Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Oostenrijk

De gezondheidszorg is voor de meeste mensen een belangrijk aspect als ze gaan verhuizen. Bij een verhuizing naar Oostenrijk is dat niet anders! Het Oostenrijkse gezondheidssysteem is bekend om zijn uitstekende medische zorg, waar je ook als buitenlander met gerust hart heen kan gaan. Dankzij grote investeringen in medisch onderzoek is er ultramoderne technologie beschikbaar. Prioriteiten voor de gezondheidszorg in Oostenrijk zijn optimale ziekenzorg, gezondheidsbevordering en consequente preventie. Ga je in Oostenrijk wonen, en wil je meer weten over de gezondheidszorg? Vind hier alle informatie die je nodig hebt!

Gezondheidszorg in Oostenrijk

Het gezondheidssysteem in Oostenrijk wordt voornamelijk gefinancieerd uit belastingen en sociale zekerheidsbijdragen. In principe heeft iedereen in Oostenrijk aansprak op de gezondheidszorg, ook toeristen en mensen die voor een langere periode verblijven. Ook komt het voor dat er aanspraak wordt gemaakt op private middelen, zoals een eigen bijdrage. De openbare gezondheidszorg wordt gedekt door de gewone verzekering. Hieronder vallen ambulante zorg, klinische zorg, revalidatie, geneesmiddelen, onderzoeken en loon tijdens het zwangerschapsverlof.

Zorgverzekering

Wanneer je gaat werken in Oostenrijk, wordt je automatisch aanvullend verzekerd via je werkgever. De premie die je moet betalen wordt bepaald door je inkomen. De rest van het gezin is hierbij ook meeverzekerd, kinderen zelfs tot 28 jaar oud wanneer ze nog studeren! Als je bent geregistreerd in het systeem, krijg je een zorgverzekeringskaart: een groen pasje die je altijd bij moet hebben. Verder krijgt elk lid van de familie een e-card. Op deze kaart staat persoonlijke informatie zoals je sofi-nummer en geboortedatum. De e-card kan je ook als identiteitskaart gebruiken! De e-card wordt door de Oostenrijkse regering gebruikt voor elektronische verwerking, ter vermindering van de bureaucratie.

Wanneer je een particuliere ziektekostenverzekering afsluit in Oostenrijk, hoef je geen aanvullende kosten voor de zorg te betalen zoals ziekenhuiskosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de soort verzekering. Daarnaast kun je met deze verzekeringen privé-artsen en medische professionals bezoeken in het land en particuliere instellingen.

In de spotlights

*Gesponsord

ZORGVERZEKERING
Pacific Prime
ZORGVERZEKERING
International Medical Group, Inc.
ZORGVERZEKERING
Allianz Care

Medicijnen

Medicijnen in Oostenrijk zijn verkrijgbaar bij de Apotheke. Veel medicijnen zijn alleen verkrijgbaar via een recept van de huisarts, zoals antibiotica. De meeste kosten voor voorgeschreven medicijnen worden vergoed door de overheid, maar vaak wordt er wel vaak een bijdrage voor gevraagd. Wanneer je een particuliere verzekering hebt, moet je de kosten voor medicijnen voorschieten en later declareren.