Belastingen in Ierland

Veel mensen die naar Ierland willen verhuizen, zullen aangenaam verrast zijn door het gunstige belastingsysteem in Ierland. Ierland kan met recht een belastingparadijs genoemd worden, zowel voor particulieren als voor bedrijven. De belastingen in Ierland zijn zeer laag. Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over de belastingen in Ierland. Daarnaast kun je lezen hoe je belastingaangifte kunt doen. De volgende zaken worden besproken:

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Belastingstelsel in Ierland

Wanneer je een Ierse resident bent, betaal je belastingen in Ierland. Je bent een Ierse resident wanneer:

 • Je meer dan 183 dagen in Ierland bent tijdens een belastingjaar;
 • Je gemiddeld 280 dagen in het huidige en voorgaande belastingjaar in Ierland bent.

Je hoeft niet bang te zijn dat je in Ierland dubbele belasting moet betalen als expat. Gelukkig behoort Nederland tot de 40 landen die een dubbelbelastingverdrag hebben afgesloten met Ierland.

PPS-nummer

Wanneer je verhuist naar Ierland, zal je ten allen tijde een PPS-nummer moeten aanvragen. Je kunt dit vergelijken met een sociaal-fiscaal nummer, zonder niet nummer kun je vrijwel geen officiële zaken regelen. Dit nummer kun je aanvragen bij de locale Social Welfare Office. Om dit aan te vragen, heb je een paspoort en bankafschrift nodig. Nadat je bent langs geweest bij de Social Welfare Office om je PPS-nummer aan te vragen, zal je deze binnen een aantal weken toegestuurd krijgen.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelastingen in Ierland behoren tot de laagste van de hele wereld! De tarieven voor de inkomstenbelasting in Ierland variëren van 20 procent tot 42 procent. Ook voor de Ierse belastingtarieven geldt: hoe hoger je inkomen, hoe meer je betaalt. In Ierland werken ze met PAYE: Pay As You Earn. Dit houdt in dat de inkomstenbelastingen in Ierland direct worden ingehouden op je loon. Maar let op: er zit nóg verschil in de hoeveelheid inkomstenbelasting die je betaalt. Je wordt namelijk ingedeeld per categorie. Hieronder vind je tarieven voor het belastbaar inkomen aan de hand van de categorieën in Ierland:

VanTotCategorieBelastingtarief
€ 0€ 33.800Individu20%
€ 0€ 37.800Eenoudergezin20%
€ 0€ 42.800Getrouwd stel20%
 € 33.800 Tarief na bovengrens per categorie40%

Vennootschapsbelasting

Niet voor niks zijn er zo ontzettend veel multinationals gevestigd in Ierland. Microsoft, Accenture en Amazon… dit zijn één van de vele bedrijven die in Ierland gevestigd zijn. Maar hier is een reden voor: de vennootschapsbelasting in Ierland is de laagste van de hele wereld! De vennootschapsbelasting is er slechts 12,5 procent. Ter vergelijking: in Nederland is dit 20 tot 25 procent, afhankelijk van de winst van een bedrijf.

Dividendbelasting

In tegenstelling tot de vennootschapsbelasting, is de dividendbelasting in Ierland wel hoog: 20 procent. Dit kan echter vermeden worden, wanneer je je onderneming eigendom maakt van een holding in een EU-land zonder dividendbelasting.

BTW

De BTW, in Ierland beter bekend als de VAT (Value Added Tax) heeft een percentage van 23 procent. Dit is één van de weinige belastingen in Ierland die duurder is dan in Nederland. Het vrij hoge belastingtarief zorgt ervoor dat het leven in Ierland behoorlijk duur kan zijn.  In Nederland is de BTW namelijk 21 procent. Daarnaast kent Ierland ook nog drie andere BTW- tarieven:

 • 0%: over boeken en onderwijs hoef je geen BTW te betalen in Ierland;
 • 8%: dit tarief geldt voor veevoer;
 • 5%: dit tarief geldt voor restaurants en bepaald eten.

Andere belangrijke belastingen Ierland zijn:

 • Accijnzen: in Ierland worden accijnzen geheven op alcohol, tabak en minerale olie
 • Non private residentie belasting: dit is 200 euro per jaar
 • Motor belasting
 • Voertuigen Registratie Belasting

Belastingen in Ierland

Belastingaangifte doen in Ierland

Ook in Ierland is het mogelijk om belastingaangifte te doen. Niet iedereen hoeft dit te doen, maar wanneer je een formulier in de bus krijgt ben je wettelijk verplicht deze in te vullen en op te sturen.

Wie moeten er belastingaangifte doen in Ierland?

Er zijn bepaalde personen die meestal in aanmerking komen om belastingaangifte te doen. Het kan zijn dat je geen formulier ontvangt, die kun je altijd nog downloaden. Wanneer het volgende op jou van toepassing is, moet je sowieso aangifte doen:

 • Je bent een zelfstandige ondernemer;
 • Je bent directeur van een bedrijf;
 • Als je huizen verhuurt;
 • Je hebt veel geld op je spaarrekening;
 • Je bent in het bezit van aandelen of hebt deze verkocht;
 • Je hebt brief ontvangen met het belastingformulier.

Hoe moet je belastingaangifte doen?

Het belastingjaar loopt van 1 januari tot 31 december. Je kunt het formulier van belastingaangifte uiterlijk inleveren op 1 januari. Na het ontvangen van je PPS nummer moet je het belastingformulier 12A invullen. Je kunt dit formulier downloaden op www.revenue.ie. Na het formulier ingevuld te hebben, stuur je het terug naar de belastingdienst. Bij de belastingdienst stellen ze je belastingpercentage vast. Is dit niet geregeld, dan zul je ‘emergency tax’ moeten betalen: het belastingtarief van 40 procent. Maar zodra dit op orde is, kun je het gewone belastingpercentage gaan betalen. Wees niet bang dat je een gedeelte van je inkomen niet meer terugziet. Dit kun je gewoon terugvragen bij de belastingdienst. Het duurt dan enkele weken voordat dit op je bankrekening verschijnt.

Behoefte aan een visuele uitleg? Kijk dan het onderstaande filmpje: