Verhuizen naar Frankrijk?
Ontvang vrijblijvend en snel tot wel 5 verhuisoffertes
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Frankrijk

Kosten, verhuisbedrijven en meer

Featured image

Verhuizen naar Frankrijk is een avontuur dat de nodige voorbereiding vereist en wij staan voor je klaar om je daarbij te helpen. Je vindt hier de kosten van verhuizen, een handige checklist en de mogelijkheid om gratis en snel verhuisbedrijven te vergelijken. Zo verhuis je met een gerust hart en een betrouwbaar verhuisbedrijf naar Frankrijk!

Wat kost een verhuizing naar Frankrijk?

De gemiddelde kosten van een verhuizing naar Frankrijk liggen tussen de € 2.350 en € 3.650. Deze kosten worden bepaald door verschillende factoren, waaronder de omvang van je inboedel en de afstand tussen je huidige woning in Nederland en de nieuwe woning in Frankrijk. Dit maakt een verhuisofferte maatwerk en daarom kan dit gemiddelde slechts gezien worden als indicatie.

Ben je benieuwd wat verhuizen van Nederland naar Frankrijk ongeveer kost, op basis van de grootte van de woning? We hebben indicatieve kosten voor je op een rijtje gezet.

Gemiddelde kosten verhuizen van Nederland naar Frankrijk

Grootte woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer€1.950 – €2.600
2 slaapkamers€2.350 – €3.400
3 slaapkamers€3.200 – €4.300
4 slaapkamers€3.950 – €4.550
5+ slaapkamers€ 4.400 – €6.200

Let op: de kosten van jouw verhuizing naar Frankrijk kunnen afwijken omdat de prijs tot stand komt door verschillende factoren. Over de prijsopbouw lees je hier meer.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Wil je weten wat jouw verhuizing precies zal gaan kosten? Gebruik dan het onderstaande formulier. Je ontvangt hiermee vrijblijvend en snel tot wel 5 verhuisoffertes. Door deze offertes te vergelijken, bespaar je op de verhuiskosten en weet je zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Verhuizen naar Frankrijk?
Ontvang vrijblijvend offertes. Wat ge je verhuizen?

💬 Sirelo’s TIP: Neem de tijd om verhuisbedrijven te vergelijken. Dit bedrijf wordt immers verantwoordelijk voor het verhuizen van je kostbare en persoonlijke spullen, dus je wil zeker weten dat je het juiste verhuisbedrijf kiest. .

Internationale verhuisbedrijven

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisbedrijven kunt vergelijken voor je verhuizing naar Frankrijk, kun je hier ook zelf bij individuele verhuizers een verhuisofferte opvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Kuiper De Internationale Verhuizer

2. Van der Ent Top Movers

3. Atlas International Movers

Deze verhuisbedrijven zijn goed beoordeeld en zijn tevens gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Frankrijk. Je weet bij deze verhuizers dus zeker dat je inboedel in goede handen is. Meer verhuisbedrijven bekijken? Op onze pagina ‘verhuisbedrijven Frankrijk‘ vind je een overzicht van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Frankrijk.

Checklist emigreren naar Frankrijk

Iets in de drukte van een verhuizing vergeten? Dat wil je natuurlijk voorkomen. Het avontuur van emigreren brengt de nodige uitdagingen met zich mee, maar een goed doordachte checklist zorgt ervoor dat het emigratieproces soepeler zal verlopen.

Van belangrijke documenten tot culturele aanpassingen, we hebben een groot aantal essentiële stappen voor je op een rijtje gezet. In het kort is dít wat je te wachten staat:

✔️ Werk en woning vinden in Frankrijk.
✔️ Nagaan wat de emigratie betekent voor je pensioen, uitkeringen en toeslagen.
✔️ Zorgen dat je legitimatiebewijs, rijbewijs en belangrijke documenten geldig zijn voor vertrek.
✔️ Internationaal verhuisbedrijf vinden.
✔️ Informeren naar een zorgverzekering en bankrekening.
✔️ In Nederland alle abonnementen en nutsbedrijven opzeggen.
✔️ Je adreswijziging doorgeven en de emigratie doorgeven bij Belastingdienst en gemeente.
✔️ Emigreren!

