Visum in Italië

Het concept van het visum werkt in Italië hetzelfde als in alle andere Europese Schengenlanden. Doordat er vrij verkeer van goederen is, kun je zonder problemen zonder visum in Italië verblijven. Maar hoe zit het als je permanent wilt gaan wonen in Italië? Lees hieronder alles over het Italiaanse visum.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Visum in Italië niet verplicht

Het hebben van een  visum in Italië is niet verplicht. Italië is immers een Schengenland, waardoor je enkel een paspoort of identiteitskaart nodig hebt om de grens over te gaan. Ben je echter van plan om langer dan 90 dagen in Italië te verblijven? Dan is het wel aangeraden om een paspoort mee te nemen in plaats van een identiteitskaart. Maar let op: wanneer je voor langer dan 90 dagen in Italië verblijft om te studeren, te werken of een zaak te starten, moet je een verblijfsvergunning in Italië aanvragen. Dit is een gele stempel in je paspoort. De vereisten hiervoor zijn onherroepelijk: je hebt 90 dagen de tijd om een baan te vinden of een verblijfsvergunning aan te vragen. Mocht je geen baan gevonden hebben of onvoldoende financiële middelen hebben, dan wordt je aanvraag geweigerd.

Codice Fiscale aanvragen

De eerste stap na aankomst in Italië, is het aanvragen van de codice fiscale, het belastingnummer. Dit moet je naast jezelf, ook voor de rest van je gezin aanvragen. Je hebt dit nummer nodig voor inschrijving in de gemeente. Je kunt het belastingnummer aanvragen bij het plaatselijke belastingkantoor, l’Agenzia delle Entrate.

Inschrijven bij de gemeente

Je moet binnen drie maanden na aankomst jezelf inschrijven bij de gemeente. Wees ervan bewust dat dit allemaal niet zo soepel zal verlopen, als dat in Nederland het geval is. In Italië wordt verschil gemaakt tussen residenza en domicilio bij je inschrijving. Wanneer je residenza bent, heb je een officieel verblijfadres in Italië. De status domicilio krijg je wanneer je nog geregistreerd staat bij een Nederlandse gemeente, bijvoorbeeld vanwege een tweede huis.

Voor de registratie voor domicilio  heb je een paspoort en een ziektekosten verzekering nodig. Zorg er daarnaast voor dat je alle papieren bij de hand hebt. Het is daarom aan te raden om bij je oude gemeente in Nederland internationale aktes met betrekking tot je burgerlijke staat en gezinssamenstelling te halen. Dit kan bijvoorbeeld een document zijn wat je pensioen bewijst of een bewijs dat je werkt, werk zoekt of studeert in Italië. Maar dat is nog niet alles: je moet ook kunnen aantonen dat je over voldoende middelen beschikt om jezelf in levensonderhoud te voorzien. Je wordt pas ingeschreven als de gemeentepolitie heeft gecontroleerd of je daadwerkelijk op het opgegeven adres woont.

Wanneer visum nodig in Italië?

Als niet-EU-burger heb je ten allen tijde een visum in Italië nodig. Je kunt als toerist niet naar Italië gaan om daar je status te veranderen naar werknemer, student of inwoner. Je zult dan moeten terugkeren naar je thuisland om het juiste visum aan te vragen. Er zijn twee soorten visa:

  • Visum voor kort verblijf: dit is voor een verblijf van maximaal 90 dagen.
  • Visum voor lang verblijf: dit is voor een verblijf van minimaal 90 dagen.

Voor iemand met de Nederlandse nationaliteit is een visum in Italië dus niet nodig. Dat maakt een verhuizing naar Italië alweer een stuk gemakkelijker.