Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Oostenrijk

Mensen denken al snel bij werken in Oostenrijk aan werken als skileraar of bier tappen in een après-ski bar. Gelukkig heeft Oostenrijk veel meer te bieden dan dat! Vooral als je langer blijft dan drie maanden is het interessant om verder te lezen. Naast de mooie natuur en gunstige levensomstandigheden, verhuizen mensen ook naar Oostenrijk om er te gaan werken. Er komen veel dingen om de hoek kijken betreft werken in Oostenrijk. Het leren van de Duitse taal is een vereiste, en hoe zit het met de arbeidsmarkt? Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Geïnteresseerd om te gaan werken in Oostenrijk? Dan ben je hier op de goede pagina.

Werken in Oostenrijk

Oostenrijk is net als Nederland lid van de Europese Unie, waardoor vrij verkeer van goederen, personen en diensten mogelijk is. Dit houdt ook in dat Nederlanders zich vrij in Oostenrijk kunnen vestigen. Oostenrijk heeft een stabiel economisch klimaat, en er zijn meer dan 300 internationale bedrijven gevestigd in Oostenrijk. Ook de Oostenrijkse bedrijven zijn succesvol: met hun producten en dienstverlening gericht op de buitenlandse handel hebben ze wereldwijd succes. Door de sterke exportindustrie en het tal aan internationale ondernemingen zijn er voor buitenlanders een hoop kansen om te werken in Oostenrijk.

Arbeidsmarkt

Oostenrijk heeft één van de laagste werkeloosheidscijfers in Europa. Toch is je opleiding en werkervaring erg belangrijk bij het zoeken van een baan in Oostenrijk. De laatste jaren zijn er vooral veel banen te vinden in de dienstverlenende sector, marketing en informatica. Toch op zoek naar een baan als skileraar? Dan heb je alsnog een goede kans. In de toerismesector is nog steeds veel vraag naar buitenlanders met een goede talenkennis.

Zaken doen in Oostenrijk

Het doen van zaken in Oostenrijk is een stuk formeler dan wij gewend zijn in Nederland. In vergelijking met Nederland, heeft Oostenrijk een meer hiërarchische structuur. Persoonlijke relaties met leidinggevenden is dus uit den boze. Ook wordt er veel meer waarde gehecht aan posities en academische titels. Daarnaast wordt er veel waarde gehecht aan hoge kwaliteitseisen en zal er niet zo snel een deal gesloten worden zonder een goede zakenrelatie.  Verder is het gewoonlijk om formeel gekleed op een afspraak te komen, en vooral niet te laat! Dus vergeet niet je pak of mantelpakje mee te nemen.

Sollicitatie

Als je gaat solliciteren in Oostenrijk, is het noodzakelijk dat je brief in het Duits geschreven is. Vertel in de brief waarom jij de beste kandidaat bent, en licht je ervaringen en eigenschappen toe. Overdrijf niet en maak je brief niet langer dan een A4. Wanneer je op gesprek mag komen, ga er dan vanuit dat het gesprek in het Duits is. In Oostenrijk wordt veel waarde gehecht aan punctualiteit, dus kom niet te laat! Let ook op je kledingstijl, ook hier is formele kleding gewenst. Kleed je naar de functie waarvoor je solliciteert. Zorg er voor dat je genoeg kennis hebt van het bedrijf en bereid vragen voor, dat wordt namelijk gewaardeerd.

Een beter beeld over leven en werken in Oostenrijk zie je in dit filmpje: