Verhuizen naar Dublin

Als hoofdstad van Ierland, een land vol traditie, is Dublin een zeer populaire bestemming voor Nederlandse emigranten. De stad ligt aan de oostkust van Ierland en wordt in twee delen gesplitst door de rivier Liffey. Verhuizen naar Dublin wordt dus steeds populairder. Maar hoe komt het dat steeds meer mensen hun heil zoeken in deze traditionele stad?

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

De provincie Leinster ligt in het oosten van Ierland, maar wordt wel gezien als een zeer belangrijke provincie. Met Dublin als belangrijkste bestuursorgaan is de provincie min of meer het hart van Ierland. De stad Dublin is half zo groot als Amsterdam (115 km² ten opzichte van 219 km²), maar met 1.273.069 inwoners is de stad wel drukker bezet. De stad Dublin heeft een rijke geschiedenis en is ook het politieke centrum van Ierland.

Verhuizen naar Dublin

De afgelopen jaren heeft de Ierse regering een positieve tendens gezien in het aantal mensen dat naar het land emigreert. Pas in 2014 werd de Europese noodhulp voor het land stopgezet. De economie trekt aan en meer mensen verhuizen naar Dublin en andere Ierse steden. Daarnaast blijven ook veel jonge Ieren in de omgeving wonen.

Al sinds 1973 behoort Ierland tot de Europese Unie en er wordt ook met de euro betaald. Je hoeft dus geen valuta om te zetten bij een verhuizing naar Dublin. Integreren in de stad is niet heel ingewikkeld, al is het wel verplicht om een inburgeringsexamen af te leggen. Dit hoort bij het reguliere integratieproces. De Ierse autoriteiten zullen ook controleren of je geen ernstige criminele achtergrond hebt. De reden dat dit proces iets omslachtiger is dan bij andere EU-landen, is doordat Ierland niet dezelfde regeling voor langdurige immigranten heeft als andere lidstaten van de Europese Unie. Je kunt al naar Dublin afreizen met je ID-kaart of paspoort.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Je auto kun je registreren bij de Revenue Commissioners. Wanneer je dit gedaan hebt, moet je zorgen dat het voertuig verzekerd is. Vervolgens kun je belasting gaan betalen (VTR, Vehicle Registration Tax).

Wonen in Dublin

Dublin is een stad die populair is onder fietsers. In de stad zijn er veel plaatsen waar je kunt fietsen. Van het Verenigd Koninkrijk is echter wel bekend dat het er vaak regent, waardoor het openbaar vervoer iets aantrekkelijk wordt. In de binnenstad geldt de LUAS (tram) als een gemakkelijke manier om door de stad te reizen. Ook de Dublin Bus is overdag bereikbaar om door de stad te reizen, maar vanaf buitenaf is het makkelijker om de DART (Dublin Area Rapid Transit) te pakken. Je zult merken dat de DART veel wordt gebruikt door zakenlui. Met de Leap Card (vergelijkbaar met de OV-chipkaart) kun je in Dublin reizen. Je dient dan geld op de kaart te zetten alvorens je gaat reizen met het openbaar vervoer in de stad. Overigens zijn deze drie populaire OV-methoden bereikbaar via applicaties voor iOS en Android.

Verhuizen naar DublinHet leven in Dublin is niet zo duur als je zou verwachten. Een liter melk in de supermarkt is ongeveer een euro, terwijl je voor een huurappartement vaak rond de 300 euro per maand kwijt bent. Voor een normaal hoofdgerecht in een restaurant in de stad ben je bovendien ongeveer 10 à 15 euro kwijt. Daardoor is het kostenplaatje in Dublin vergelijkbaar met grote Nederlandse steden.

Niet te missen plaatsen in Dublin

Mensen die verhuizen naar Dublin merken dat ze terecht komen in een stad met veel architectonische hoogtepunten. Het Millennium Spire is erg bijzonder, maar ook de verschillende parken in de stad zoals het Herbert Park en St Stephen’s Green Park zijn erg indrukwekkend. Daarnaast wordt de stad in twee delen gedeeld door de rivier Liffey, wat ook mooie beelden oplevert. Hieronder vind je een uitgebreider overzicht van enkele toeristische trekpleisters van Dublin:

  • Guinness Brewery: de meest beroemde brouwerij van Dublin.
  • Dublin Bay: een prachtige baai in het centrum.
  • Phoenix Park: het grootste stadspark van Dublin, waarin ook de Dublin Zoo gelegen is.
  • Dublin Castle: indrukwekkend kasteel in het centrum van de stad.
  • Millennium Spire: een indrukwekkend monument in het midden van de stad.

Ook de St. Patrick’s Cathedral is het bezoeken waard. Deze inmiddels heilig verklaarde missionaris uit Ierland heeft nu zijn eigen feestdag. Wat Koningsdag voor Nederlanders is, is St. Patrick’s Day voor de Ieren. Wanneer je gaat verhuizen naar Ierland, ontdek je dat de hele stad gedurende heel de dag groen kleurt. Zelfs het bier is groen!

Werken in Dublin

Om in Ierland te kunnen werken, heb je een PPS-nummer (Personal Public Service Number) nodig. Dit is een uniek nummer dat vergelijkbaar is met het Nederlandse Burgerservicenummer. Het wordt gebruikt door de belastingdienst. Je kunt pas een PPS-nummer aanvragen zodra je daadwerkelijk in Ierland gaat wonen. Zorg dat je hiervan bewijs hebt, en vergeet niet om je met een paspoort te identificeren. Dit PPS-nummer is ook handig bij het openen van een bankrekening. Hiermee toon je direct aan dat je inwoner van Ierland bent.

Sterke positie in Europa

Dublin is voor Europese immigranten niet alleen makkelijk te bereiken, de stad heeft economisch ook een zeer sterke positie in Europa. Enkele jaren geleden waren er slechts drie steden in Europa met een betere koopkracht. Het vinden van een baan gaat dan ook steeds makkelijk. Via het internet zijn er steeds meer vacaturepagina’s met duidelijke overzichten die je helpen bij het vinden van een baan. Het is van groot belang dat je Engels spreekt, zodat je ook je CV in het Engels op kunt stellen. Je kunt in noodgevallen altijd online cursussen volgen, maar ook in Dublin zelf zijn er veel scholen. Mensen die verhuizen naar Dublin maken hier graag gebruik van.

Je verhuizing naar Dublin kan binnen no time geregeld zijn. Ben jij goed voorbereid? Vul dan ons formulier in en ontvang 5 gratis offertes van verschillende verhuisbedrijven?