Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Expatblog: Verhuizen naar een Spaanse villa

Stefans ervaringen

Featured image

Van het kleine Brabantse Oeffelt naar een villa in Real de Montroy. Een mooi Spaans dorp tussen de fruitbomen en bergen, vlakbij het bruisende Valencia. Stefan Jansen en zijn vrouw wilden al jaren verhuizen naar een mediterraan land en zetten in 2019 de grote stap. Op 3 september verhuisden ze en tot nu toe hebben ze er geen moment spijt van gehad. Stefan: “We genieten met volle teugen. Het weer is altijd goed, de buren zijn gezellig en we hebben een prachtig uitzicht op de bergen.” Wil jij ook verhuizen naar Spanje? In onderstaand interview vertelt Stefan uitgebreid over de stappen die hij moest nemen.

“Alle faciliteiten die we nodig hebben zijn aanwezig”

Waarom wil je in Spanje wonen?

“Mijn vrouw en ik zijn een paar keer in Spanje op vakantie geweest en dat beviel ons zeer goed. We voelen ons meer thuis in Spanje dan in Nederland. Voornamelijk vanwege het weer. Mijn vrouw heeft astma en daarom baat bij een stabiel en warm klimaat. Ook vinden we dat Nederland veel te vol is geworden. Een ander punt dat de doorslag gaf was de Spaanse huizenmarkt. Die is zeer interessant. Voor een niet al te hoog bedrag kun je een mooi huis krijgen. Wat mijn werk betreft is het eveneens ideaal. Ik ben namelijk bij de Spaanse vestiging van het beveiligingsbedrijf waarvoor ik werk aan de slag gegaan. Het kantoor zit in Madrid, waar ik regelmatig met de trein naartoe ga.”

Waarom koos je voor Real de Montroy?

“Het is een klein, rustig plaatsje en alle faciliteiten die je nodig hebt zijn aanwezig. Er wonen hier allemaal kleine ondernemers die onder andere zijn gericht op fruitteelt. Verder is het vanaf Real de Montroy maar 45 minuten rijden naar Valencia, dus de grote stad is ook nog in de buurt.”

Spaanse villa 1

Foto: het zwembad van Stefans villa

Kun je wat vertellen over de woning?

“Met ons huis zijn we erg blij. Het is vrijstaand, heeft 3.000 m2 grond, een zwembad, een tuin op het zuiden en aan beide kanten buren. Dat is prettig. We willen niet in the middle of nowhere wonen. Op dit moment volgen we Spaanse les bij de gemeente, dat vinden we heel leuk. Zo kunnen we steeds beter communiceren met de Spanjaarden.”

“Zonder NIE-nummer kun je niets regelen in Spanje”

Hoe regelde je je verhuizing?

“Ik moest heel veel regelen en ben hier een half jaar van tevoren mee begonnen. Het eerste wat ik nodig had was een NIE-nummer. Dat is vergelijkbaar met een BSN-nummer. Zonder dit nummer kun je niets voor elkaar krijgen in Spanje. De wachttijd voor het maken van een afspraak bij het Spaanse consulaat in Amsterdam duurde echter wel 2 tot 3 weken. Het gaat allemaal wat langzamer als je iets in Spanje wilt regelen. Uiteindelijk was het gelukt en kon ik door.”

Foto: Van der Ent Top Movers haalt de inboedel op in Oeffelt.

“Vervolgens regelde ik een advocaat bij het bedrijf Spaanse Hypotheek. In Spanje is de functie van een notaris anders dan in Nederland. Hij zet alleen maar handtekeningen. Je moet als buitenlander dus alles zelf regelen. En dat is best lastig als je geen Spaans spreekt. De advocaat nam gelukkig veel taken van mij over, zoals het controleren van inschrijvingen. De Spaanse Hypotheek bemiddelde voor de hypotheek en de bankrekening. Vooral de communicatie en de interpretatie van de documenten en wet- en regelgeving is complex.”

“Andere zaken die ik moest regelen waren: een Spaans kenteken voor mijn auto, verzekeringen, abonnementen opzeggen en een verhuisbedrijf zoeken. Via Sirelo vroeg ik 5 verhuisoffertes aan en uiteindelijk koos ik voor Van der Ent Top Movers.”

“Ik liet de verhuizing als een film in mijn hoofd afspelen.”

Waarom koos je voor Van der Ent Top Movers?

“Dit verhuisbedrijf bood de laagste prijs. Dit komt doordat ze een vaste transportdienst hebben die eens in de zoveel weken naar Spanje gaat. Verder was de communicatie erg prettig. Ze regelden alles: ze berekenden het inboedelvolume en leverden op basis daarvan de benodigde verhuisdozen en inpakmaterialen. Mijn vrouw en ik trokken er ongeveer 6 weken voor uit om alle verhuisdozen in te pakken. Eerst begonnen we met ontspullen. We wilden namelijk niet alles meenemen. Veel gaven we weg. Een uitdaging was ons waterbed. Dit moesten we eerst leegpompen. Vervolgens rolden we het op en plaatsten er dekens omheen. Zo was het klaar voor transport.”

Foto: de verhuizers zijn hard aan het werk.

Liep je tegen zaken aan en hoe loste je die op?

“Toen mijn vrouw en ik arriveerden stond het huis nog vol met spullen. De echtgenoot van de vorige bewoonster was overleden en de kinderen en andere familieleden waren het niet eens over de erfenis. Alles moest via een advocaat worden geregeld. Na veel gedoe kregen we het huis toch leeg. Verder ging alles goed. We hebben van tevoren alles heel goed uitgedacht. Het was een soort film in mijn hoofd die ik liet afspelen. Onze spullen waren op tijd gearriveerd en alles was nog heel. De verhuizers zetten alles netjes in de juiste kamer. We zijn uiterst tevreden over ze.”

Ik raad iedereen aan een advocaat te nemen.

Wat voor tips heb je voor anderen die naar Spanje willen verhuizen?

Foto: de gehele inboedel is netjes afgeleverd in Spanje.

“Zorg ervoor dat je maanden van tevoren weet welk papierwerk je allemaal moet regelen. In Spanje gaat het allemaal niet zo snel en voor je het weet heb je een afspraak niet gehaald. Ook raad ik iedereen aan een advocaat te nemen. Die weet precies waar hij op moet letten en zorgt ervoor dat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“We zijn hier heel gelukkig en blijven hier voor altijd wonen. Onze kinderen en vrienden uit Nederland kunnen zo vaak als ze willen langskomen, want we hebben naast ons huis een paar comfortabele appartementen waar ze mogen logeren.”