen had dat zij vaker ritten naar het zuiden reden en dat het goed zou komen. Daarnaast is het in Portugal lastig om met een vrachtwagen naar een huis te rijden afhankelijk waar je woont en dat wisten zijn dus ook. In mijn situatie was het geen probleem en was het makkelijk bereikbaar. Zij vroegen het voor de zekerheid omdat zij dus wisten dat in Portugal niet alles makkelijk te bereiken is. Anders hadden ze de spullen ergens overgeladen naar een kleinere bus en het dan alsnog kunnen bezorgen. Dat gaf mij het vertrouwen dat zij dus weten hoe de wegen hier zijn. Uiteindelijk is het goed gegaan en niks is beschadigd geraakt.”
”Laat je van tevoren goed informeren wat je moet regelen en wat je te wachten staat. Het is handig om Nederlanders te ontmoeten die je ook kunnen helpen met bepaalde zaken. In Portugal is er een vereniging genaamd NCA. Dat zijn Belgen en Nederlanders die in Portugal wonen en bepaalde diensten leveren, zoals een Nederlands sprekende advocaat, of een Nederlandse huisarts. Zij kunnen je heel veel informatie geven om je goed voor te bereiden voor je verhuizing naar Portugal.”
Ik ben een enorme visliefhebber en ik kijk op dit moment ook uit op de oceaan. Je hebt hier dus restaurants die de vissen dezelfde dag vangen en dat het dezelfde dag op je bord ligt. Mijn favoriete gerecht is dus ook dorade, een vis die op de grill wordt bereidt. En daar hoort natuurlijk ook een goede witte wijn bij!