Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Frankrijk

Het land met de beste gezondheidszorg van de hele wereld: dat is Frankrijk! De gezondheidszorg in Frankrijk komt als beste uit de bus, volgens de WHO (World Health Organization). Naast de goede kwaliteit en diensten, is de Franse gezondheidszorg ook nog eens een van de meest toegankelijke in de wereld! Op deze pagina vind je allerlei informatie over de gezondheidszorg in Frankrijk: hoe zit het met verzekeringen, hoe vind ik een dokter en wat zijn de kosten?

Zorgverzekering in Frankrijk verplicht?

Een zorgverzekering is in Frankrijk niet per se verplicht te noemen: je hebt er hoe dan ook recht op. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt via de werkgever een zorgverzekering afsluiten of via de overheid. Wanneer je zelf een zorgverzekering niet kunt betalen, wordt er een gratis zorgverzekering verstrekt door de overheid. Deze zorgverzekering wordt gefinancierd door belastingen. In Frankrijk gaan ze uit van het solidariteitsbeginsel. Dit is heel gunstig voor mensen die chronisch of ernstig ziek zijn. Hoe zieker je bent, hoe minder je betaald. Daardoor is het zo dat chronisch zieken (haast) geen ziektekosten betalen.

Heb je wel geld voor een zorgverzekering, dan draag je elke maand ongeveer 5,5 procent van je loon af aan een ziekenfonds. De rest wordt door de werkgever betaald. Wanneer je zelf je zorgverzekering niet kunt betalen, gebeurt dit via de overheid. Je kunt zelf kiezen uit een ziekenfonds, maar je bent wel verplicht jezelf te verzekeren tegen standaard gezondheidszorg.

Zorgpremie en particuliere zorgverzekering

Er is feitelijk geen zorgpremie, enkel die 5,5 procent die eventueel wordt ingehouden op het inkomen. Voor de rest kun je ook nog een particuliere zorgverzekering afsluiten. Dit is dan met name bedoeld voor speciale behandelingen, mondzorg en fysiotherapie. Deze particuliere zorgverzekering is goedkoop als je het vergelijkt met andere Europese landen. Ongeveer 85 procent van de Franse bevolking maakt gebruik van deze aanvullende zorg.

Tegenwoordig vraagt de overheid steeds vaker een bijdrage van de Fransman, wanneer ze gebruik maken van een consult of een ziekenhuis bezoek. Deze kosten worden niet vergoed door de basisverzekering, maar vaak wel door de aanvullende verzekering:

  • Een bezoek aan de huisarts kost €6,60
  • Een behandeling en verblijf in het ziekenhuis kost €16 tot €18 per dag

Zorgverzekeringen in Frankrijk

Eigenlijk is het heel eenvoudig om gebruik te maken van de gezondheidszorg, wanneer je naar Frankrijk wil verhuizen om er te wonen en te werken. Omdat Frankrijk een verdragsland is, blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. Je moet je wel registeren bij het Zorginstituut Nederland. Je betaalt dan een bijdrage aan het Zorginstituut om verzekerd te zijn voor de Franse gezondheidszorg. Het aanvraag formulier (Formulier 121) kun je online invullen op de website van het Zorginstituut Nederland. Verhuis je met je partner en/of gezin? Dan moet je zelf nog een particuliere ziektekostenverzekering voor hen afsluiten.

Een arts bezoeken in Frankrijk

Je kunt je huisarts (medecin traitant) zelf kiezen in Frankrijk. Daarnaast kan je ook volledig zelf beslissen naar welk ziekenhuis je wilt gaan. Het is in Frankrijk ook niet ongewoon om zo nu en dan eens te wisselen van arts: het is allemaal mogelijk. In de Gouden Gids vind je artsen waarvoor je in aanmerking komt. Ook kun je advertenties van artsen bij gemeentehuizen vinden. Daarnaast kun je ook een arts kiezen op basis van ervaringen van vrienden en familie in Frankrijk. Mocht je doorverwezen worden naar het ziekenhuis, onthoud dan dit: neem altijd zelf je handdoeken mee. Die horen niet bij de service in een Frans ziekenhuis.

Medicijnen in Frankrijk

Frankrijk staat erom bekend dat er zo gemakkelijk medicijnen worden voorgeschreven. Houd er rekening mee dat dit dan ook erg duur uit kan pakken. De prijzen van geneesmiddelen zijn in Frankrijk dan ook drie keer zo duur als in Nederland. Echter, de overheid wil hier verandering in gaan brengen, evenals het hoge (onnodige) gebruik van medicijnen.

De toegankelijkheid van artsen is hoog, maar dan met name in de steden. Op het platteland is het moeilijker een arts te vinden. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal dalen. Doordat er in Frankrijk een goede samenwerking is tussen het gezondheidsmanagement en het ziekenhuis, hoef je nauwelijks te wachten voor een afspraak. Het systeem is ontzettend efficiënt. Er zijn nauwelijks wachtlijsten voor operaties, ongeacht de grootte of ernst ervan.

💬 Sirelo’s TIP: Ga je verhuizen naar Frankrijk? Bekijk dan onze pagina Verhuisbedrijf Frankrijk en vind een verhuisbedrijf!