Vind een zorgverzekering op maat
Vergelijk zorgverzekeringen via onze partner Cigna Global
Vergelijk zorgverzekeringen

Gezondheidszorg in Engeland

Engeland wordt ook wel gezien als ‘één van de meest sociale landen van Europa’. In Engeland heeft namelijk iedereen recht op gratis gezondheidszorg. De National Health Service van Engeland (NHS), het overheidsorgaan wat alles rondom de Engelse gezondheid regelt, wordt ook wel gezien als een van de meest effectieve, efficiënte en transparante gezondheidssystemen van de hele wereld. Maar wees er wel op voorbereid dat de gezondheidszorg in Engeland niet heel veel luxe kent. De ziekenhuizen in Engeland zijn bijvoorbeeld lang niet zo schoon en mooi als in Nederland. Lees hier snel verder over de Engelse gezondheidszorg, zorgverzekeringen en het bezoeken van een huisarts in Engeland.

Gezondheidszorg in Engeland verplicht?

De gezondheidszorg in Engeland is nagenoeg gratis! Daarom is het hebben van een zorgverzekering niet verplicht. De gezondheidszorg in Engeland wordt namelijk gefinancierd door belastingen en overheidsinkomsten. De belastingtarieven verschillen per hoogte van je inkomen. Het gemiddelde belastingtarief is ongeveer 12 procent. Deze belasting wordt automatisch van je loon afgetrokken, zodat je niet nog extra premies hoeft te betalen. De zorg wordt geregeld door de National Health Service (NHS).

Je kunt je eventueel ook extra verzekeren door een particuliere verzekering te nemen. Hier wordt echter amper gebruik van gemaakt, omdat de gezondheidszorg in Engeland al heel toegankelijk is. Slechts 8 procent van de Engelse bevolking maakt hier gebruik van. De meeste voorzieningen zijn al gratis, waardoor het overbodig is om je extra te verzekeren.

Verzekeringen in Engeland

Omdat iedereen recht heeft op gratis gezondheidszorg in Engeland, hoef je geen zorgpremies, eigen risico of aanvullende kosten te betalen voor de meeste specialistische behandelingen. Je bent automatisch verzekerd in Engeland. Daarom wordt Engeland ook wel gezien als één van de sociaalste landen van Europa.

Particuliere verzekeringen

Wanneer je particulier verzekerd bent, kun je gebruik maken van privéklinieken. Het grote verschil met de publieke gezondheidszorg is dat je hier veel kortere wachtrijen hebt. Je hebt met een particuliere verzekering namelijk voorrang op mensen die enkel verzekerd zijn door het NHS. Wanneer je gaat verhuizen naar Engeland en je wilt gebruik gaan maken van de particuliere gezondheidszorg in Engeland, kun je het beste even contact opnemen met je ziektekostenverzekeraar in Nederland.

💬 Sirelo’s TIP: Overweeg je een verhuizing? Lees onze pagina ‘Verhuisbedrijf Engeland‘ om een geschikt verhuisbedrijf te vinden.

Een arts bezoeken in Engeland

Wanneer je een huisarts bezoekt in Engeland, ga je naar de general practioner (GP). Een huisartsenpraktijk met één of twee huisartsen, zoals we dat in Nederland gewend zijn, zie je in Engeland nauwelijks. 90 procent van de huisartsen werkt in een groepspraktijk. Dit betekent dat de praktijken veel uitgebreider zijn en je kunt hier dan ook voor meer kwalen terecht. In Engeland kies je daarom niet specifiek voor een huisarts, maar voor een praktijk. Wanneer je een specialist wilt bezoeken, moet je ten allen tijde een doorverwijzing van de huisarts hebben.

Ook ’s nachts en in het weekend heb je toegang tot de zorg in Engeland. In Engeland werken ze met een callcenter en zo kun je elk moment doorverwezen worden naar een praktijk. Je kunt in Engeland zelf je huisarts kiezen. Je hoeft enkel een formulier in te vullen en daarna volgt een kennismakingsgesprek. Vervolgens krijg je dan een National Health Service (NHS) kaart.

Tandarts

De NHS-kaart is ook geldig voor een tandartsbezoek. Je kunt je hiermee bij elke tandarts inschrijven. Tandheelkunde is een van de weinige NHS services waarvoor je moet betalen. Toch kost niet elke behandeling geld; kleine ingrepen zijn gratis. Op de website van de NHS vindt je gemakkelijk een tandarts bij je in de buurt. Je moet dan je postcode intoetsen en de website zoekt dan de dichtstbijzijnde tandarts in de buurt.

Medicijnen in Engeland

Je moet een kleine bijdrage betalen voor voorgeschreven medicijnen in Engeland. Maar medicijnen zijn gratis in de volgende gevallen:

  • Je bent jonger dan 16 jaar;
  • Je bent 16 tot 18 jaar je volgt onderwijs;
  • Je bent zwanger of hebt een kind jonger dan 1 jaar oud;
  • Je bent ouder dan 60 jaar oud;
  • Je hebt een laag inkomen.

Wanneer je hier niet onder valt betaal je £6.85 (omgerekend €7,60) per voorgeschreven medicijnen. Alleen artsen kunnen medicijnen voorschrijven, maar dit geldt niet voor pijnstillers en medicijnen tegen verkoudheid. Je kunt deze medicijnen gewoon overal halen.

Algemene beoordeling

Zoals je dus hebt kunnen lezen, is de gezondheidszorg in Engeland goed geregeld. De kwaliteit van de Engelse gezondheidszorg staat hoog aangeschreven en uit recente vergelijkingsonderzoeken met andere Europese landen kwam Engeland goed uit de bus. Daarnaast zijn de patiënten over het algemeen tevreden volgens onderzoeken van de NHS en krijgt de gezondheidszorg in Engeland een 7,5 gemiddeld.