Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Nieuw-Zeeland

Zodra je gaat verhuizen naar Nieuw-Zeeland en een visum hebt aangevraagd, moet je ook weten hoe het werken in Nieuw-Zeeland eraan toe gaat. De economie in Nieuw-Zeeland heeft veel tegenwind gehad door de economische crisis. Daarvoor lagen de banen voor het oprapen: de werkloosheid was in vergelijking met andere OECD- landen heel laag. Tijdens de crisis is dit percentage opgelopen naar 7.3 procent. Tegenwoordig is de werkloosheid weer wat gedaald en het percentage bedraagt momenteel 5.2 procent. Momenteel ziet het er dus weer rooskleurig uit, zeker voor expats. Wat is de beste manier om een baan te vinden in Nieuw-Zeeland?

Tijdelijk of permanent werken in Nieuw-Zeeland

Wanneer je geen Nieuw-Zeelands visum hebt, is het lastig om te kunnen werken in Nieuw-Zeeland. Echter, wanneer je een Working Holiday Visum hebt, kan je heel gemakkelijk een tijdelijk baantje krijgen. Je moet minimaal 18 jaar zijn voor dit visum en je moet minimaal drie maanden bij je werknemer verblijven. Er wordt wel gezegd: ‘er zijn meer schapen dan mensen in Nieuw-Zeeland.’ Hiermee wordt bedoeld dat er een overvloed van werk in de agrarische sector van Nieuw-Zeeland is. Je kunt makkelijk een tijdelijke baan krijgen in de agrarische sector. Met het Working Holiday Visum kun je maar liefst 15 maanden werken in Nieuw-Zeeland. Ook kun je ervoor kiezen om een Temporary Visum aan te vragen.

Permanent werken in Nieuw-Zeeland

Wil je permanent gaan werken in Nieuw-Zeeland? Dan heb je uiteraard een ander visum nodig. Er zijn verschillende soorten visa die je kunt aanvragen. Het meest aangevraagde visum is wel het Skilled Migrant Visum. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan meerdere vereisten voldoen:

  • Je moet minimaal 100 punten en een baanaanbod hebben óf minimaal 140 punten hebben
  • Je moet een bewijs hebben van goed gedrag
  • Je mag niet ouder zijn dan 55 jaar
  • Je moet goed Engels kunnen spreken
  • Je moet een goede gezondheid hebben

Wanneer je niet voldoende punten kan behalen voor dit visum, kun je ook proberen werk te krijgen via het tijdelijke visum. Je kunt dan op die manier alsnog in aanmerking komen voor de punten van het Skilled Migrant Visum.

Werkcultuur in Nieuw-Zeeland

De werkcultuur in Nieuw-Zeeland valt te vergelijken met de werkcultuur in Nederland. Ook hier is de werkcultuur vrij informeel. Je kunt je baas gemakkelijk bij zijn voornaam aanspreken. Daarnaast heb je als werknemer veel inbreng en wordt je echt als een gelijkwaardige gezien.

Verder geldt dat men in de bedrijfscultuur in Nieuw-Zeeland eerlijkheid en directheid waardeert. Ze zijn hier net als in Nederland to the point en winden er geen doekjes om. Daarnaast wordt het niet gewaardeerd als je te zeker van je zaak bent. Op de werkvloer in Nieuw-Zeeland hebben ze een hekel aan mensen die zelfvoldaan en erg ingenomen met zichzelf zijn.

Belangrijke sectoren in Nieuw-Zeeland

In welke sectoren kun je werken in Nieuw-Zeeland? Je hebt veel kans op het vinden van een baan binnen de agrarische sector. Daarnaast is er veel behoefte aan vaklui als loodgieters, timmerlieden, elektriciens en technici. Je hebt veel kans op het vinden van een baan wanneer je goed geschoold bent in de dienstensector.

Wanneer je hooggeschoold bent, zal je heel gemakkelijk een baan kunnen vinden in de biotechnologie, gezondheidszorg of de IT- sector. Met name in Auckland is de vraag naar medici groot. Daarnaast kun je in Auckland goed terecht binnen de banensector, ook daar is veel vraag naar. In de buurt van Christchurch is sinds de aardbeving van 2011 vraag naar projectmanagers binnen de constructie industrie. Op medisch gebied vind je in Nieuw-Zeeland de best betaalde banen. Het gemiddelde salaris hiervan is $145.596 per jaar. Ook binnen de IT- sector verdien je veel: de gemiddelde salarissen zijn hier meer dan $120.000.

Werken in Nieuw-Zeeland

Vacatures in Nieuw-Zeeland

Het handigste is om van te voren al voor een baan te kijken, wanneer je je permanent wilt gaan vestigen in Nieuw-Zeeland. Je kunt de hulp inschakelen van recruitmentbureaus. Deze bureaus zijn soms gespecialiseerd in een bepaalde sector. Veel vacaturebanken zoals Debbie Graham & Associates, Manpower en Robert Walters kunnen je op weg helpen.

Een baan vinden in Nieuw-Zeeland kan nog wel het makkelijkste via je netwerk. Zo’n 70 procent van de banen krijg je via een andere weg dan advertenties. Je kunt nooit vroeg genoeg met netwerken beginnen. Je zou zelfs een lange vakantie kunnen boeken naar Nieuw-Zeeland en zo persoonlijke contacten leggen. Schroom daarnaast ook niet om open sollicitaties te versturen. In Nieuw-Zeeland wordt het tonen van initiatief erg gewaardeerd.