Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Frankrijk

Veel mensen kiezen tegenwoordig Frankrijk als bestemming wanneer zij rustig willen genieten van het leven. Er zijn echter ook steeds meer mensen die niet alleen verhuizen maar ook gaan werken in Frankrijk. De vele mooie regio’s bieden tal van mogelijkheden voor diegenen die op zoek zijn naar een rustige omgeving om in te werken. Als je meer een stadstype bent, kun je ook in Parijs of de overige grote steden genieten van de hectiek.

Omdat Frankrijk inmiddels al in de top 10 staat van landen waar men in Nederland naartoe verhuist om te gaan werken, hebben wij besloten om je op deze pagina wat handige informatie te geven over werken in Frankrijk.

Banen in Frankrijk

Wanneer je een baan in Frankrijk gaat zoeken, is het handig als je de taal enigszins beheerst. In tegenstelling tot hier in Nederland zal je namelijk weinig vacatures tegenkomen die ook in het Engels beschikbaar zijn. Het feit dat er in Frankrijk slecht Engels gesproken wordt is dus ook een aandachtspuntje wanneer je er als werknemer aan de slag gaat. Zorg er daarom voor dat je de taal redelijk tot goed beheerst wanneer je wilt gaan werken in Frankrijk. Doe je dit niet, zorg er dan voor dat je een cursus volgt om de taal alsnog onder de knie te krijgen.

Met de banenmarkt in Frankrijk zit het verder wel goed: Bijna in alle sectoren is wel werk te vinden en er zijn veel vacaturewebsites waar je geschikte vacatures kunt vinden. Dit hangt natuurlijk wel af van de regio waarin je zoekende bent. In Parijs zal je waarschijnlijk meer banen kunnen vinden dan in Nancy.

Wanneer jij een diploma hebt als (para)medici, dan zit je in Frankrijk erg goed. De laatste jaren kent Frankrijk een groot tekort aan mensen in de zorg. Er worden minder artsen opgeleid dan nodig is en zeker op het platteland en omgeving is het tekort ernstig. Veel doctoren die daar worden opgeleid kiezen er voor om later in een grote stad hen werk te doen. Nederlanders daarentegen vinden het vaak juist heerlijk op het Franse platteland, waar de vraag naar (para)medici dus het grootst is. Daar komt nog eens bij dat Nederlandse artsen en verplegers heel goed aangeschreven staan in Frankrijk. Ben jij zelf werkzaam in deze sector? Dan raden wij je aan om liever vandaag dan morgen nog te solliciteren naar een baan in Frankrijk.

Werken in Frankrijk: de cultuur

De belangrijkste verschillen tussen de Nederlandse en de Franse werkcultuur hebben te maken met de hiërarchie. In Nederland ontstaat tegenwoordig meer en meer een soort democratie op de werkvloer, in Frankrijk is dit zeker niet het geval. In Frankrijk spreek je een baas of directeur ter allen tijden aan met ‘u’. Ook de afstand tussen personeel en directeur is in Frankrijk vele malen groter.

Daarnaast zijn Franse wat meer gesloten dan wij Nederlanders. Waar je hier in Nederland, ook op je werk, al binnen een dag over privé zaken kunt praten, zal je dit in Frankrijk nooit zien. Het is daar normaal om, zeker in het begin, wat afstandelijker te zijn. Naarmate je ergens langer werkt en vertrouwd wordt zullen de Fransen echter vanzelf los komen.

Belangrijke sectoren in Frankrijk

In Frankrijk is de industriële revolutie pas relatief laat op gang gekomen: Tot de tweede wereldoorlog was de landbouw absoluut de belangrijkste sector in Frankrijk. Vandaag de dag is de dienstensector de belangrijkste sector: Meer dan 70% van de bevolking is werkzaam in deze sector. Ook de industrie (meer dan 24% van de bevolking) en de landbouw (ongeveer 4% van de bevolking) doen het goed. Er werkt wellicht maar 4% van de bevolking in de landbouw, toch is dit nog steeds de grootste landbouwsector van Europa.

Ben jij ook van plan om (langdurig) te gaan werken in Frankrijk? Lees dan ook eens onze pagina over verhuizen naar Frankrijk of raadpleeg ons overzicht verhuisbedrijven naar Frankrijk om een verhuisbedrijf te vinden.