Werken in Ierland

Jaarlijks vertrekken er heel wat expats om zich permanent in Ierland te vestigen en dat is niet alleen voor de prachtige natuur en de gezellige sfeer. In Ierland kun je namelijk ook een mooie carrière opbouwen. Daarom vertrekken veel (hoogopgeleide) expats naar Ierland om er te gaan werken. Lees hier meer over werken in Ierland: hoe is de arbeidsmarkt geregeld, in welke sectoren in Ierland vind je gemakkelijk een baan en ook vind je hier tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Tijdelijk of voor vast werken in Ierland

Wanneer je wilt gaan werken in Ierland, heb je geen verblijfsvergunning of visum nodig. Ierland behoort tot de EU en is een Schengenland. Als EU- burger mag je onbeperkt werken in Ierland. Wel heb je uiteraard een geldig legitimatiebewijs nodig, maar dat spreekt voor zich.

Tijdelijk werken in Ierland

Wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke baan, kun je gemakkelijk banen vinden in de bouwsector. Ze hebben hier altijd tijdelijke werkkrachten nodig. Je kunt contact opnemen met Manpower Construction Recruitment: dit is de het grootste Ierse uitzendbureau voor de bouwsector. Zij kunnen je snel aan een tijdelijke baan helpen. Tijdelijke banen in Ierland zijn ook gemakkelijk te vinden in de toeristische sector. Met name in de zomer zijn er dan veel tijdelijke banen beschikbaar.

Een derde sector waar veel tijdelijke banen in te vinden zijn, is de landbouwsector. Aangezien Ierland veel boerderijen heeft, is het geen moeilijke opgave om hier een baan te vinden. Een uitzendbureau voor de landbouwsector is de Farm Relief Service. Tijdelijke banen in de Ierse landbouwsector kunnen zwaar zijn: je maakt lange dagen. Daartegenover staat wel dat je betrekkelijk veel verdient en dat je vaak gratis kost en inwoning geniet.

Werkcultuur in Ierland

Het zakenleven in Ierland gaat er gemoedelijk aan toe. Verwacht alleen niet dat business meetings gestructureerd zijn. Ieren zijn vaak informeel en vaak vergadert men gewoon in een pub met een pintje bier of op de golfbaan. In Ierland houden ze niet van snelle onderhandelingen. Vaak duurt het even voordat men to the point komt. Eerst praten ze wat over alledaagse onderwerpen en daarna kan het onderhandelen beginnen!

Ierse bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur in Ierland is over het algemeen informeel. Hoewel de beslissingen wel in de top van het bedrijf gemaakt worden, mogen werknemers gerust meedenken in het proces. Ieren houden van humor op de werkvloer. Vaak gebruiken Ieren grappen om het ijs te breken, ook tijdens zakelijke vergaderingen. Als expat is het slim eerst wat de kat uit de boom te kijken, wanneer je wilt gaan werken in Ierland.

In Ierland wordt het absoluut niet gewaardeerd wanneer je gelijk praatjes hebt of arrogant gedrag vertoont. Probeer het gebruik van professionele titels te vermijden. In Ierland spreken mensen elkaar gewoon aan met hun voornaam. Onthoud dat ‘bescheidenheid’ heel hoog staat in de Ierse bedrijfscultuur. Stel jezelf bijvoorbeeld niet gelijk voor, maar wacht netjes tot je geïntroduceerd wordt door een collega. Verder geldt dat je geen grapjes maakt over de politiek in Ierland of over het geloof.

Belangrijke sectoren in Ierland

In welke Ierse sectoren kom je gemakkelijk aan een baan? Net als bij de meeste landen kom je als expat het makkelijkst aan een baan, wanneer je hooggeschoold bent. Zo heeft de IT- sector in Ierland veel potentie. Zeker als je bedenkt dat Ierland het nummer-1 software exporteur van de wereld is (ja, Ierland overtreft sinds kort zelfs Amerika). Ierland heeft meer dan 750 softwarebedrijven, waar werk voor meer dan 23.000 mensen.

Werken in Ierland

Ook in de business sector is de kans groot dat je snel  een baan vindt. Vanwege de voordelige belastingen voor bedrijven, zijn er veel grote internationale bedrijven gevestigd in Ierland. Je kunt dan denken aan Facebook, Paypal, Microsoft, LinkedIn en Amazon.

Wil je liever voor jezelf werken in Ierland? Dan kun je er ook voor kiezen een bedrijfje op te starten in Ierland. Tegenwoordig is er sprake van een groeiende startup culture in Ierland. Dit komt onder andere door het voordelige belastingklimaat in Ierland.

Vacatures in Ierland

Wil je vanuit Nederland een baan zoeken in Ierland? Dan is Monsterboard een hele handige website. Je kunt telefonisch solliciteren en zo nu en dan komt er een delegatie vanuit Ierland naar Nederland om nieuwe mensen te vinden. Ook op Careertrotter NL vind je  vacatures en handige tips voor het vinden van een baan in Ierland. Ben je net afgestudeerd? Dan is er zeker ook een mogelijkheid om via je universiteit of hogeschool aan een baan te komen in Ierland.

Uiteraard zijn er in Ierland zelf ook websites die je kunt gebruiken voor het vinden van een geschikte baan. Een handige website is CelticCareers.com. Ook kun je via netwerken in Ierland makkelijk een baan vinden. Persoonlijk contact vrienden van collega’s, familie of vrienden is zeer nuttig. Dit geldt ook voor het gebruiken van LinkedIn.

CV en sollicitatie

Zorg dat je C.V. keurig op orde is, wanneer je wilt gaan werken in Ierland. Voordat je op zoek gaat naar werk, moet je ook zorgen dat je C.V. in orde is. In Ierland letten ze op een aantal andere zaken dan in Nederland:

  • Zorg dat je duidelijk de inhoud van je opleidingen en werkervaring beschrijft. In Ierland zijn niet alle termen duidelijk voor een werkgever;
  • Leg de nadruk op je specifieke kwaliteiten en ervaringen en benoem ook hobby’s en activiteiten buiten je werk. Ieren hechten hier veel waarde aan en dit wordt gezien als het hebben van een goede verantwoordelijkheid;
  • Wanneer je referenties opzet, doe dit dan goed. In Ierland wordt 90 procent van de referenties gecontroleerd;
  • Een pasfoto toevoegen aan je C.V. is niet gebruikelijk in Ierland. Doe dit daarom alleen op nadrukkelijk verzoek hiervan.

Wanneer je je sollicitatiebrief maakt, moet je ook rekening houden met een aantal zaken. Lange sollicitatiebrieven worden als waardeloos gezien in Ierland. Zorg daarom dat je sollicitatiebrief kort en bondig is. Ierse werkgevers zijn vooral geïnteresseerd in je vaardigheden en persoonlijkheid. Probeer dit daarom goed te benadrukken in je sollicitatiebrief. Ook wordt directheid gewaardeerd in je sollicitatiebrief, dus maak duidelijk waarom jij geschikt bent voor een bepaalde baan. Dit kun je gerust in de eerste alinea van je brief schrijven.

Tijdens je sollicitatie gaat de Ierse werkgever voornamelijk in op je vaardigheden en je persoonlijkheid. Bereid je daarom goed voor op mogelijke vragen die hierover zouden gesteld kunnen worden.

Ben je naast ‘werken in Ierland’ ook van plan om te gaan wonen in Ierland? Dan kan onze pagina verhuizen naar Ierland je wellicht meer informatie geven.