Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Wonen in Reims

Marjon deelt haar ervaring

Featured image

Marjon kent Reims als geen ander, ze weet hoe het is om te wonen in een Franse stad. Totaal heeft ze twee jaar in Reims gewoond vanwege haar studie. ‘Tijdens mijn studie kreeg ik de mogelijkheid aangeboden om een Double Degree programma te volgen. Dit betekent dat je twee jaar op je Nederlandse universiteit studeert en twee jaar op een buitenlandse universiteit. Uiteindelijk ontvang je dan twee diploma’s. Frans zat in mijn vakkenpakket en het trok me best wel om deze taal vloeiend te gaan leren. Frankrijk is natuur niet heel ver weg van Nederland, wat de keuze makkelijker maakte. Mijn school zat in Reims, dus daar ben ik beland!

Reims is een vrij klein, historisch studentenstadje. Reims ligt in de Champagne Streek en dat betekent dat het stadje in de zomer een grote toeristische trekpleister is. Vooral in de zomer zie je veel toeristen door de wijnvelden lopen en de caves (grotten) induiken. In de winter is het wat minder druk met toeristen, maar dan vind je er een leuke kerstmarkt. Verder kan je er goed shoppen en er is veel oude architectuur, zoals de Kathedraal van Reims. Deze kathedraal staat bekend als de plek waar veel beroemde Franse koningen zijn gekroond en is echt enorm groot én mooi! Je kunt er zelfs opklimmen en over heel Reims uitkijken.

Reims is een echte studentenstad, omdat er een aantal universiteiten en middelbare scholen staan. Er is dus veel jong volk. Het nachtleven is gezellig met een aantal leuke bars en clubs. Ook heb je een paar hele mooie parken, waar je bijvoorbeeld lekker kunt sporten. Langs de rivier kun je heerlijk wandelen, hardlopen of gewoon fietsen. Fietsen is namelijk ook goed te doen in Reims, omdat het een vrij vlakke stad is.

Wonen in een Franse stad

Locals in Reims

De lokale bevolking van de stad Reims is vrij gesloten. Het was best moeilijk om echt met ze in contact te komen, maar dat komt ook wel een beetje omdat ik vooral met internationale studenten omging. Ik had wel contact met Franse locals via de kerk waar ik naartoe ging. Vooral daar was contact makken al stukken makkelijker. Wat ik heb ervaren in het contact met de lokale bevolking, is dat je ze vooral moet leren kennen. Je moet niet gelijk opgeven, omdat ze vrij stug over kunnen komen. In Reims zijn ze overigens wel gewend aan studenten en buitenlanders, dus meestal spreken ze wel een aardig mondje Engels.

Blog Reims

Ga je richting het platteland, dan zul je zien dat mensen hier veel meer openstaan voor contact. De mensen op het platteland zijn super aardig! Wanneer je langs de champagnevelden fietst, kun je altijd naar ze zwaaien. Ze zwaaien sowieso terug en ze houden van een leuk praatje. Het verschilt in Frankrijk per plaats hoe de mensen zijn. In de noordelijke regio’s, met name in Parijs, zijn de mensen wat afstandelijk. In het zuiden echter, komen de mensen veel warmer en opener over.

Wonen is duur!

Vergeleken met Nederland is wonen in een Franse stad vrij duur en dat geldt ook voor Reims. De boodschappen waren bijvoorbeeld veel duurder dan in Nederland. Met name de verse producten waren duurder. Zelfs al heb je de grote supermarktketens als Carrefour of Intermarché waar ze veel bulkproducten verkopen: je bent alsnog duurder uit. Ook uitgaan of een terrasje pakken is vaak wel wat duurder.

De huur van een kamer of appartement, afhankelijk van de ligging, is ook hoger. Hierbij is het vaak ook nog exclusief gas/water/elektriciteit en wifi. Reims is dan nog niet eens zo’n heel grote stad, dus in die zin rijzen de huurprijzen ook weer niet de pan uit. Sommige dingen waren juist wel heel goedkoop. Een mobiel abonnement bijvoorbeeld, was slechts 2 euro per maand voor onbeperkt bellen. In het algemeen kan ik zeggen dat Frankrijk bekend staat als een van de duurdere landen. Als student moet je hier zeker rekening mee houden, wanneer je wilt gaan studeren of wonen in een Franse stad.

Franse werkcultuur

Naast vakken volgen aan de universiteit van Reims, heb ik ook stage gelopen bij een Frans bedrijf. De werkcultuur is afhankelijk per bedrijf waar je terecht komt. Over het algemeen heb ik van mijn medestudenten gehoord dat Franse bedrijven vrij bureaucratisch zijn. Er is een duidelijk aanwezige hiërarchie die je moet respecteren. Dit geldt vooral voor de middelgrote tot grote bedrijven. Mijn eigen ervaring sluit hier op aan. Ik werkte in een groot multinationaal bedrijf. Als stagiaire stond ik onderaan en ik moest heel respectvol omgaan met mensen boven mij, zeker met managers.

