Visum in Ierland

Wanneer je als wilt verhuizen naar Ierland en je hebt een Nederlandse nationaliteit, dan hoef je geen visum in Ierland aan te vragen. Dit, vanwege het feit dat Ierland lid is van de EU. Lees hier verder over inschrijvingen bij de gemeente en hoe het werkt wanneer je geen Nederlandse nationaliteit hebt.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Visum in Ierland niet verplicht

Je kunt dus zonder problemen de Ierse grens over gaan met een Nederlandse nationaliteit. Nederland en Ierland zijn beide EU-landen en dit betekent dat je zonder problemen kunt verblijven in Ierland zonder visum. Om te mogen reizen, heb je uiteraard wel een geldig paspoort of een nationale ID-kaart nodig. Je hoeft geen visum aan te vragen bij de lokale autoriteiten, want Ierland kent geen burgerlijke stand. Je kunt je wel registreren bij de plaatselijke politie.

Je hoeft ook geen visum aan te vragen wanneer je voor langere tijd wilt gaan werken in Ierland. Ook dan kun je zonder visum je gewoon vestigen in Ierland en je hoeft je zelfs niet in te schrijven in de gemeente.

Wanneer visum nodig in Ierland?

Je hebt een visum in Ierland nodig wanneer je geen EU-burger bent. Voor niet-EU burgers is het maar lastig om aan een visum te komen. Je kunt beginnen met een toeristenvisum aan te vragen, waardoor je het recht krijgt om 90 dagen te verblijven in Ierland. Daarna kun je ervoor kiezen om je visum in Ierland te verlengen door bijvoorbeeld een werkvisum aan te vragen.

Er zijn verschillende soorten visa in Ierland voor niet-EU burgers:

  1. Korte termijn (C) visum: dit is een visum die je kunt aanvragen wanneer je korter dan drie maanden wilt verblijven in Ierland. De kosten van dit visum zijn €60.
  2. Lange termijn (D) visum: dit is een visum in Ierland die je kunt aanvragen wanneer je langer dan drie maanden wilt verblijven in Ierland voor bijvoorbeeld studie of werk. Je kunt dan een toeristenvisum, studentenvisum of een werkvisum aanvragen. De kosten van dit visum zijn 100.
  3. Doorreisvisum: een aantal landen hebben een doorreisvisum nodig wanneer ze willen verblijven in Ierland. De kosten van dit visum zijn €25.

Een verhuizing naar Ierland is ontzettend gemakkelijk. Naast dat je niet eens een visum in Ierland nodig hebt, hoef je je ook niet eens in te schrijven. Wil je meer weten over wonen of werken in Ierland? Navigeer dan door ons menu voor interessante informatie.