Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in Engeland

Krijg je binnenkort te maken met de belastingen in Engeland? Op deze pagina kan je terecht voor een algemeen overzicht van de belastingen die je kan tegenkomen als je in Engeland werkt, of naar Engeland verhuist. Daarnaast kan je hier lezen hoe je de jaarlijkse belastingaangifte kunt doen in Engeland.

Belastingen in Engeland

Loonbelasting Werknemer

In Engeland werken de meeste werkgevers met het PAYE systeem dat automatisch ervoor zorgt dat de nodige belastingen van uw maandelijkse loon worden afgetrokken. De belastingheffing bestaat uit National Insurance (NI) en loonbelasting, maar kan ook inclusief studentenschulden en pensioen contributies zijn. Dit wordt vaak geregeld door de werkgever en hoeft u zelf dus niet veel voor te regelen. De werkgever is ook verantwoordelijk voor het rapporteren van het afgetrokken bedrag op je loonstrookjes. Wil je weten of dit het juiste bedrag is? Maak dan gebruik van de PAYE en National Insurance calculators op de VK regeringswebsite!

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting in Engeland is, net zoals in Nederland, progressief. Naarmate je meer verdient, draag je ook meer belasting af. In Engeland varieert de inkomstenbelasting van 20%-45%. In Nederland is dit 32.5- 52 procent en is dus de inkomstenbelasting in Engeland lager. Daarbij komt dat ze in Engeland werken met een zo genoemde Personal Allowance. De Personal Allowance geeft de inwoners recht op 11.500 Pond waar geen belasting over betaald hoeft te worden. Alleen als je meer dan 123.000 Pond aan belastbaar geld verdient heb je hier geen recht op en betaal je dus belasting over je gehele inkomen. Hier onder vindt je de tarieven voor de inkomstenbelasting:

VanTotBelastingtarief
£ 0£11.5000%
£ 11.501£ 45.00020%
£ 45.001£ 150.00040%
£ 150.001+ –45%

Internationale Belasting Specialisten

Het regelen van de belasting kan erg gauw heel ingewikkeld worden door de grote verschillen tussen nationale belasting systemen. Belastingdiensten kunnen altijd een vergissing maken en belasting heffen terwijl dit niet nodig is. Dit soort vergissingen kunnen je veel geld kosten. Om dit soort vergissingen te voorkomen en geld te besparen kan je het beste terecht bij een belastingspecialist. Er zijn veel bureaus die gespecialiseerd zijn in alle fiscale zaken waarmee je in aanraking kan komen als je naar het buitenland verhuist. Hier onder staat een klein lijstje met verschillende bureaus met expertise in internationale belastingen:

 • C. Suurmond & zn. – Nationaal en internationaal fiscaal en financieel advies
 • MF Fiscaal Adviseurs – Internationaal belasting advies met bureaus in Amsterdam, Amstelveen, Assen en Eindhoven
 • GVN Adviseurs – Internationale belastingzaken voor bedrijven en regelen belastingaangifte in NL voor expats

Dubbele belastingheffing voorkomen

Als je in Engeland werkt maar er niet het hele jaar rond woont dan kunnen de twee betreffende landen beide belasting van jouw eisen. Als dit gebeurt betaal je dus belasting aan twee verschillende landen. Gelukkig heeft de wereld hier een antwoord op en zijn er verdragen getekend tussen landen dat een dubbele belastingheffing moet voorkomen. Engeland heeft, zolang het bij de EU zit, dit verdrag met Nederland. Het land dat uiteindelijk belasting van je kan heffen moet kunnen aantonen dat je daar meer dan 183 dagen verblijft gedurende de periode van 12 maanden. Van wanneer tot wanneer deze periode wordt gemeten verschild ook weer per land. Engeland kan belasting van je heffen als je 183 dagen in Engeland hebt gewoond aan het begin of einde van het belastingjaar.

Vennootschapsbelasting in Engeland

In Engeland wordt geen onderscheid gemaakt of je een bedrijf bent met een grote omzet of een kleine omzet. Er is een eenduidig tarief, namelijk 20 procent. Dit is vergelijkbaar met het tarief in Nederland. Echter moet je bij Nederland 25 procent van je belasting afdragen wanneer je winst meer dan €200.001 per jaar is.

