Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Italië

De Italiaanse economie is een geval apart. Hoewel de Italiaanse economie één van de grootste economieën is, namelijk nummer vijf van de G8 (de rijkste landen van de wereld), is het ook het land met een grote staatsschuld. Dit komt vooral omdat er veel geld naar het zuiden van Italië gaat. Er is echt een tweedeling te vinden in Frankrijk: het noorden is rijk en welvarend met een bloeiende economie. In het zuiden echter, heerst veel werkeloosheid en moet er altijd gedeald worden met het eeuwenlange probleem: de maffia. Deze tweedeling is dus iets waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan werken in Italië.

Tijdelijk of permanent werken in Italië

Waarschijnlijk weet je wel dat de Italiaanse banenmarkt nog niet op het Nederlandse niveau zit. Hoewel de werkeloosheid de afgelopen 3 jaar wel gedaald is, is de werkeloosheid nog steeds 11 procent. Ter vergelijking: in Nederland is dit 6,1 procent. Wel moet hierbij opnieuw genoemd worden dat het verschil tussen noord en zuid groot is. In het noorden van Italië is het werkloosheidspercentage aanzienlijk minder dan  in Zuid-Italië.

Werkvisum aanvragen

Heel belangrijk is het dat je de juiste papieren op zak hebt. Je hoeft geen verblijfsvergunning meer aan te vragen sinds 2007, maar wel moet je je inschrijven bij het bevolkingsregister, de anagrafe. Je hebt hiervoor nodig: een geldig paspoort, een ziektekostenverzekering en een bewijs dat je werkt of studeert in Italië. Ook moet je kunnen aantonen dat je beschikt over voldoende middelen, zoals een vast inkomen. Wanneer je zelfstandig werkt, gelden er weer andere regels. Je hebt dan een BTW nummer, een Partita IVA, nodig. Je kunt dit nummer aanvragen bij het lokale BTW kantoor.

Sociale zekerheid en uitkeringen

Wanneer je wilt gaan werken in Italië, moet je er voor zorgen dat je sociale zekerheid tiptop op orde is. Voordat je aan het werk gaat, sluit je daarom een ziektekostenverzekering af. Dit verschilt nog of je in loondienst zit of dat je zelfstandig ondernemer bent. Wanneer je in loondienst zit, meldt je werkgever je aan bij het INPS, oftewel het Nationaal Instituut voor de Sociale Zekerheid. Ben je zelfstandig ondernemer, dan heb je geen werkgever die dit voor je kan doen en je zult daarom zelf deze stap moeten ondernemen. Voor een ziekenfonds geldt dat je aan een aantal voorwaarden moet voldoen, wil je hiervoor in aanmelding komen. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je premies betaalt aan het sociale verzekeringsstelsel.

Waarschijnlijk loopt je uitkering gewoon door, wanneer je besluit te gaan werken in Italië. Dit komt omdat Nederland veel verdragen heeft afgesloten met andere landen, waardoor er niks voor je verandert. De volgende uitkeringen lopen gewoon door in Italië: de Ziektewet, WAZO, WAO, WAZ en WIA. Je moet je emigratie naar Italië altijd melden bij het UWV, zelfs al ga je maar vier weken naar Italië.

Werkcultuur in Italië

Wees ervan bewust dat werken in Italië op vele vlakken anders is dan in Nederland. Dit komt omdat de Italiaanse bedrijfscultuur heel anders in elkaar steekt. Ten eerste zit de Italiaanse bedrijfscultuur heel hiërarchisch en bureaucratisch in elkaar. Dit heeft een verklaarbare reden: Italië heeft veel meer midden- en kleinbedrijven. Dit zijn vaak typische familiebedrijven met het hoofd van de familie, de padrone, aan de top. Dat betekent dat de baas daar alles regelt. ‘Delegeren’ komt niet in het Italiaanse woordenboek voor.

Veranderende werkcultuur

Daarnaast zijn wij Nederlanders vrij informeel op de werkvloer. We spreken onze baas vaak gewoon aan bij zijn voornaam. In Italië moet je zoiets niet proberen. Vaak spreek je iemand aan met dottore. Goed nieuws is wel dat de bedrijfscultuur steeds meer aan het veranderen is. De werkcultuur in het noorden en in het zuiden verschilt aanzienlijk van elkaar.

Een ander kenmerk van de Italiaanse bedrijfscultuur is dat zeer ambitieuze mensen beschouwd worden als hebberig. De norm heerst nog steeds dat je in Italië trouw moet zijn aan je bedrijf waar je werkt en daar, als het even kan, je hele leven moet blijven. Promoties gaan er in Italië dan ook anders aan toe: die worden gebaseerd op jaren ervaring in plaats van talent en risico nemen.

Werken in Italië

Sectoren in Italië

Hoewel de industrie nog steeds een hele belangrijke sector is voor de Italiaanse industrie, verschuift het land toch steeds meer richting a service- based economy. Sectoren waar vrij makkelijk een baan valt te halen voor buitenlanders, zijn toerisme, onderwijs, communicatie en media en internationaal zakendoen.

Vacatures in Italië

Het mag duidelijk zijn dat de vacatures in Italië  niet voor het oprapen liggen. Het is een grote uitdaging om werk te vinden in Italië. Mocht je universitair geschoold zijn, dan is het echter veel makkelijker om een baan te vinden. De grote vraag is: waar vind je het snelste een baan in Italië? In Italië zijn persoonlijke contacten heel belangrijk bij het vinden van werk. Dat is echter lastig, wanneer je gaat verhuizen naar Italië en daar nog maar weinig mensen kent.

Een baan vinden in Italië kan op meerdere manieren. Allereerst kun je door vacatures in kranten aan een baan komen, deze manier wordt nog vaak gebruikt in Italië. Daarnaast kun je ook zelf een advertentie plaatsen. Internet kan ook helpen, vooral websites als Clicca LavoroTrovit Lavoro kunnen helpen. Maar wat je ook kunt doen en wat in Italië ontzettend gewaardeerd wordt, is de ‘open sollicitatie’. Dit wordt over het algemeen ontzettend op prijs gesteld door Italiaanse werkgevers.

Tips voor een sollicitatiebrief, CV en sollicitatiegesprek

Mocht je een sollicitatiebrief maken en je cv opsturen, dan kunnen deze tips je wellicht helpen:

  • Houd je sollicitatiebrief kort (ongeveer een half A-4tje) en gebruik formele taal
  • Wees geduldig: de sollicitatieprocedure in Italië duurt langer en daardoor moet je langer op een antwoord wachten
  • Bij een CV moet je een paspoort sturen en heel belangrijk is je studie. Wanneer Italianen zien dat je bijvoorbeeld aan een universiteit gestudeerd hebt, wordt dat extra gewaardeerd. Zij zijn daar gevoelig voor.
  • Wanneer je veel talen spreekt, kun je hier je voordeel mee doen, vermeldt dat dus altijd op je CV.
  • De beste periode om je CV op te sturen is in februari en maart. Dat is namelijk de periode dat het bedrijf beslist of er nieuw personeel moet aangenomen worden.
  • Tijdens het sollicitatiegesprek kunnen Italianen je ook persoonlijke informatie vragen, iets wat wij niet echt gewend zijn. Wees daarop voorbereid.
  • Begin nooit in het eerste gesprek over het salaris.

Voel jij er wat voor om te werken in Italië? Dan kun je ook eens kijken op onze pagina over wonen in Italië, aangezien het vanuit Nederland nog al een eind is om elke keer heen en weer te reizen.