Verhuizen naar het buitenland?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Verhuizen naar Oostenrijk

Featured image

Ben je van plan om naar Oostenrijk te verhuizen? Deze internationale verhuizing is wellicht een langverwachte droom die gaat uitkomen! Een emigratie vergt ook veel voorbereiding en daarom hebben wij handige informatie voor je verzameld. Kom meer te weten over de gemiddelde kosten van een verhuizing naar Oostenrijk, informatie over een verblijfsvergunning, de kosten van leven, de huizenmarkt en meer!

Wat kost verhuizen naar Oostenrijk?

Verhuizen naar Oostenrijk kost gemiddeld tussen de €2.900 en €4.800. Deze kosten worden bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de grootte van de inboedel en de afstand tussen beide woningen. Om een concrete offerte te kunnen maken, heeft een verhuisbedrijf dus meer informatie over je verhuizing nodig.

Overweeg je te verhuizen naar Oostenrijk en ben je op zoek naar een schatting van de kosten? Gebruik dan de onderstaande tabel.

Gemiddelde kosten verhuizing naar Oostenrijk

Grootte woningGemiddelde kosten
1 slaapkamer woning€2.100 – €3.600
2-3 slaapkamer woning€2.950 – €5.400
4-5 slaapkamer woning€4.600 – €8.200

💬 Sirelo’s TIP: Iedere internationale verhuizing kent een ander prijskaartje en de kosten van een verhuizing naar Oostenrijk lopen dan ook erg uiteen. Dit betekent dat de daadwerkelijke kosten van jouw verhuizing kunnen afwijken van dit gemiddelde. Ben je benieuwd hoe de kosten worden opgebouwd? Dat vind je hier.

Benieuwd naar de exacte kosten van jouw verhuizing?

Wil je weten wat jouw verhuizing precies gaat kosten? Met het onderstaande offerteformulier ontvang je vrijblijvend en snel 5 verhuisoffertes. Invullen kost je slechts 1 minuut, wij doen de rest!

Verhuizen naar Oostenrijk en voorkomen dat je te veel betaalt?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes!

💬 Sirelo’s TIP: Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken, bespaar je al snel honderden euro’s op je verhuizing. Daarnaast helpt het je ook om zeker te weten dat je een passend verhuisbedrijf kiest. Het gaat immers wel over het internationale transport van je dierbare spullen – daarbij wil je geen risico lopen.

Verhuisbedrijf Oostenrijk

Naast dat je via Sirelo in een handomdraai meerdere verhuisbedrijven kunt vergelijken voor je verhuizing naar Oostenrijk, kun je hier ook zelf bij individuele verhuizers een offerte aanvragen. Uiteraard volledig kosteloos én vrijblijvend. Hieronder vind je drie goed beoordeelde verhuisbedrijven op een rijtje.

1. Van der Ent Top Movers

2. Mondial Kattenberg Verhuizingen

3. Atlas International Movers

Deze verhuisbedrijven zijn stuk voor stuk uitstekend beoordeeld door hun klanten. Daarnaast zijn ze allemaal gespecialiseerd in verhuizingen van Nederland naar Oostenrijk. Je weet bij deze verhuizers dus zeker dat je inboedel in veilige handen is!

Emigreren naar Oostenrijk: De voorbereiding

Bij een emigratie komt veel kijken en de eindeloze lijst van taken kan ontmoedigend werken. Maar geen zorgen, een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je zeker weten dat je bij de emigratie naar Oostenrijk niets vergeet? Dan kan dit stappenplan je helpen.

Kan je zomaar in Oostenrijk gaan wonen?

Omdat Oostenrijk tot de Europese Unie behoort, kun je als Nederlander in Oostenrijk wonen zonder visum. Dit maakt de emigratie dus relatief simpel. Wat je wel nodig hebt, is een verblijfsvergunning. Deze vraag je aan wanneer je langer dan 3 maanden in Oostenrijk wil verblijven.

Verblijfsvergunning aanvragen

Bij een emigratie naar Oostenrijk dien je een verblijfsvergunning aan te vragen. In Oostenrijk noemt men dit ook wel Niederlassungsnachweis. Bij deze aanvraag is het volgende nodig:

 • Je moet kunnen aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien;
 • Je hebt een geldig legitimatiebewijs mee.

