Auckland, het dichtstbevolkte gebied van Nieuw-Zeeland, ligt op een Noordereiland. Auckland kent ruim 1,4 miljoen inwoners; dat is ongeveer een derde van de gehele bevolking! Auckland ligt in een vulkanisch veld, in de regio bevinden zich rond de vijftig vulkanische objecten zoals vulkaankegels, meren, lagunes en eilanden. Dit soort voor een prachtig stukje landschap. De stad kent een warm gematigd zeeklimaat met warme, vochtige zomers en milde, natte winters. Auckland is tevens één van de zonnigste steden van Nieuw-Zeeland. Klinkt dit voor jou aantrekkelijk genoeg om te verhuizen naar Auckland? Lees dan snel verder!
Voor een emigratie naar Auckland dien je in het bezit te zijn van een visum. Een visum bemachtigen voor Nieuw-Zeeland gebeurt op basis van een puntensysteem. Punten worden toegekend op basis van onder andere werkervaring, opleiding, leeftijd en eventuele familieleden in Nieuw-Zeeland. Over het algemeen is er het meeste vraag naar jonge, opgeleide mensen die vloeiend Engels spreken. Ook het aantal beschikbare plaatsen voor immigratie bepaalt of je visumaanvraag een succesvol einde heeft. Er zijn vaak minder plaatsen beschikbaar dan visumaanvragen, en dus zal iemand met meer punten eerder een visum ontvangen dan jij.
De huizenprijzen in Nieuw-Zeeland variëren enorm, maar Auckland spant de kroon. Je betaalt hier aanzienlijk meer dan in de rest van het land, maar de vraag is groot dus de woning zal een goede investering voor de toekomst zijn. Het huren van een woning in Auckland kan al vanaf ongeveer NZ $ 300 per week, omgerekend dus nog geen 800 euro per maand. Voor dit geld huur je een simpel twee kamer-appartement, voor het dubbele zit je in een luxe appartement op een uitstekende plek. Het huren van een woning in Auckland is dus relatief betaalbaar.
Auckland ligt op een landengte tussen twee havens: Waitemata en Harbouren. De meeste inwoners van Auckland hebben dan ook een (zeil)boot. De stad wordt ook wel ‘’the City of Sails’’ genoemd. Heb je altijd al gedroomd van een eigen zeilboot, dan is dat nog een reden om een verhuizing naar Auckland te overwegen. In het centrum van de stad staan enkele hoge gebouwen en wolkenkrabbers met als blikvanger de ‘’Sky Tower’’. Deze toren is 328 meter hoog en is onderdeel van het vermaakscentrum Sky City. Er zijn twee restaurants in de toren gevestigd, hiervan draait er één 360 graden rond. Je kunt via een kabel van de toren naar beneden springen en de vloeren van de observatiedekken zijn deels van glas. Wanneer je in Auckland woont, moet je toch minstens één keer de toren bezocht hebben.
Auckland is uitgestrekter dan je in Nederland gewend bent van grote steden, dit komt omdat de meeste mensen liever in een huis met een tuin wonen dan in een appartement. De vraag naar appartementen wordt wel steeds groter, mede door de komst van expats. Voornamelijk jonge stellen settelen zich in de nieuwe, moderne appartementen. Er is genoeg keus wanneer je opzoek gaat naar een woning in Auckland, net als in Nederland heb je woningen in alle soorten en maten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat verhuizen naar Auckland voor veel mensen een reële droom is!
De kosten voor het levensonderhoud in Auckland zijn op een aantal fronten iets hoger dan in Nederland. De boodschappen zijn duurder omdat een hoop geïmporteerd moet worden. Voor twee personen betaal je ongeveer 80 euro per week aan reguliere boodschappen.
De werkloosheid in Auckland is, net als in de rest van Nieuw-Zeeland, relatief laag. Bij veel bedrijven is vraag naar jonge, geschoolde werknemers. Als Europeaan ben je niet in het nadeel, vaak vallen Nederlandse diploma’s juist erg in de smaak. Wanneer je opzoek gaat naar een baan in Auckland, zoek dan niet alleen via internet maar maak ook gebruik van de lokale kranten. De maandag-, woensdag- en zaterdag edities staan vol met vacatures.
Het opstellen van een CV gaat in Nieuw-Zeeland ongeveer op dezelfde manier als in Nederland. Zorg ervoor dat je CV niet te lang is, maar twee tot vier pagina’s is heel gebruikelijk. Ook zullen veel bedrijven je aanraden om onder je contactgegevens een beschrijving van je doelstellingen te vermelden. Wat wil je op lange termijn bereiken? Deze doelstellingen zijn uiteraard gericht op je carrière en wat je nog wil bereiken. Laat dit terug komen in je sollicitatiebrief, refereer in de brief naar je doelstellingen en vertel waarom de vacature jou zal helpen in het bereiken hiervan. Verder is het ook heel gebruikelijk om iets persoonlijks over jezelf te vertellen, denk aan hobby. Als je gaat verhuizen naar Auckland, komen hier wellicht extra hobby’s bij kijken. De werkgever zal hier tijdens het sollicitatiegesprek over kunnen beginnen om het ijs te breken, het wordt dan een minder formeel gesprek met een ontspannen sfeer.
Denk jij echt aan een emigratie naar Auckland? Kijk dan op onze pagina over verhuizen naar Nieuw-Zeeland!