Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Belastingen in Oostenrijk

Oostenrijk is een populair land om naar toe te verhuizen. Prachtige landschappen en een gunstige economische situatie zijn redenen om te gaan wonen in Oostenrijk. Vaak vergeten mensen dat ze ook belastingen moeten betalen in Oostenrijk. Oostenrijk kent een progressief belastingsysteem, net zoals wij in Nederland hebben. Dit houdt in dat je meer moet betalen als je meer gaat verdienen. Veel mensen denken dat het belastingsysteem in een ander land ingewikkeld te begrijpen is. Misschien is dat ook zo, maar gelukkig kan je hier alles lezen over belastingen in Oostenrijk!

Inkomensbelasting in Oostenrijk

Wanneer je langer dan zes maanden in Oostenrijk woont (bijvoorbeeld als je gaat verhuizen naar Oostenrijk), moet je belasting betalen over je wereldwijde inkomen. Dit gaat aan de hand van het progressieve belastingstelsel, hoe hoger het inkomen hoe hoger het belasting bedrag. Hieronder vind je de belastingpercentages en bijhorende bedragen:

VanTotBelastingtarief
€ 0€ 10.9990%
€ 11.000€ 25.00036,5%
€ 25.001€ 60.00043,2%
€ 60.00050%

Overige belastingen

Andere belastingen die je in Oostenrijk betaalt zijn sociale zekerheidsbijdragen, BTW en de onroerendgoedbelasting. Werknemers en werkgevers zijn verplicht om bij te dragen aan de sociale zekerheid, die automatisch wordt ingehouden op het salaris van de werknemer.

Het btw-tarief in Oostenrijk is sinds 1992 20%. Voor goederen zoals voedsel, medicijnen, boeken, landbouwproducten en culturele evenementen geldt een verlaagd tarief van 5%. Volledige vrijstellig van belasting zijn diensten van een arts, bank of maatschappij.

Bij het kopen van een woning komen er nog meer belastingen om de hoek kijken. De onroerende zaakbelasting ligt tussen 0,4% en 0,9% van de waarde. Extra kosten zijn transactiekosten (3,5%), notariskosten (3%), vergoeding van het kadaster (ongeveer €400) en de btw van 20%.

belastingen in oostenrijk

Belastingaangifte

De belastingaangifte in Oostenrijk wordt alleen ingediend als de belastingdienst dit verzoekt. Ook is er een verklaring nodig als er sprake is van een hoger inkomen of pensioen. Deadlines zijn belangrijk voor de belastingaangifte in Oostenrijk. De deadline voor het inleveren van de papieren aangifte is 30 april en de digitale aangifte 30 juni. De meest gangbare aangifte is de digitale.
Meer informatie kan je vinden op de website van de Oostenrijkse belastingdienst!