Makkelijker gezegd dan gedaan, daarom specificeren we per stap wat er gedaan moet worden om zorgeloos te kunnen emigreren naar Frankrijk.

Werk en woning vinden in Frankrijk

 • Werk vinden. Wellicht is je nieuwe baan in Frankrijk de reden van je emigratie, maar is dat het niet? Dan is een belangrijke stap het vinden van een baan. Er zijn talloze websites waar je banen in Frankrijk kunt vinden en veel sollicitatieprocedures vinden (deels) online plaats. Je kunt je zoektocht dus prima in Nederland al beginnen.

Tevens kun je je bij Pôle-Emploi inschrijven als werkzoekende. Dit is een arbeidsbureau met kantoren door heel Frankrijk en het helpt je bij het vinden van werk.

💬 Sirelo’s TIP: Hou er rekening mee dat de bedrijfscultuur in Frankrijk verschilt met de cultuur die je hier gewend bent. Binnen de meeste bedrijven speelt hiërarchie een prominente rol, wat soms gepaard gaat met bureaucratie. Dit vergt dus mogelijk wat aanpassingsvermogen.

 • Een woning in Frankrijk vinden. Voor het vinden van een woning kun je een makelaar inschakelen. Je bent zelf nog niet bekend met de Franse huizenmarkt en daarom is het lastig te beoordelen waar je goed aan doet. De kosten van een makelaarskantoor betalen zichzelf doorgaans snel terug omdat je een betere deal op je woning kunt krijgen, en je voorkomt ermee dat de woning bij aankomst totaal niet is wat het op internet leek te zijn.

Administratieve zaken

Heb je werk en een woning in Frankrijk gevonden? Dan is het nu tijd voor de administratieve zaken.

 • Vraag een DigID aan. Voor de emigratie naar Frankrijk ga je veel moeten regelen. Een groot deel hiervan, zoals belastingzaken, kan gelukkig online. Een DigID maakt de processen voor én na je verhuizing een stuk eenvoudiger, want ook na je verhuizing ga je nog te maken hebben met de Nederlandse Belastingdienst en overheid.
 • Controleer of je je AOW mee kunt nemen na de emigratie. In sommige gevallen kun je je AOW volledig meenemen, maar soms ontvang je slechts een deel van het oorspronkelijke bedrag.

Bouw je nu nog AOW op? Dan geldt dat je na de verhuizing niet meer verplicht verzekerd bent voor AOW en dus bouw je vanaf dat moment geen AOW meer op. Het is raadzaam om bij je nieuwe werkgever te informeren hoe het zit met je pensioen in Frankrijk en je in te lezen over de ouderdomspensioenen in EU-landen om zeker te weten of je nog recht hebt op je opgebouwde AOW.

Documenten

 • Controleer hoelang je paspoort en rijbewijs nog geldig is. Voor de verhuizing naar Frankrijk is het een vereiste dat je legitimatiebewijs nog minimaal drie maanden geldig is. Indien je van plan bent om in Frankrijk auto te rijden, dan is een geldig rijbewijs logischerwijs ook verplicht. Ons advies is om deze documenten tijdig op geldigheid te controleren en te vernieuwen indien nodig.
 • Laat je diploma’s en belangrijke documenten vertalen en legaliseren. Denk hierbij aan je schooldiploma’s, geboorteakte, gezondheidsverklaring en huwelijksakte. Je kunt deze documenten rechtsgeldig laten maken om zeker te weten dat je ze na je emigratie nog kunt gebruiken.

