Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in Frankrijk

Als je gaat verhuizen naar Frankrijk, zijn er heel veel verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. Er zijn diverse inkomsten en eigendommen waarover je volgens de Franse autoriteiten gewoon belasting moet betalen. Ook wanneer je een tweede huis in Frankrijk hebt, zijn er bepaalde regels waaraan je je dient te houden. Daarom lees je hier alles over de verschillende belastingen in Frankrijk.

Belastingen in Frankrijk

De belangrijkste vorm van Franse belasting is uiteraard de inkomstenbelasting. Wanneer het jaarlijks basisinkomen boven de €40.000,00 ligt, dan ben je verplicht om digitaal aangifte te doen. Dit geldt ook wanneer e aanslag minstens €10.000,00 is. Ook in Frankrijk werkt men met een progressief belastingstelsel, vergelijkbaar met het Nederlandse. Die percentages zijn de afgelopen jaren nog wel eens veranderd. De meest recente tabel, op het moment van schrijven, is hieronder te vinden.

VanTotBelastingtarief
€ 0€ 9.7000%
€ 9.700€ 26.79114%
€ 26.791€ 71.82630%
€ 71.826€ 152.10841%
€ 152.10845%

💬 Sirelo’s TIP: Bij Sirelo weten we alles van verhuizen. Echter weten we helaas minder over belastingen. Voor meer info over belastingen in Frankrijk kun je bijvoorbeeld hier en hier terecht!

Er zijn nog meer belangrijke belastingen in Frankrijk. Wanneer je je een tweede woning in Frankrijk verkoopt, kun je hier winst op maken. In Frankrijk is het verplicht om belasting te betalen over de behaalde winst indien een verkochte tweede woning of een verkocht winkelpand minder dan 22 jaar eigendom van je is geweest. Enkele jaren geleden accepteerde president Hollande de wet, die voorschrijft dat 15,5% van de zogenoemde plus-value (pure winst) afgedragen moet worden aan de Franse autoriteiten. Overigens gaat deze wet niet op voor de eerste woning van mensen die wonen in Frankrijk.

Voor de mensen die bovenmodaal verdienen, kan een vermogensbelasting verplicht zijn. Wanneer een huishouden (exclusief kinderen) een vermogen van 1,3 miljoen euro bezit, moet je hier belasting over betalen. Voor nieuwe inwoners van Frankrijk is deze belasting vijf jaar lang vrijgesteld, maar daarna is het verplicht om via formulier 2725 je aangifte vermogensbelasting te doen. Het gaat om een tarief van 0,25 procent over het vermogen tussen de 1,31 en 3 miljoen euro. Boven de drie miljoen euro kan het extra af te dragen belastingtarief oplopen tot 1,5 procent.

De overige belangrijkste belastingen in Frankrijk zijn hieronder te vinden:

  • Kijkbelasting
  • Belasting na overlijden van partner
  • Sociale belastingen

Belastingaangifte doen in Frankrijk

De Franse belastingdienst maakt het voor gebruikers van telefoons met iOS, Android en Windows eenvoudiger om online aangifte te doen. In Nederland kennen we de slogan “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” en in Frankrijk kun je daar ook van spreken. De app biedt niet alleen de mogelijkheid om aangifte te doen, maar je kunt ook daadwerkelijke betalingen verrichten en adresgegevens wijzigen. Bovendien kun je via de app kijken wanneer betalingen verricht moeten worden en welke aangiftes nog gedaan moeten worden.

Om belastingaangifte te doen in Frankrijk heb je dus deze app nodig. Natuurlijk, je moet bijhouden wat je hebt verdiend in het jaar, maar de app probeert je te attenderen op de gegevens die je nodig hebt. Daarnaast worden betalingstermijnen ook duidelijk aangegeven via de mobiele applicatie. Wanneer je aangeeft maandelijks te willen betalen, wordt er iedere vijftiende dag van de maand geld van je bankrekening afgeschreven. Dit proces duurt dan twaalf maanden.

Sirelo helpt jou! Om je goed voor te bereiden op jouw verhuizing naar Frankrijk, is het goed om meer te weten te komen over de berekening van verhuiskosten. Wij geven je ook handige bespaartips!

Indien je via de smartphone (of gewoon via internet op de computer) wilt betalen, dan vindt de eerste betaling plaats op 20 februari. Wanneer het om een automatische afschrijving gebeurt, dan zal dit pas na 25 februari plaatsvinden. Via de app kun je dus heel gemakkelijk een overzicht vinden omtrent alle belastingen in Frankrijk. Ga je definitief verhuizen naar Frankrijk? Dan is het heel belangrijk om alle informatie omtrent wonen en werken in Frankrijk tot je te nemen. Ook kun je via Sirelo een verhuisbedrijf naar Frankrijk vinden!