Belastingen in Nieuw-Zeeland

Wanneer je wilt gaan wonen en werken in Nieuw-Zeeland, is er goed nieuws wat betreft de belastingen. Het belastingstelsel in Nieuw-Zeeland kent zeer lage tarieven voor een ontwikkeld land. Er zijn grote verschillen tussen de belastingen in Nieuw-Zeeland en Nederland. In Nederland kennen we aparte tarieven voor rente en dividendinkomsten, in Nieuw-Zeeland zit dit allemaal inbegrepen bij de inkomstenbelasting. Op deze pagina vindt je uitgebreide informatie over de belastingen in Nieuw-Zeeland. Daarnaast kun je lezen hoe je belastingaangifte in Nieuw-Zeeland kunt doen.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Belastingstelsel in Nieuw-Zeeland

Inkomstenbelastingen in Nieuw-Zeeland

Als inwoner van Nieuw-Zeeland draag je belasting af over alle inkomens die je verdient. Ontvang je inkomen vanuit het buitenland? Dan betaal je hier ook belastingen over in Nieuw-Zeeland. Echter, Nieuw-Zeeland heeft met een groot aantal landen afspraken gemaakt over de dubbele belastingen. Ook Nederland hoort bij deze landen en dit betekent dan dat je gelukkig geen dubbele belastingen in Nieuw-Zeeland hoeft te betalen.

Daarnaast betaal je in Nieuw-Zeeland ook belasting over rente en dividend, zoals je net al hebt kunnen lezen. Net als in de meeste landen, zijn de inkomstenbelastingen in Nieuw-Zeeland ook progressief. Hieronder vindt je de tarieven voor het belastbaar inkomen:

VanTotBelastingtarief
$ 0$ 14.00010,5%
$ 14.000$ 48.00017,5%
$ 48.000$ 70.00030%
$ 70.00033%

Wanneer we dus de inkomstenbelastingen vergelijken met Nederland, zien we dat je in Nieuw-Zeeland veel minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Volgens een onderzoek naar de OESO- landen, hoort Nieuw-Zeeland bij de landen met de laagste belastingpercentages. Je betaalt in Nieuw-Zeeland gemiddeld genomen slechts 17,2 procent belasting als werkende zonder kinderen. Ter vergelijking: in Nederland is dit 37,7 procent en het gemiddelde van de OESO- landen is 36 procent. Zo kun je zien dat het belastingstelsel in Nieuw-Zeeland zeer laag zijn, erg voordelig dus!

Bedrijfsbelasting

In Nieuw-Zeeland moet je als bedrijf belasting betalen, wanneer je meer dan $2500 verdient in vergelijking met het voorgaande jaar. Het belastingjaar voor bedrijven loopt van 1 april tot 31 maart in het volgende jaar.

Je kunt dan uit drie manieren kiezen om je belasting te betalen:

 • Wanneer de standaard methode wordt gebruikt, betaal je als bedrijf belasting in drie termijnen, gebaseerd op de belastingen van het vorige jaar
 • Je kunt ook schatten wat je belasting moet zijn, dit kan ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Maar let op: schat alleen je waarde in, wanneer je dit ook echt kunt. Wanneer je te weinig betaalt, wordt dit van je winst afgetrokken.
 • Als laatste kun je gebruik maken van de GST Ratio Option. Je kijkt dan naar het bedrag wat je moest betalen aan belastingen in het voorgaande jaar. Daarnaast kijk je naar de GST Supplies van dat jaar en dit percentage pas je toe op je GST winst van dit jaar.

BTW

De BTW, in Nieuw-Zeeland GST genoemd is lager dan het BTW- percentage wat we in Nederland kennen. In Nederland is dit 21 procent en in Nieuw-Zeeland is dit 12 procent. Dit is een eenduidig tarief en er wordt geen onderscheid gemaakt in bepaalde producten. Ook moet je in Nieuw-Zeeland belasting betalen over invoering van buitenlandse producten.

Huizenbelastingen in Nieuw-Zeeland

Net als in Nederland, betaal je in Nieuw-Zeeland ook belasting op huizen. Het verschilt per regio hoe hoog deze belasting is. Gemiddeld ligt dit bedrag tussen de 1000 en $2000 per jaar voor een doorsnee huis. Vaak zijn hier ook de kosten van de waterrekening en het ophalen van vuilnis bij inbegrepen.

Andere belastingen in Nieuw-Zeeland, waarmee je te maken zult krijgen zijn:

 • Fringe Benefit Tax
 • Accijns

Belastingaangifte in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland moet je altijd belastingaangifte doen, wanneer je inkomsten hebt ontvangen. Het maakt dus niet uit of je geen inkomstenbelasting hebt ontvangen. In Nieuw-Zeeland valt namelijk veel meer onder inkomsten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan inkomsten uit huur, rente, buitenlandse inkomsten Je komt in aanmerking om belastingaangifte te doen:

 • Je hebt een gedeelte van het jaar gewerkt
 • Je had meer dan één werkgever tijdens het jaar
 • Je hebt kosten die je claimt
 • Je hebt een bonus ontvangen
 • Alle zelfstandige werknemers
 • Belastingbetalers die in het buitenland zitten op dat moment
 • Je belastingteruggave hebt verzonden en te veel belasting hebt betaald

Het invullen zelf

Het fiscale jaar in Nieuw-Zeeland loopt van 1 april tot 31 maart en belastingaangiftes moeten in Nieuw-Zeeland voor 7 juli worden gedaan. Lees hieronder in 8 stappen hoe de belastingaangifte in Nieuw-Zeeland werkt:

 1. Je hebt een IRD- nummer nodig om belastingaangifte te doen. Dit kun je aanvragen bij de IR Secure Online Services (IRD), dit is de nationale belastingorganisatie van Nieuw-Zeeland. Je kunt dit gewoon online doen op deze website en klik dan op ‘register’;
 2. Je verzamelt alle informatie over de inkomsten die je in het afgelopen fiscale jaar hebt verzamelt (dus van 1 april tot 31 maart). Je kunt dan denken aan bonnetjes, winstbewijzen en loonstrookjes;
 3. Log daarna in op het IRD op de website en volg de instructies;
 4. Controleer of je inkomen klopt. Dit kun je doen door op de knop ‘salaries en wages’ te klikken. Je ziet dan het inkomen staan. Mocht het niet kloppen, neem dan contact op met je werkgever en controleer of ze je PAYE correct hebben ingevuld.
 5. Bereken je belastingteruggave. Ga dan terug naar ‘my overview’ en klik op ‘money back?’. Daarna klik je op ‘do I get a refund?’, zo kom je terecht op de pagina waar je je belasting berekent.
 6. Stel vast of je recht hebt op een belastingteruggave. Wanneer je belasting is berekend, kun je onderaan de pagina zien of je belasting terug moet betalen of dat je juist belasting ontvangt. Moet je belasting betalen, dan hoef je niets te doen.
 7. Wanneer je in aanmerking komt voor belastingteruggave, vraag je een Personal Tax Summary (PTS) aan. Op de hoofdpagina kun je op de knop ‘request a PST’ klikken. Voer dan je adres gegevens in. Het duurt ongeveer twee maanden voor je het PST ontvangt per post.
 8. Check of alle gegevens kloppen. Je zult binnen een aantal weken het geld teruggestort krijgen op je bankrekening.

Mocht je echt van plan zijn om te verhuizen naar Nieuw-Zeeland, dan kun je hier ook gratis offertes aanvragen.