Ga je aan de slag voor een Oostenrijkse werkgever en werk je direct in vast dienstverband? Dan ontvang je automatisch een verblijfsvergunning voor 5 jaar. Je hoeft in dit geval niet zelf apart nog een verblijfsvergunning aan te vragen.

AOW, toeslagen en uitkeringen

Controleer tijdig wat deze emigratie betekent voor je huidige AOW, toeslagen en uitkeringen. Voor AOW geldt doorgaans dat je deze in Oostenrijk nog volledig kunt ontvangen, maar voor toeslagen en uitkeringen gelden hiervoor andere regels – ook wanneer het land onderdeel is van de EU. Controleer dus tijdig wat de emigratie zal betekenen voor je financiële situatie. Meer informatie hierover vind je bij de SVB en Nederland Wereldwijd.

💬 Sirelo’s TIP: Heb je nog geen DigID? Vraag deze dan aan voor je naar Oostenrijk emigreert. Zowel voor als na je emigratie zal een DigID het contact met de overheid een stuk soepeler laten verlopen, zeker wanneer het gaat om financiële zaken.

Gezondheidszorg

Wanneer je je permanent vestigt in Oostenrijk, dan is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Je sluit dus een nieuwe zorgverzekering af. Net als in Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen een basis- en een aanvullende verzekering. Ga je werken in Oostenrijk? Dan ontvang je via je werkgever automatisch een aanvullende verzekering. Je draagt hiervoor een deel van je salaris af, maar daar tegenover staat dat je gezin ook meeverzekerd is.

Ben je nog op zoek naar een geschikte zorgverzekering? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan!

Wist je dit? 💡 Oostenrijk staat bekend om zijn uitstekende gezondheidszorg. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de zorg na je emigratie. Het land doet grote investeringen in medisch onderzoek en hierdoor is al vroegtijdig moderne technologie beschikbaar waar andere landen u tegen zouden zeggen.

Adreswijziging

Geef tijdig je adreswijziging door bij organisaties, instanties, vrienden en familie. Vergeet ook de Belastingdienst niet: licht hen tijdig in over je emigratie. Zij kunnen je handige informatie geven en je voorkomt hiermee dat je bijvoorbeeld in zowel Nederland als in Oostenrijk belastingplichtig wordt.

Opzeggen van abonnementen

Heb je zicht op een verhuisdatum? Dan kun je nu beginnen met het opzeggen van abonnementen in Nederland. Maak een overzicht van alle lopende abonnementen en zet deze vervolgens stop vanaf de emigratiedatum.

Andersom geldt natuurlijk ook dat dit hét moment is om op zoek te gaan naar nieuwe abonnementen in Oostenrijk. Heb je al een sportschool op het oog in je nieuwe woonplaats? Aarzel dan niet om deze alvast te benaderen. Verder is het raadzaam om je te verdiepen in gas, water en licht. Je wil immers voorkomen dat je na de verhuizing zonder stroom of water komt te zitten.

Documenten laten legaliseren

In Oostenrijk worden je Nederlandse documenten mogelijk niet erkend. Je kunt daarom voor de emigratie je belangrijkste documenten, zoals diploma’s en je geboorteakte, laten legaliseren. Het document krijgt een sticker of stempel en hiermee toon je in Oostenrijk aan dat het om echte documenten gaat.

Een tweede stap is het (laten) vertalen van je documenten.

Een internationaal verhuisbedrijf vinden

Tot slot is natuurlijk het vinden van een verhuisbedrijf ook nog een klusje om af te strepen. Onderschat dit proces niet; je wil zeker weten dat je een verhuisbedrijf kiest dat écht bij jouw verhuizing past. Gelukkig is er goed nieuws! Wist je dat er in Nederland meerdere verhuisbedrijven gespecialiseerd zijn in verhuizingen van Nederland naar Oostenrijk? Deze bedrijven weten dus precies wat ze doen, in alle weersomstandigheden. ❄️

💬 Sirelo’s TIP: Voor een complete checklist voor jouw internationale verhuizing kun je hier terecht.

