Visum in Amerika

Ga je op reis in of verhuizen naar Amerika? Dan is het regelen van je visum heel belangrijk! Je hebt verschillende soorten verblijfsvergunningen en visa, maar welk is het meest van toepassing op jouw verblijf? De regels schrijven voor dat je voor ieder verblijf in Amerika wel iets moet regelen, maar een visum in Amerika is niet altijd verplicht.

Visum in Amerika

De Verenigde Staten liggen buiten Europa en dus ook buiten de Europese Unie, waardoor het belangrijk is om op te letten welk visum je nodig hebt zodra je het land binnentreedt. Voor vakantiegangers is een visum in Amerika niet verplicht, maar een ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) wel. Dit is een elektronische reistoestemming die je toestaat om tot 90 dagen in de Verenigde Staten te verblijven. Voor iedereen die de Amerikaanse grens passeert, geldt dat een ESTA minimaal 72 uur voor het vertrek aangevraagd moet zijn via het Department of Homeland Security, het DHS.

Verblijf je om bepaalde redenen langer in Amerika? Dan is een visum wel verplicht in de Verenigde Staten. Zo kan het zijn dat je maandenlang gaat reizen in Amerika of definitief verhuist naar de VS. Je moet de aanvraag persoonlijk doen bij het Amerikaanse Consulaat te Amsterdam. Via de Visa Waiver Wizard krijg je instructies over de aanvraag voor het ESTA.

Visum in Amerika

Verplichtingen visum

Sinds 1 maart 2011 mogen inwoners van landen zoals Syrië, Irak, Libië en Iran niet meer reizen met een ESTA. Dit geldt dus ook voor mensen die hier ooit zijn geboren of een tweede nationaliteit hebben bij één van die landen! Zij moeten zich verplicht melden bij het Amerikaanse consulaat om een visum te regelen. Andere landen voor wiens burgers dit geldt, zijn:

  • Jemen
  • Soedan
  • Somalië

Als burger van de Nederlandse staat behoor je tot het Visa Waiver Program. Dit betekent dat voor een kort verblijf (zoals een vakantie van twee weken) geen visum nodig is. Om een ESTA aan te vragen, dien je te beschikken over een paspoort dat ook na je reis nog steeds geldig is. Je wordt dan ook geacht om dit aan te geven. De Amerikaanse autoriteiten nemen geen genoegen met een noodpaspoort, dus zorg dat je op tijd hebt gezorgd dat je paspoort geldig is om je visum in Amerika te regelen. Lees hier verder voor antwoorden op vragen over visum in Amerika.

Greencard loterij

Voor mensen die kiezen voor een langdurig verblijf in de Verenigde Staten geldt dat ze terecht kunnen in de DV-lottery (Diversity Visa loterij, ook wel bekend als de Greencard loterij). Deze Greencard, de permanente verblijfsvergunning, wordt op jaarbasis verstrekt aan 50.000 mensen. Met deze vergunning kun je wonen, werken en studeren in het land als een gewone burger.

Je aanvraag voor de Greencard wordt afgewezen wanneer hier fouten in zitten. Zo werd de laatste jaren meer dan één vijfde van de aanvragen afgewezen vanwege incomplete of foutieve aanvragen. Zorg dat je dus geen fouten maakt, zodat je aanvraag in ieder geval mee gaat in de loterij. Inschrijven is gratis via de internetpagina van de Amerikaanse overheid. Zorg dat je in ieder geval deze benodigde papieren op orde hebt:

  1. Een geldig paspoort
  2. Twee pasfoto’s
  3. Geboorte- en huwelijkscertificaten
  4. Diploma’s van onderwijsinstellingen
  5. Bewijs van financiële steun (bankafschrift, taxatie van je woning)

Je ziet dat het regelen van een visum veel werk met zich mee brengt bij de verhuizing naar Amerika. Op Sirelo vind je veel meer nuttige informatie om je te helpen bij de verhuizing!