Zorgverzekering en bankrekening

 • Informeer naar ‘t recht op een zorgverzekering. Frankrijk staat bekend op zijn uitmuntende zorgsysteem. Daarnaast is iedereen verplicht verzekerd voor zorgkosten. Je hebt, ook als buitenlander, recht op een zorgverzekering: deze kun je afsluiten via je werkgever of via de overheid.
 • Open een bankrekening. Je kunt in Frankrijk ook prima betalen met een Nederlandse rekening, maar zeker wanneer je inkomsten uit Frankrijk gaat ontvangen, is het toch handig om een Franse rekening te openen. Doorgaans kun je dit doen na de emigratie, omdat je er fysiek aanwezig voor dient te zijn.

Nadert de verhuizing?

 • De verhuizing boeken bij een professioneel verhuisbedrijf. Nog geen verhuisbedrijf gevonden? Wacht hier dan niet te lang meer mee. Gebruik dit overzicht om in één oogopslag te zien welke internationale verhuizers gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Frankrijk.

 • Geef je emigratie door bij de Belastingdienst. Doe dit tijdig en wacht hier niet mee tot het laatste moment. De Belastingdienst kan je tevens helpen wanneer je nog vragen hebt over wat de emigratie naar Frankrijk voor je belastingaangifte, toeslagen en uitkeringen betekent.
 • Schrijf je uit bij de gemeente in Nederland. Dit kun je uiterlijk 5 dagen vóór de verhuizing regelen. Bij het uitschrijven kun je om een bewijs van uitschrijving vragen. Dit is een verklaring waarmee je in Frankrijk kunt aantonen dat je officieel bent uitgeschreven uit Nederland.
 • Zeg abonnementen, gas, water, licht en verzekeringen op. Het is handig om enkele maanden voor de emigratie een lijst te maken van alle abonnementen en nutsbedrijven waar je gebruik van maakt. Wanneer de verhuizing naar Frankrijk dan nadert, kun je deze stuk voor stuk opzeggen en afstrepen!
 • Geef je adreswijziging door bij organisaties, instanties en familie. Maak je nieuwe adres bekend bij alle organisaties en mensen die hier mogelijk iets aan hebben. Zo voorkom je ook dat de nieuwe bewoners van je huidige woning nog post op jouw naam ontvangen.

💬 Sirelo’s TIP: Zeker weten dat de emigratie soepel verloopt en je niets vergeet? Gebruik onze checklist voor verhuizen naar ’t buitenland.

Inschrijven in Frankrijk

Na je verhuizing dien je je in te schrijven bij de gemeente in Frankrijk. Een uitzondering hierop is wanneer je korter dan 6 maanden in Frankrijk verblijft. Betreft het een emigratie? Dan is inschrijven dus een vereiste om in Frankrijk te mogen verblijven. Voor je registratie heb je een geldig legitimatiebewijs en het bewijs van uitschrijving in Nederland nodig.

Kan ik zomaar in Frankrijk gaan wonen?

Omdat Frankrijk onderdeel is van de Europese Unie kun je zonder visum of verblijfsvergunning in Frankrijk gaan wonen. Hiervoor moet je wel beschikken over de Nederlandse nationaliteit of geboren zijn in een ander EU-land.

Het feit dat je voor Frankrijk geen visum nodig hebt, maakt de emigratie relatief simpel. Er moet vooralsnog veel geregeld worden, maar het aanvragen van een visum blijft je bij deze emigratie dus bespaart.

Verhuizen naar Frankrijk kosten, checklist en meer

Voor- en nadelen van verhuizen naar Frankrijk

Een emigratie naar Frankrijk is een beslissing die je niet zomaar neemt, daar heb je waarschijnlijk talloze redenen voor. Die redenen zijn voor iedereen anders: voor de één is het een baan, voor de ander is het ’t prettige klimaat.

Wat jouw beweegredenen ook zijn, het doorhakken van de knoop kan lastig zijn – dat weten wij als geen ander. We sommen daarom een aantal voor- en nadelen op.