Emigreren naar Oostenrijk stappenplan en tips

Auto meeverhuizen

Wil je je auto meeverhuizen naar Oostenrijk? Denk dan aan het volgende:

 1. Check via de Oostenrijkse regering het verbruik van je auto, de CO2-uitstoot van je voertuig(en) en de dagwaarde;
 2. Heb je deze gegevens gecheckt? Dan kun je nu berekenen wat dit betekent voor het kostenplaatje. Houd rekening met een zogeheten NoVA (Normverbrauchsabgabe): een belasting die van toepassing is bij het invoeren van voertuigen in Oostenrijk. In de praktijk komen de kosten voor deze NoVA vaak uit op ongeveer 10 tot 20 procent van de aanschafwaarde. Bij reguliere personenauto’s kom je vaak uit op een bedrag van €1.500 tot €2.000. Dit kan oplopen naarmate de auto ouder is en je dus met meer CO2-uitstoot te maken hebt, of wanneer de auto hoger ligt in aanschafwaarde;
 3. Zorg dat jouw rijbewijs geldig is. Op de website van de Rijksoverheid valt te lezen dat je in een EU-land (en dus ook Oostenrijk) met je Nederlandse rijbewijs kunt blijven rijden zolang deze nog geldig is. Zodra deze bijna verloopt, dien je in Oostenrijk een aanvraag in.

Vervolgens kun je je auto door het internationale verhuisbedrijf laten meeverhuizen. De meeste verhuizers bieden de optie om je inboedel en auto samen te verhuizen.

Verhuizen naar Oostenrijk: De voor- en nadelen

Ieder land heeft zijn eigen voor- en nadelen, zo ook Oostenrijk. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

De voordelen

 • Je betaalt minder huur dan in Nederland. Huurprijzen liggen lager, zeker wanneer je buiten de stad gaat wonen.
 • Huizen kosten minder. Dus ook wanneer je besluit een huis te kopen in Oostenrijk, betaal je minder dan in Nederland.
 • De bevolkingsdichtheid is laag en dat betekent: rust! In Oostenrijk tref je de rust die je in Nederland wellicht altijd hebt gemist.
 • Het leven is minder gehaast. Mensen zijn minder gestresst, niet alles hoeft snel en men gunt jou en zichzelf echt de tijd voor dingen.
 • De natuur is prachtig! Oostenrijk is een van de bosrijkste landen van Europa en dit maakt verhuizen naar Oostenrijk erg aantrekkelijk wanneer je graag de natuur opzoekt.
 • Wintersport. Ben jij een skifanaat? Dan zit je in Oostenrijk goed.
 • Familie en vrienden kunnen relatief makkelijk op bezoek komen, want het is immers prima aan te rijden vanuit Nederland.

De nadelen

 • Het leven in Oostenrijk is niet goedkoop. Wat betreft boodschappen hoort Oostenrijk zelfs tot één van de duurste landen in Europa. Daarentegen zijn woningen goedkoper, maar helaas geldt dit dus niet voor boodschappen en andere alledaagse kosten.
 • De Duitse taal. Niet iedereen spreekt Engels, dus het is vrij cruciaal om Duits te leren wanneer je naar Oostenrijk besluit te verhuizen. En let op: de taal zit soms net iets anders in elkaar dan het Duits wat we op de middelbare school hebben geleerd, dus een taalcursus kan waarschijnlijk geen kwaad!
 • Men is een stuk formeler dan we hier gewend zijn. Op de werkvloer, maar ook bijvoorbeeld in restaurants betekent dit dus even schakelen.

De lijst van voor- en nadelen is oneindig, maar waarschijnlijk ben je prima zelf in staat om te bepalen of een verhuizing naar Oostenrijk bij je past. Heb jij de knoop al doorgehakt? Dan is de volgende stap het zoeken van een verhuisbedrijf. Dat begint hier!

Verhuizen naar Oostenrijk met Sirelo

Wonen in Oostenrijk

Ben je benieuwd wat je kunt verwachten na je verhuizing? Wij geven je wat handige informatie zodat je precies weet waar je aan toe bent, van woningen tot cultuur.