De Engelse BTW (VAT)

De BTW, oftewel de Value Added Tax (VAT), kan in Engeland onderverdeeld worden in drie tarieven. Het standaardtarief bedraagt 20 procent (1% lager dan in Nederland). Dit tarief betaal je voor de meeste producten en services in Engeland. Dan heb je de Reduced Rate (5 procent) en dit wordt geheven over energie en renovatiekosten. Als laatste heb je de Zero Rate. Dit gaat over primaire producten, zoals medicijnen, water, openbaar vervoer, kleding voor kinderen en boeken. Zoals de naam het al zegt hoef je hier nul procent BTW over te betalen.

Andere belastingen in Engeland, waar je mee te maken zult krijgen zijn:

 • Accijnzen: dit is een standaardtarief van 20 procent

Belasting bespaar tip!

In Engeland kan autorijden erg duur zijn door de hoge verzekeringskosten, benzine prijzen en autobelastingen. Bekijk daarom dus goed al je mogelijkheden om een hybride of elektrische auto aan te schaffen. Elektrisch en zuinig rijden worden goed beloont in Engeland door middel van veel verlaagde autobelastingen dankzij weinig of geen uitstoot. Wil je meer weten over de auto belastingen? Maak dan gebruik van de tabel op deze pagina!

Kalender Dag Belastingen

Belastingaangifte in Engeland doen

Wie moet belastingaangifte doen?

Lang niet iedereen in Engeland hoeft aangifte van zijn belastingen te doen. Je komt in aanmerking om belastingaangifte te doen als:

 • Je werkzaam bent en meer dan £10.000 per jaar verdient
 • Je een zelfstandig werknemer bent
 • Je (of je partner) meer dan £50.000 per jaar verdient en een van jullie kinderbijslag had aangevraagd
 • Je meer dan £10.000 aan winst had voor de belastingaftrek dankzij spaargeld of investeringen
 • Je meer dan £10.000 aan winst had voor de belastingaftrek door middel van dividenden
 • Je een salaris in Engeland ontvangt maar in het buitenland verbleef
 • Je een salaris in het buitenland hebt en hier belasting over moet betalen
 • Je een brief van het HMRC hebt gekregen waarin staat dat je te weinig belasting hebt betaald
 • Je een winst hebt gemaakt door middel van een aandelen, of een tweede huis te verkopen (hier moet namelijk een Capital Gains Tax over betaald worden)

💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je een verhuizing naar Engeland? Raadpleeg dan onze pagina ‘Verhuisbedrijf Engeland‘ voor verhuisbedrijven die je kunnen helpen.

Het invullen zelf

Zorg dat je de juiste gegevens bij de hand hebt wanneer je het belastingaangifte formulier invult. Het is belangrijk dat je allerlei bonnetjes bewaard zoals bank statements of bonnetjes. De website van de overheid is heel handig om stapsgewijs je formulier in te vullen.

Daarna zal Her Majesty’s Revenue Customs HMRC, de belastingafdeling van de Engelse overheid,  berekenen wat je terugkrijgt. Het fiscale jaar loopt van 6 april tot 5 april in het volgende jaar. Je moet voor 31 januari het online belastingaangifte formulier hebt ingeleverd. Als je het per post wil doen moet dit voor 31 Oktober gebeuren. Dit proces neemt natuurlijk veel meer tijd in. Ben je te laat, dan kan je het formulier nog wel inleveren. Maar let op: je betaalt dan £10 per dag dat je het te laat in levert.

Andere opties

Daarnaast kun je ook gebruik maken van de optie om te bellen of te schrijven naar Her Majesty’s Revenue Customs (HRMC). Hiervoor heb je je nationale verzekeringsnummer, gegevens over je baan en je P45 nodig. Vervolgens krijg je het geld terug in de vorm van een payable cheque.

Wil je nog meer weten over Engeland? Neem dan ook eens een kijkje op onze pagina over emigreren naar Engeland.