Voordelen

 • De gezondheidszorg is van hoog niveau. Ondanks dat de zorg in Nederland ook goed is, is het niet helemaal vergelijkbaar met de zorg in Frankrijk. De Franse zorg is gebaseerd op het solidariteitsprincipe, wat inhoudt dat iedereen recht heeft op dezelfde zorg. Je bent dus altijd verzekerd, maar niet door middel van een zorgverzekering zoals je die gewend bent.
 • Woningen zijn goedkoper dan in Nederland en België. Dit maakt het kopen van een woning in Frankrijk aantrekkelijker.
 • Het warme weer. Eigenlijk heeft dit geen uitleg nodig: het is in Frankrijk simpelweg warmer dan in Nederland. Vooral in het Zuiden kun je vrijwel heel het jaar genieten van de zon. Voor veel mensen een goede reden om te verhuizen!
 • Bij heimwee ben je zo weer terug in Nederland. Frankrijk ligt praktisch om de hoek, dus je kunt regelmatig terug naar Nederland rijden bij heimwee.
 • Frankrijk is onderdeel van de Europese Unie en dit maakt de emigratie een relatief makkelijk proces. Begrijp ons niet verkeerd, het blijft een emigratie en daar moet je veel voor regelen. Echter is het feit dat Frankrijk, net als Nederland, lid is van de EU wel héél prettig. Wanneer je al AOW en pensioen ontvangt, dan kun je deze doorgaans blijven ontvangen in Frankrijk en dit maakt het een perfect land om van je pensioen te genieten.

En eigenlijk spreekt het voor zich, maar de Franse keuken mag niet ontbreken in de lijst van voordelen. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, maar de unieke charme van Frankrijk maakt het voor velen een aantrekkelijke plek om te wonen. Toch nog benieuwd naar de uitdagingen? Ook die sommen we op.

Verhuizen naar Frankrijk voordelen

Nadelen van wonen in Frankrijk

Wonen in Frankrijk gaat niet altijd over rozen. Ieder land kent nadelen, zo ook Frankrijk.

 • De taal. We noemden het al eerder: je moet de Franse taal beheersen, anders wordt het lastig om jezelf verstaanbaar te maken. Zelfs in de grote steden spreekt niet iedereen Engels. Het volgen van een taalcursus voor je emigreert, is dus absoluut raadzaam.
 • De (bedrijfs)cultuur. In Frankrijk is men minder direct en meer gesloten dan je vanuit Nederland gewend bent. Verder is ook hiërarchie op de werkvloer sterker voelbaar dan in Nederland. Het vergt dus aanpassingsvermogen om in Frankrijk te kunnen wonen en werken.
 • Het vinden van werk kan een uitdaging zijn. Zeker wanneer je (nog) geen Frans spreekt, kan het vinden van een baan een uitdaging worden. Laat je hier echter niet door ontmoedigen en start je zoektocht tijdig.

Voor- en nadelen van wonen in een land zijn natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar dit zijn de voornaamste zaken die wij na bijna 20 jaar internationaal verhuizen vaak voorbij hebben horen komen.

Ben je overtuigd dat verhuizen naar Frankrijk voor jou is weggelegd? Dan is de volgende stap het vinden van een verhuisbedrijf!

Huis kopen in Frankrijk

Om te kunnen wonen in Frankrijk is het vinden van een (t)huis één van de grootste opgaves. Het kopen van een huis in Frankrijk is vaak goedkoper dan hier in Nederland. In de stad zijn de huizenprijzen hoger dan op het platteland, zoals je vanuit Nederland ook gewend bent.

De vraagprijzen in Frankrijk zijn inclusief makelaarskosten en exclusief de kosten van de notaris. De eigenaar heeft in Frankrijk veel invloed op de vraagprijs van het huis, waardoor deze dus soms veel hoger ligt dan de daadwerkelijke taxatiewaarde. Laat de prijs je dus niet afschrikken, maar zie het als ruimte voor onderhandelingen.

