Verhuizen naar Nijmegen

Wanneer je gaat verhuizen naar Nijmegen is het belangrijk dat de inschrijving goed gaat. Hiervoor moet je een afspraak maken op het stadhuis van Nijmegen. Verhuis je uit het buitenland, dan gelden andere regels. Heb je nog tips nodig? Of wil je weten wat je niet moet vergeten als je naar Nijmegen trekt? Lees alles op Sirelo!

Verhuizen naar Nijmegen

Verhuizen naar Nijmegen

Inschrijven in de gemeente

Wanneer moet je je verhuizing doorgeven aan de gemeente? In Nederland geldt dat dit al 4 weken vóór de verhuizing kan. Je hebt vervolgens tot 5 dagen na de verhuizing om de adreswijziging op te geven bij het digitale loket van de Gemeente Nijmegen. Wanneer je hier te laat mee bent, dan zal de gemeente de datum van het doorgeven als verhuisdatum verwerken. Dit betekent dat je bij veel gemeentediensten later wordt ingeschreven waardoor je post bijvoorbeeld later uitkomt.

De regels voor een verhuizing binnen of naar Nijmegen zijn hetzelfde. Je maakt een afspraak bij het stadhuis. Voor deze afspraak moet je je legitimatiebewijs (waar je BSN op staat) meenemen zodat dit geen probleem oplevert. Je kunt je verhuizing doorgeven als je ouder dan 16 jaar bent. Dit mag ook voor je ouders en natuurlijk je kinderen, mits je op hetzelfde adres woont.

Geef je de verhuizing liever schriftelijk door? Dat kan op het volgende adres:

 • Gemeente Nijmegen
 • Publieksdienstverlening
 • Postbus 9105
 • 6500 HG, Nijmegen

Stuur in dat geval een kopie van je ID (liefst paspoort) van de mensen die mee verhuizen naar Nijmegen en een huur- of koopcontract van je woning. Volledigheid is belangrijk, want dan kan de gemeente je aanvraag direct verwerken.

Verhuizen vanuit het buitenland

Ga je verhuizen naar Nijmegen vanuit het buitenland en je blijft gedurende het komende halfjaar minimaal 4 maanden in het land? Dan heb je drie opties:

 1. Het is de eerste keer dat je in Nederland gaat wonen (of je was al voor 1 oktober 1994 uit Nederland weggegaan en komt nu terug). Zorg dat je binnen 5 dagen na aankomst aangifte doet van je vestiging in Nederland. Je komt in het basisregister te staan en ontvangt je BSN.
 2. Je bent na 1 oktober 1994 uit Nederland weggegaan en komt nu weer in Nijmegen wonen. Zorg dat de gemeente je in het BRP inschrijft zodat je je rijbewijs kunt aanvragen en geen toeslagen hoeft mis te lopen.
 3. Je bent na 1 oktober 1994 uit Nederland vertrokken, maar komt nu in Nijmegen wonen terwijl u vader of moeder geworden bent. Bel naar 14 024 om een afspraak te maken.

Mensen die korter dan 4 maanden zullen verblijven in het land, zullen een afspraak moeten maken zodat ze ingeschreven mogen staan in het register niet-ingezetenen.

Kosten van de verhuizing

Je kunt de kosten van je verhuizing naar Nijmegen laag houden door de 5 verhuisbedrijven uit Nijmegen die op Sirelo staan te vergelijken. Sirelo heeft voor jou uitgezocht wat de prijzen van verhuisbedrijven uit de regio Nijmegen zijn.

 • Verhuiswagen van 20 m3 + 2 verhuizers voor een periode van 2 uur: €200-250
 • Extra uren: €60-80
 • Extra verhuizers: €25-35 per uur
 • Verhuizing binnen 25 kilometer van Nijmegen is doorgaans kilometervrij
  • Daarbuiten betaal je 25 tot 50 cent per kilometer

Dit bij elkaar opgeteld brengt je ongeveer op een bedrag van 600 tot 700 euro binnen de gemeente Nijmegen als je de hulp van twee verhuizers inschakelt. Natuurlijk geldt dat je, indien je veel van het verpakken zelf op je neemt, je minder manuren betaalt. Wil je verhuisbedrijven uit Nijmegen met elkaar vergelijken? Klik op de button hieronder!

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Nijmegen

De stad Nijmegen is de oudste stad van Nederland en dat is in de historische binnenstad duidelijk terug te zien. Het is altijd een goed idee om een stadswandeling te maken door de rijke binnenstad van het historische Nijmegen. De Romeinen, Karel de Grote en het Rooms-Duitse Rijk hebben hun restanten hier achtergelaten.

Huizenprijzen Nijmegen

Als je in Nijmegen woont, krijg je te maken met koopwoningen die iets zijn gestegen de laatste jaren. Dit is overigens het geval voor de meeste Nederlandsse steden. Hieronder een verloop van de huizenprijzen in de stad.

2013201420152016
€ 204.936€ 206.906€ 213.740€ 224.355

Bron: CBS

Stadsdelen

Hieronder een kort en bondig overzicht van populaire stadsdelen in Nijmegen:

Nijmegen-Centrum

Gelegen aan de Waal, met het winkelcentrum en de uitgaansgelegenheden: iedere Nijmegenaar moet weten wat je in het centrum kunt vinden. Veel woningen in dit deel van de stad bevinden zich boven winkels. Veel historische koop- en huurwoningen zijn in de jaren ’70 flink gerenoveerd, waardoor het centrum er ook jeugdig uit ziet. Mensen komen er graag.

Verhuizing binnen of naar Nijmegen

Nijmegen-Nieuw-West

Met wijken als Hees, Neerbosch-Oost en Heseveld is Nijmegen-Nieuw-West een oud deel van de stad waar de afgelopen jaren enkele nieuwe woningen zijn gebouwd. Er zijn veel kleine flats en laagbouw is een ander kenmerk. Mensen die verhuizen naar Nijmegen kunnen hier terecht voor mooie woningen. Je kunt het stadsdeel overigens volgen via Facebook.

Lindenholt

En dan is er nog Lindenholt. Vanaf het oude stadscentrum van Nijmegen kun je dit stadsdeel aan de andere kant van het Maas-Waalkanaal zien liggen. Je komt in deze wijk veel laagbouw tegen. Inwoners omschrijven de wijk, waarover je op de website van Nijmegen meer kunt vinden, als een rustig gebied om in te wonen.