Wonen in Denemarken

Wonen in Denemarken betekent wonen in een schone en prachtige omgeving. Op deze pagina vind je handige informatie over de natuur, cultuur, kosten in levensonderhoud en huizen in Denemarken.

Plannen om in Denemarken te gaan wonen?
Lees snel verder!

Wonen in Denemarken

Wanneer je gaat wonen in Denemarken, kun je ervan verzekerd zijn dat je in een heel veilig land gaat wonen. Denemarken staat op nummer twee veiligste landen, volgens de lijst van Vision of Humanity. Daarnaast lijkt Denemarken erg op Nederland. Zo lijkt de Deense taal op onze taal en ook de Deense mentaliteit heeft veel weg van onze mentaliteit.

Verder is het landschap vergelijkbaar met ons landschap. Het land is ook vlak en heeft net als Nederland ook een groot aantal kustgebieden. Wel wonen er veel minder inwoners dan in Nederland en dit zie je dan ook terug in de opbouw van wegen en steden. Zo is autorijden veel aangenamer in Denemarken. Het is er nooit druk op de wegen.

Waarom zijn Denen zo gelukkig?

Je vindt in Denemarken rust, ruimte en een hoge levensstandaard. Uit het World Happiness Report blijkt dat Denemarken het op één na gelukkigste land ter wereld is. De Denen hebben een perfecte balans tussen werk en privé. Ze hebben vertrouwen in de maatschappij, want alles is goed geregeld. Zo werken de Denen meestal niet langer dan tot 16:00. Op deze manier kunnen ze veel tijd met hun familie en vrienden doorbrengen. Verder is gelijkheid heel belangrijk in het land en door het goede sociale vangnet is dit geen probleem.

De Deense keuken bestaat vooral uit vis, vlees en aardappelgerechten. De Deense keuken blijft dicht bij de natuur. Er is altijd en overal vis, zoals zalm en paling. Paling wordt overigens overal in verwerkt, zoals in saus en je hebt zelfs palingtaart. De Deense keuken kent allerlei tradities en Denen nemen deze tradities nog altijd zeer serieus. Verjaardagen zijn bijvoorbeeld heel belangrijk en er worden dan altijd ver van te voren voorbereidingen getroffen, zoals taarten en koekjes bakken.

Ook gelukkig worden in Denemarken?
Velen Nederlanders gingen je voor! Op deze pagina vind je veel handige informatie voor je emigratie.
Lees hier meer over de verhuizing

Klimaat

In het voorjaar en de zomermaanden heeft Denemarken een aangenaam klimaat. De temperaturen zijn dan vergelijkbaar met de Nederlandse temperaturen. In de winter liggen deze temperaturen wat lager dan in Nederland. Denemarken is natuurlijk laaggelegen, maar heeft een enorm afwisselend landschap met akkers, weilanden, koolzaadvelden en bossen. De kustlijn is hier lang: 500 kilometer en je vindt hier fjorden. Misschien niet zo steil en indrukwekkend als die in Noorwegen, maar zeker prachtig.

Woningen in Denemarken

Wanneer je de Nederlandse nationaliteit bezit, kun je gewoon een huis kopen in Denemarken. Anders moet je vijf jaar wachten, voordat je een huis in Denemarken kunt kopen. Het is handig om een makelaar in te schakelen bij de koop van een huis. Verwacht niet dat je binnen één dag een huis hebt gekocht. Vaak duurt dit wel een aantal maanden voordat de koop van het huis eenmaal rond is. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten, meestal is dit 80 procent van de verkoopwaarde van het huis. Het is heel belangrijk om een property report te hebben, omdat je anders voor een periode van 20 jaar aansprakelijk gesteld kan worden voor gebreken aan de woning.

Wanneer de koop eenmaal is gesloten en de verkoopovereenkomst is getekend, moet de koper 5 procent van de verkoopprijs betalen aan de makelaar. Mocht je het huis toch niet willen kopen, dan kun je de overeenkomst nog binnen zes dagen annuleren. Er zit dan wel een kans in dat je 1 procent van het aankoopbedrag moet betalen.

Hoeveel kost een koophuis in Denemarken eigenlijk? Hieronder vind je een overzichtje de gemiddelde kosten per vierkante meter:

  • Aarhus: €3.990,46
  • Kopenhagen: €5.014,98
  • Aalborg: €2.779,87
  • Fredriksberg: €4.122,73
  • Sonderberg: €1.883,14

In steden als Kopenhagen en Aarhus is het lastiger om een huis te kopen dan in de kleinere dorpen en steden. Een huis huren kan dan een betere optie zijn. Dit is daarnaast een goedkopere optie en aangezien deze twee steden vrij duur zijn, kan dit zeker een mogelijkheid zijn.

Verhuizen naar Denemarken
Ben je benieuwd hoeveel je verhuizing naar Denemarken gaat kosten? Vul onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend 5 offertes.

]Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Denemarken

Wonen in Denemarken is vrij duur. Het is nog niet zo duur als Zwitserland of Noorwegen, maar volgens de data van Numbeo staat het land wel op nummer vijf van de duurste landen ter wereld. Maar laat je niet ontmoedigen door de hoge kosten in Denemarken. Gezondheidszorg en onderwijs zijn er bijvoorbeeld gratis. Ook een huis huren in Denemarken is helemaal niet zo duur. Dat is, gemiddeld genomen, slechts 5 procent duurder dan in Nederland.

Ook de boodschappen in Denemarken verschillen helemaal niet zo heel veel met Nederland. Denemarken is iets duurder dan Nederland, zo’n 5 procent. Wel zijn alcohol en sigaretten veel duurder in Denemarken, vanwege de hoge accijnzen. Een belangrijke tip om veel geld te besparen is het kopen van groenten en fruit per seizoen. Deze prijzen verschillen veel van elkaar in Denemarken, waardoor je hier een hoop op kunt besparen. Maak ook zeker gebruik van de kortingen op producten in de supermarkt. Uit eten gaan is duur, en daarom valt het aan te raden om zelf je maaltijden te koken. Je kunt hier veel op besparen.

kosten levensonderhoud in denemarken

Boodschappen in Denemarken

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen Denemarken en Nederland, hebben we de prijzen van verschillende supermarktproducten met elkaar vergeleken:

ProductAmsterdamKopenhagen
Melk 1 liter€0,96€0,93
Brood 500 gram€1,58€2,58
Rijst 1 kilo€2,02€1,92
Eieren 12 stuks€2,45€3,32
Kip 1 kilo€8,25€8,14
Appels 1 kilo€2,53€2,48
Bananen 1 kilo€2,03€2,28
Sinaasappels 1 kilo€2,22€2,62
Tomaten 1 kilo€2,63€2,65
Wijn fles€6,00€8,07
Fles bier€1,06€1,95

Video: Ervaringen wonen in Denemarken