Tips voor het kopen van een huis in Frankrijk

 • Als je besluit een makelaar in te schakelen, let erop dat de makelaar beschikt over de verplichte carte professionele. Alleen met dit document mag hij bemiddelen in vastgoed in Frankrijk.
 • Als je een lening wil aanvragen of geld wil overmaken om de koop te verzegelen, is het nodig om een rekening te openen in Frankrijk.
 • In Frankrijk ben je eigenaar van een woning zodra je een compromis de vente ondertekent. Dit betekent dat je het huis moet verzekeren tegen onder andere brand en diefstal. Check goed of je bij je huidige verzekeringmaatschappij je woning kunt verzekeren.
 • Wees niet bang om te onderhandelen over de prijs, want veel woningen worden verkocht voor 5 tot 10% minder dan de officiële vraagprijs.
 • Koop een woning in het laagseizoen, wanneer er minder toeristen zijn en de huizenmarkt een stuk rustiger is.

Handige websites 

Deze websites kunnen de zoektocht naar een woning in Frankrijk makkelijker maken:

Wonen in Frankrijk 🇫🇷

Of je nu wordt aangetrokken door de uitgestrekte wijngaarden, de schilderachtige dorpjes of de rijke geschiedenis, wonen in Frankrijk biedt een unieke ervaring. Om je goed voor te bereiden op de emigratie, lichten we een aantal punten uit over wonen in Frankrijk.

De taal

Allereerst natuurlijk de taal. In Frankrijk spreekt een groot deel van de bevolking geen Engels en ook bedrijven zijn (nog) niet ingesteld op een Engelse voertaal. Het is daarom verstandig om Frans te leren voor je emigreert, want dit zal het leven in Frankrijk een stuk soepeler laten verlopen.

Belasting

Goed nieuws wanneer je in Frankrijk wil gaan wonen: door een Europees verdrag tussen Frankrijk en Nederland betaal je nooit dubbel belasting. Heb je nog een huis in Nederland en betaal je daar in Nederland nog belasting over, dan hoef je hiervoor in Frankrijk niets te regelen.

Cultuur

De cultuur in Frankrijk verschilt op sommige fronten sterk met die van Nederland. Wanneer je in Frankrijk gaat wonen, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn.

De meeste Fransen spreken geen of enkel gebrekkig Engels, het wordt dus op prijs gesteld wanneer je laat merken dat je je best doet om de Franse taal te leren. Verder zijn Fransen een stuk minder direct dan Nederlanders, men vindt het belangrijk om beleefd te blijven naar elkaar toe.

Bedrijfscultuur

Veel bedrijven in Frankrijk kennen nog een hiërarchische organisatiecultuur. Het gezag van je baas hoor je doorgaans te accepteren, ook als je er niet mee eens bent.

Eten in Frankrijk

Het leven leven in Frankrijk draait grotendeels om eten. De lunch vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 en wordt ook wel ’entre midi et deux’ genoemd. Tot enkele jaren geleden werd er dan een warme maaltijd gegeten maar tegenwoordig kiezen steeds meer Fransen voor een sandwich.

Een groot verschil met Nederland is de schoollunch. Op scholen in Frankrijk krijgen kinderen een warme maaltijd in de schoolkantine, als ouder hoef je je kinderen dus geen lunch mee te geven.

’s Avonds eten de Fransen rond 8 uur, voor veel gezinnen is dit het belangrijkste moment van de dag. Na iedere maaltijd wordt er koffie gedronken in een klein kopje, dit kennen wij als een espresso.

Klimaat

Het klimaat in Frankrijk varieert aanzienlijk per regio. Frankrijk kent drie verschillende klimaatzones maar niet voor niets staat Frankrijk bekend om zijn goede klimaat. Je zult voornamelijk zachte winters en hete zomers treffen.

Emigreren naar Frankrijk

Gezondheidszorg

Over het algemeen is de zorg in Frankrijk erg goed. Daarnaast is het ook nog eens de meest toegankelijke zorg ter wereld: een zorgverzekering in Frankrijk is niet verplicht, je hebt er hoe dan ook recht op. Je kunt een zorgverzekering via je werkgever afsluiten, maar ook via de overheid. De zorgverzekeringen in Frankrijk worden geregeld via de belastingen.