De procedures waren er vaak log. Er moesten eerst allerlei regels en systemen nagelopen worden, voordat definitieve beslissingen gemaakt konden worden. Dit kost dus veel tijd en geld, ook wel bureaucratie genoemd. Verder zijn de bedrijven behoorlijk Frans-gericht, alhoewel ze de laatste decennia wel meer open staan voor export van hun producten. Hierdoor moeten ze dus ook samenwerkingen aangaan met het buitenland. In sommige bedrijven gaat dit moeizaam, in sommige veel gemakkelijker.

Wat ik ook hoorde, was dat veel stagiaires niet zoveel input hadden in hun stagebedrijf. Nieuwe of creatieve ideeën waren niet zo heel erg welkom. Simpelweg, omdat je op een lagere plek staat en niet echt het recht hebt om zomaar met ideeën te komen. Geheel in tegenstelling tot Nederlandse bedrijven, waarbij een frisse, nieuwe kijk juist erg gewaardeerd wordt.

Een appartement vinden

Ik kwam vrij eenvoudig aan een appartement in Reims. Het aanbod en de vraag is er redelijk stabiel, dus kun je er gemakkelijk een kamer vinden. Elk half jaar wisselen veel studenten van hun kamer. Ook heb je een aantal campus mogelijkheden van scholen zelf of studentenflats, waar je je gemakkelijk aan kunt melden.

Wonen in een Franse stad

Via de website leboncoin.fr (de Franse marktplaats) en via studentenfacebook kom je een hoop kamers tegen. Helaas zit hier ook wel een hoop rompslomp van bureaucratie en administratie aan vast. Daarnaast moet je je ook aanmelden voor een Franse institutie waarbij je wel woonsubsidie krijgt. Dit brengt echter ontzettend veel papierwerk met zich mee en je moet heel lang op antwoord wachten.

Franse mentaliteit

Wat mij echt opviel, was dat de mensen echt een andere mentaliteit hebben hier. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de hoge aantallen stakingen. Ik dacht altijd dat dat een stereotype was, maar de Fransen staken echt ontzettend veel en de hele stad mag dat dan weten. Dat betekent dan ook veel opstoppingen of treinen die niet rijden. Dat is gewoon het Franse volk, ze laten veel van zich horen. Zowel onderling als naar de overheid toe. Er gaat geen dag voorbij voor de Franse zonder niet flink gediscussieerd te hebben. Ook het nationalisme is er vrij levendig. Je ziet bijvoorbeeld overal vlaggen hangen en er is altijd een gevoel van saamhorigheid. Persoonlijk noem ik het zelf een soort trotsheid die Fransen in zich hebben. Dit is niet per se negatief, want ze weten wat ze willen.

Verder is de Franse cultuur super belangrijk voor de bevolking met veel en goed eten, wijnen, levendige taal, poëzie, theater en mode. Overal vind je kunstgalerijen, voorstellingen en theaters, die zeer regelmatig bezocht worden door de Franse bevolking. Daarnaast zijn Fransen altijd in voor een discussie over politiek, eten of wijnen. Ze staan er simpelweg altijd voor open. Net zoals dat ze altijd openstaan voor een leuke grap. Ze hebben een erg goed gevoel voor humor. En natuurlijk speelt mode ook een heel belangrijke rol in Frankrijk. De vrouwen zien er over het algemeen echt heel netjes en chique uit.

Cuisine Francaise

De Franse cuisine is natuurlijk niet voor niets een echt begrip. ’s Ochtends wordt er ontbeten met viennoserie, zoals croissants, pain du chocolat en een koffietje. De lunch is tussen 13:00 en 14:30 en vaak wordt er dan warm gegeten. Het diner is meestal vanaf 20:00 tot 22:00. Dit is niet erg als je laat geluncht hebt. Ze eten dan vaak ook warm, zoals quiche, soep of rijstgerechten. Het is niet altijd een driegangenmenu, maar ze besteden er echt aandacht aan. De Fransen geven graag en veel geld uit aan eten. Het is niet alleen eten om te eten, maar ook om gezellig samen te zijn. Dus op zondag wordt er lekker uitgebreid gegeten met de familie. Wijnen zullen dan ook niet ontbreken.’

Wonen in een Franse stad: een hele ervaring opzich dus. Marjon vat het nog kort samen: ‘Frankrijk is een kleurrijk land in alle opzichten. Dit zie je terug in de vele soorten nationaliteiten, maar ook in de rijkheid aan cultuur, natuur en de Franse cuisine. Dit alles maakt het wonen in een Franse stad tot een geweldige belevenis!’ Wil je meer informatie lezen over Franse steden, neem dan ook eens een kijkje op de pagina’s verhuizen naar Marseille en verhuizen naar Parijs.