Huizen

De huizenmarkt in Oostenrijk is enigszins vergelijkbaar met die van Nederland. Wanneer je een huis gaat zoeken, kun je op internet een groot aanbod vinden. Je kunt ook lokaal een makelaar in de arm nemen die kennis van de markt heeft, waardoor je vaak ook goedkoper uit bent. Het kopen van een huis in Oostenrijk gaat doorgaans in 7 stappen:

 1. Het vinden van woningen en het inplannen van de bezichtiging(en).
 2. Na de bezichtiging breng je een bod uit.
 3. De koopovereenkomst opstellen en een percentage betalen. Bij het bereiken van een overeenkomst is het in Oostenrijk gebruikelijk dat er een aanbetaling van 10% tot 15% van de aankoopsom wordt gedaan.
 4. Alle formaliteiten afronden. Degene die het huis verkoopt krijgt hier tot de afgesproken datum, de tijd voor.
 5. Rondkrijgen van de financiering. Zodra de afgesproken datum in zicht komt moet de koper zorgen dat hij de financiering rond heeft. Indien dit het geval is, kan de overeenkomst worden getekend en het resterende bedrag worden betaald.
 6. Overdracht eigendommen. Als de betaling rond is, wordt het eigendom van ’t huis door het Oostenrijkse recht aan de koper overgedragen.
 7. Registreren van de woning. De volledige registratie kan wel 4 maanden duren. Zorg dus dat je op tijd begint met de voorbereidingen en zorg dat je altijd extra geld achter de hand hebt voor onvoorziene kosten.

Hoe vind ik een woning in Oostenrijk?

Op de onderstaande websites vind je het grootste online woningaanbod in Oostenrijk:

We noemden het al kort, maar het kan handig zijn om een makelaar in Oostenrijk bij de koop te betrekken omdat de Oostenrijkse huizenmarkt soms anders werkt dan de Nederlandse. Onderstaand vind je 2 Nederlandse makelaars die gespecialiseerd zijn in huizen kopen in Oostenrijk:

Cultuur

In Oostenrijk hecht men meer waarde aan hiërarchie en titulatuur dan in Nederland. Ook staat punctualiteit hoog in het vaandel. Kom je ergens te laat? Dan wordt dit niet op prijs gesteld. Tot slot gaat men ook formeler met elkaar om, dus het vergt zeker wat aanpassingsvermogen om in Oostenrijk te kunnen wonen.

Een belangrijk kenmerk van de Oostenrijkse cultuur is het doorbrengen van vrije tijd met familie en vrienden. Dit gebeurt veel meer dan we in Nederland gewend zijn.

Kosten levensonderhoud: Amsterdam vs Wenen

Ben je benieuwd hoe de kosten van levensonderhoud eruitzien in Oostenrijk, in vergelijking met Nederland? Dan kan de onderstaande tabel hierbij helpen. Je vindt hier de kosten van levensonderhoud in Amsterdam en Wenen: beide hoofdsteden.

ProductAmsterdamWenen
Maaltijd in restaurant€ 15,00€ 10,00
Menu McDonald’s€ 7,97€ 7,00
Cappuccino€ 2,74€ 3,04
Melk 1 liter€ 0,96€ 1,02
Kaartje openbaar vervoer€ 2,90€ 2,20
Huur appartement centrum€ 1.329,51€ 756,29
Huur appartement buiten centrum€ 1.013€ 519,66

Nieuwsgierig naar meer cijfers? De gegevens zijn afkomstig van Numbeo. hou er rekening mee dat deze cijfers in de loop van de tijd kunnen veranderen!

Emigreren naar Oostenrijk: Ervaringen van anderen

Als kers op de Oostenrijkse taart, vertellen we je graag nog meer over ervaringen van anderen die naar Oostenrijk zijn verhuisd! Een voorbeeld hiervan is Annika, een Nederlandse vrouw die al sinds maart 2015 in Oostenrijk woont. Ben je benieuwd naar haar verhaal? Je vindt haar website door hier te klikken.

Ook Tanja heeft haar verhaal online gedeeld, namelijk op Sirelo! Je leest haar ervaring over het verhuizen naar Oostenrijk hier.

Een betrouwbaar verhuisbedrijf vinden?

Ben je nog op zoek naar een betrouwbaar verhuisbedrijf? Dan ben je bij Sirelo aan ’t juiste adres. Door meerdere verhuisbedrijven te vergelijken met onze gratis offerteservice, bespaar je op je verhuizing én weet je zeker dat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Streef je naar een optimale voorbereiding voor je verhuizing naar Oostenrijk? Lees dan ook de onderstaande artikelen.