Dagelijkse kosten als je gaat wonen in Frankrijk

De kosten van dagelijkse levensonderhoud in Frankrijk is vergelijkbaar met die in Nederland. Een aantal producten in de supermarkt is goedkoper. Denk aan fleswater, vlees, cosmetica, wijn en olijven. Ook koffie is een stuk goedkoper in Frankrijk.

Uiteten gaan is qua prijs vergelijkbaar. Ook het pakken van een terrasje hoeft niet duur te zijn, in sommige dorpen heb je een kop koffie voor 80 cent. Echter geldt: hoe geliefder de locatie, hoe duurder het is. Dus vanzelfsprekend liggen de prijzen hoger wanneer je dichtbij de kust of in de grote steden bent.

Benzine is in Frankrijk iets goedkoper dan in Nederland, over het algemeen is dit het goedkoopst bij de tankstations die verbonden zijn aan de grote supermarkten zoals Auchan en Carrefour. Om deze tankstations te vinden volg je de borden ‘centre commercial’.

Ook elektronica is in Frankrijk goedkoper, dit kan zelfs tot 30% schelen met Nederland. Het leven in Frankrijk is dus iets goedkoper dan in Nederland, want veel levensmiddelen kosten er minder.

Verhuizen naar Frankrijk in 2024

Internationaal verhuizen naar Frankrijk is een uitdagende kwestie. Niet alleen het emigratieproces, maar ook het verhuizen van je inboedel kan pittig zijn. Wij raden je daarom aan om hiervoor een internationaal verhuisbedrijf in te schakelen.

Waarom een verhuisbedrijf?

✔️ Minder kans op schade aan je inboedel en woning. En ontstaat er wel schade, dan is het verhuisbedrijf verzekerd.

✔️ Je inboedel staat zó weer op z’n plek in Frankrijk. De verhuizing zal vele malen sneller verlopen dan wanneer je deze zelf verzorgt.

✔️ Je hoeft minder zelf te regelen en dus kost de verhuizing je minder tijd en bespaart het je stress. Twee vliegen in één klap. Zo hou je meer energie en tijd over voor andere zaken die geregeld moeten worden.

Voldoende redenen om de verhuizing uit te besteden aan een professional, nietwaar?

Ben je voor de verhuizing naar Frankrijk nog op zoek naar een geschikt verhuisbedrijf? Wij hebben de beste verhuisbedrijven met specialisatie Frankrijk voor je op een rijtje gezet!

💬 Sirelo’s TIP: Kies altijd voor een internationaal verhuisbedrijf waar je een goed gevoel bij hebt. Je persoonlijke spullen zullen door deze verhuizers verhuisd worden, dus luister naar je gevoel en raadpleeg reviews voor je een offerte tekent. Zo voorkom je dat je achteraf toch liever een ander bedrijf had gekozen.

Emigreren naar Frankrijk: Ervaringen

Je bent niet de enige die zijn of haar droom najaagt en naar Frankrijk verhuist! Laat je inspireren door verhalen en ervaringen van andere mensen:

 • Marjon deelt haar verhaal met ons in deze blog.
 • Vera deelt haar ervaring over emigreren én terug verhuizen naar Nederland hier.
 • Ivonne en Frank emigreerden naar de Provence en delen hier hun ervaring.

Tot slot kun je ook op Bokt en InfoFrankrijk verhalen lezen van anderen.

Klaar voor vertrek? Dit was het voor onze gids over verhuizen naar Frankrijk. Zeker weten dat je optimaal voorbereid bent op de emigratie? Lees dan verder op Sirelo!

Veelgestelde vragen

Wat kost een verhuizing naar Frankrijk?

Kan ik zomaar in Frankrijk gaan wonen?

Wat moet je doen om naar Frankrijk te verhuizen?