Verhuizen naar München

Volgens internationale surveys is gebleken dat München de meest leefbare stad van Duitsland is. München trekt al jaren vele expats van landen uit de hele wereld aan. Zo is één vijfde van alle inwoners van München niet afkomstig uit Duitsland. München is in feite één groot dorp, het heeft een echt dorps karakter. Toch heeft het daarnaast ook weer alle gemakken van een grote stad. Ben jij klaar om te verhuizen naar München?

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Met een inwoneraantal van 1.5 miljoen inwoners, is München de derde grootste stad van Duitsland. De stad is ook wel bekend onder de naam Minga, wat Bavarisch is voor ‘monniken’. De stad ligt in de deelstaat Bavaria en ligt aan de oevers van de rivier de Isar en de Bavarische Alpen. Naast dat het de derde grootste stad van Duitsland is, is het ook de ‘nummer 12 grootste stad van Europa’. We praten hier dus zeker niet over een onbelangrijke stad. De stad is het centrum voor kunst, technologie, financiën en uitgeverijen.

Verhuizen naar München

Er komen natuurlijk tal van zaken kijken bij een verhuizing naar München. Maar ‘nummer-1-prioriteit’ bij een verhuizing naar München is wel het aanvragen van een bankrekening in München. Zonder een Duits bankrekeningnummer kun je geen appartement huren of gebruik maken van gas, water en elektriciteit. Verder moet je natuurlijk voor een woonplaats in München kijken. Dit is een uitdaging in München! De stad is populair, maar dat betekent ook dat er meer mensen willen wonen, dan dat er plaatsen beschikbaar zijn. Een goede tip is bijvoorbeeld om Immowelt te bekijken voor appartementen.

Het openen van een bankrekening bij een Duitse bank en een (betaalbaar) appartement vinden in München, zijn de grootste stappen. Wanneer dit eenmaal is geregeld, hoef je enkel jezelf in te schrijven. Uiteraard is een visum niet nodig in Duitsland. Je kunt je inschrijven in München bij het dichtsbijzijnde Bürgerbüro, het plaatselijke Duitse gemeentehuis. Als Nederlander hoef je hier enkel een registratieformulier invullen en natuurlijk breng je dan je legitimatiebewijs mee. Vervolgens moet ook je auto geregistreerd worden in München. Dit kun je enkel bij de Kreisverwaltungsreferat Kraftfahrzeugzulassungs und Fahrerlaubnisbehörde, on Eichstätter Straße 2. Hier kun je beter maar heel vroeg in de ochtend gaan staan, anders moet je gegarandeerd een hele dag in de rij gaan staan.

Wonen in München

Zoals je al hebt kunnen lezen, is München beoordeeld als de Duitse stad met de hoogste kwaliteit van leven. Niet gek, als je bedenkt dat München groene parken en veel natuur heeft. Zo bestaat 20 procent van de stad uit parken. Heb je daarnaast wel eens bedacht hoe een skyline eruit ziet met de Alpen op de achtergrond? Dat kun je dus elke dag meemaken, wanneer je een verhuizing naar München achter de rug hebt. De gemakken van de stad en het leven in de natuur zijn binnen handbereik, wat een prettige gedachte is. De stad heeft zowel masterpieces van moderne architectuur, als prachtige oude gebouwen die van voor de oorlog bewaard zijn gebleven.

Wonen in München betekent wonen in een multiculturele omgeving. Het inwoneraantal in München is de laatste dertig jaar verdubbeld. Onder andere ook wel door de vele verhuizingen naar München. De grootste culturele minderheden binnen München zijn Turken, Albaniërs, Croaten, Serviërs, Grieken en Oostenrijkers. De echte Münchenaar is gezellig en houdt van een biertje. In München wordt jaarlijks het Oktoberfest gehouden. Iets waar zelfs mensen voor naar München komen, die niet afkomstig zijn uit Duitsland.

Duitsland is een betrekkelijk goedkoop om in te wonen. In de meeste steden, zelfs Berlijn en Hamburg, zijn de huurprijzen laag. Van München kan dat echter niet gezegd worden. Je moet bij een verhuizing van München ervan bewust zijn dat de kosten in levensonderhoud erg hoog zijn.

Huizen in München

We weten nu ondertussen dat het leven in München erg duur is, maar welke huizenprijzen kun je verwachten in München? Wanneer je van plan bent om een appartement te huren in München, ben je het volgende kwijt (maandelijks):

  • 1804 voor een 3-kamer appartement in het centrum
  • 1361 voor een 3-kamer buiten het centrum

Verhuizen naar München

Deze maandelijkse kosten verschillen aanzienlijk, zoals je ook kunt zien in de stedentabel van de Duitse steden. In Berlijn en Hamburg zijn de kosten voor een 3-kamer appartement in het centrum namelijk maar €1.122 en €1.315. Een huis kopen in München is al helemaal een uitdaging. De prijs per vierkante meter in het centrum is €7.906 en buiten het centrum is dit bedrag gemiddeld €5.340.

Wat zijn de beste wijken om in te wonen in München?

Het goed om uit te zoeken welke wijken het aantrekkelijkst zijn om in te wonen, wanneer je gaat verhuizen naar München. München heeft totaal 25 Stadtberzirke, gemeenten en deze gemeenten zijn weer ingedeeld in 107 Stadtbezirksteile, deelgemeenten. De drie aantrekkelijkste wijken om in te wonen zijn:

  • Een van de beste wijken in München om in te wonen is  De wijk heeft iets nostalgisch, ondanks dat er veel historische gebouwen zijn verwoest tijdens de oorlog. Toch vind je hier nog een aantal oude gebouwen, die hun charme hebben behouden. Het lijkt wel een beetje op een gezellig dorpje binnen een grote stad. Het hart van de wijk heeft namelijk een kerktoren en een groot plein en hier omheen zijn huizen gebouwd. Deze wijk heeft zelfs een strand en ook is hier het bekende jaarlijkse bierfestival Starkbierfest.
  • Bogenhausen volgt op gepaste afstand. Dit is een van de wijken in München die nauwelijks gebombardeerd is. Deze wijk heeft zijn karakter daarom echt behouden. Bogenhausen wordt ook wel het Rijke München Dit is absoluut waar: je vindt hier kleine kasteeltjes en grote villa’s. Dit betekent uiteraard ook wel dat je behoorlijk wat budget moet reserveren om hier te kunnen wonen.
  • Giesing is een andere populaire wijk om in te wonen. Deze wijk is veel betaalbaarder dan Het is een wijk voor de echte working class. Dit is een ideale wijk, wanneer je niet teveel geld uit wilt geven aan huur, maar toch in dichtbij het centrum wilt wonen.

Werken in München

Een baan vinden in München, dat moet geen probleem zijn als je bedenkt dat München de sterkste economie en het laagste percentage (3 procent) van alle Duitse steden heeft. München heeft een groot financieel centrum en grote bedrijven als Siemens, BMW, MAN AG, Allianz en Linde zijn hier gevestigd. Ook wordt de bedrijvigheid en de economie op peil gehouden in München, doordat de koopkracht er het hoogste is. Verder is München het centrum voor biotechnologie, software en dienstenindustrieën. Zoals je dus kunt lezen, is de economie in München gevarieerd. Werken binnen de dienstensector in München is dus een grote kans. Zeker als je een goed mondje Duits spreekt, kun je ver komen.