Ontvang je reisdocumenten zonder stress
Visumaanvragen gemakkelijk gemaakt door onze partner iVisa
Aan de slag

Visum in Oostenrijk

Wij als inwoners van de Europese Unie hebben geen visum nodig in Oostenrijk. Toch zijn er veel mensen buiten de Europese Unie die willen gaan wonen in Oostenrijk. Ook voor jou kan het misschien van toepassing zijn. Lees hier alles wat je moet weten over een visum in Oostenrijk!

Visum in Oostenrijk

In Oostenrijk is er geen visumplicht voor immigranten uit andere EU-landen, dus ook niet voor Nederlanders die naar Oostenrijk verhuizen. Als EU-burger kan je 90 dagen legaal in Oostenrijk blijven zonder verdere toestemming. Mocht je een werkvergunning nodig hebben, is dit ook mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je je hiervoor wel binnen drie dagen moet aanmelden op het politiebureau.

Wil je langer dan drie maanden in Oostenrijk blijven wonen, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Je moet aan kunnen tonen dat je genoeg geld hebt om je verblijf te financieren, dit om te voorkomen dat mensen gaan profiteren van het sociale stelsel in Oostenrijk. Als je een vast dienstverband hebt in Oostenrijk, krijg je automatisch een verblijfsvergunning die geldig is voor vijf jaar.

Wil je toch een visum in Oostenrijk aanvragen? Ga dan naar de Oostenrijkse ambassade in jouw eigen land. Er zijn verschillende soorten visa die je kan aanvragen, namelijk:

Klasse C-visum
– Toeristenvisum, maximaal verblijf van drie maanden

Werk/studie visum
– Visum om te studeren en werken voor bepaalde tijd

Klasse D-visum
– Duur van zes maanden, verlenging mogelijk

Om deze aan te vragen dien je een geldig paspoort, ticket, bewijs van financiële middelen, reisverzekering en een pasfoto in te leveren. Het aanvragen van een visum kan tot vier weken duren, houd hier rekening mee!