Gezondheidszorg in Spanje

De kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg doet zeker niet onder voor de Nederlandse. Wanneer je op wereldniveau kijkt, zie je dat Spanje op de 7e plaats staat. Ter vergelijking: Nederland staat op de 17e plaats. Met recht kan dus gezegd worden dat de gezondheidszorg in Spanje zeer goed is. Het Systeem van de Nationale Gezondheidszorg (INSALUD) in Spanje is momenteel een van de beste en modernste van Europa. Op deze pagina vind je alles over de gezondheidszorg in Spanje: van verzekeringen tot de kwaliteit en de gemiddelde kosten.

Op zoek naar handige informatie voor je naar Spanje verhuist?
Lees dan snel verder!

Gezondheidszorg in Spanje verplicht?

Wanneer je woont en werkt in Spanje, heb je ten allen tijde toegang tot de publieke gezondheidszorg in Spanje. Je bent in  Spanje wettelijk verplicht tot het afsluiten van een zorgverzekering: de Seguridad Social. Op deze manier ben je automatisch verzekerd in Spanje. Door deze verplichte zorgverzekering is de gezondheidszorg in Spanje toegankelijk voor elke inwoner van Spanje. Op deze manier is het mogelijk voor werklozen en andere mensen met een laag inkomen om medische zorg te ontvangen. De gezondheidszorg in Spanje wordt gefinancierd door sociale premies die worden ingehouden op je loon. In principe merk je hier dus niks van. De kwaliteit van publieke zorg wisselt enorm per plaats.

Ondanks de goede kwaliteit van de Spaanse gezondheidszorg, zijn er wel bezuinigingen gaande. Dit heeft als resultaat dat wachtrijen enorm lang zijn en daarnaast is het erg lastig om een doorverwijzing naar een specialist te krijgen. Het duurt allemaal langer dan we gewend zijn in Nederland en ook de hygiëne laat wel eens te wensen over. Ook wordt niet alles wordt vergoed: bezoek aan een tandarts of oogarts wordt bijvoorbeeld niet vergoed. Je moet je hiervoor particulier verzekeren.

Particuliere zorgverzekering

Het gebruik van de particuliere zorg is de laatste tijd gestegen in Spanje. Ongeveer 18 procent van de bevolking heeft een particuliere gezondheidsverzekering. Het voordeel van gebruik maken van particuliere verzekeringen is dat er veel kortere wachtrijen zijn. Dit komt omdat de particuliere zorg vaak een eigen netwerk van klinieken en ziekenhuizen heeft. Daarnaast heeft het verzekeren voor particuliere gezondheidszorg nog meer voordelen: alles is er comfortabeler en de klinieken zijn voorzien van moderne apparatuur. In sommige gevallen kun je zelfs terecht bij Nederlands sprekende doctoren of specialisten.

Verzekeringen in Spanje

Wanneer je bent verhuist naar Spanje en je staat ingeschreven bij het bevolkingsregister van je woonplaats in Spanje, heb je recht op de Spaanse gezondheidszorg. Het maakt niet uit of je werk hebt. Wanneer je werkt in loondienst of als zelfstandige, betaal je een bijdrage. Dit is afhankelijk van je inkomen. Wanneer je als pensioengerechtigde Nederlander permanent bent gaan wonen in Spanje, dan wordt er ingehouden op je pensioen. Heb je geen inkomen of uitkering uit Spanje of Nederland? Dan kan je geen aanspraak maken op de Seguridad Social. Je zult dan een particuliere zorgverzekering moeten afsluiten.

Overweeg je een verhuizing naar Spanje?
Ben je op onderzoek uit over de gezondheidszorg in Spanje omdat je binnenkort gaat verhuizen naar Spanje? Dat wordt een mooi avontuur! We helpen je graag op weg met nog veel meer info over verhuizen naar Spanje.
Lees hier meer

Publieke gezondheidszorg

De premies voor de publieke gezondheidszorg zijn afhankelijk van de hoogte van je loon. De gemiddelde premie is ongeveer 4.7 procent van het jaarlijkse salaris. Werkgevers daarentegen moeten 23.6 procent aan premie betalen. Daarnaast geldt dat een zelfstandig ondernemer verantwoordelijk is voor het betalen van zijn eigen gezondheidspremie. Je moet jezelf dan aanmelden bij de dichtstbijzijnde sociale zekerheidsinstantie, in Spanje de Tesorería General de la Seguridad Social (TGSS) genoemd. Je kunt geregistreerd worden op vertoon van paspoort en een nationale ID-kaart als de NIE (belastingnummer). Daarnaast moet je een aanvraagformulier invullen: het TA1. Zo zul je binnen enkele tijd de gezondheidspas, de Tarjata Sanitaria Individual (TSI), ontvangen.

Gezondheidszorg in Spanje

De TSI-kaart is vier jaar geldig en je moet deze aantonen, wanneer je gebruik maakt van de publieke gezondheidszorg in Spanje. Met de TSI kun je gratis dokters en ziekenhuizen bezoeken. Ook wordt 40 procent van de voorgeschreven medicijnen vergoed. Dat betekent dat je 60 procent moet betalen. Echter zijn de medicijnen heel goedkoop in Spanje, waardoor dit geen grote kostenpost zal zijn.

Particuliere zorg

Een bezoek aan de tandarts in Spanje wordt niet vergoed, zoals je hebt kunnen lezen. Particuliere verzekeringen kunnen je hiertegen verzekeren. Daarnaast kunnen particuliere verzekeringen aanvullend zijn of geven je toegang tot particuliere klinieken. Een tandartsverzekering is bijvoorbeeld 10 tot 20 euro per maand, heel goedkoop als je dat vergelijkt met Nederlandse tandartsverzekeringen. De grootste particuliere gezondheidsverzekeraars in Spanje zijn Bupas en Adeslas.

Een arts bezoeken in Spanje

Je kunt zelf je huisarts kiezen in Spanje. Een afspraak met je huisarts hoef je niet heel lang van te voren te maken. In principe kun je dezelfde dag nog terecht bij de huisarts. Via de huisarts kun je terecht komen bij een specialist. Met name in steden is de kwaliteit en de bereikbaarheid van de gezondheidszorg in Spanje zeer goed.

Bereikbaarheid van Spaanse gezondheidszorg

Er zijn rond de 800 ziekenhuizen in Spanje en ongeveer twee derde hiervan is openbaar. Over het algemeen is de Spaanse gezondheidszorg goed bereikbaar. Wel moet dus rekening gehouden worden met lange wachtrijen voor niet-noodzakelijke ingrepen in publieke ziekenhuizen. Houd er daarnaast rekening mee dat veel Spaanse artsen niet goed Engels praten. Daarom kun je voor een goed consult beter iemand meenemen die kennis van de Spaanse taal heeft. Grote staatsziekenhuizen hebben vaak Engelstalige en soms Nederlandstalige tolken in dienst.

Wil je meer informatie over verzekeringen en belastingen in Spanje? Neem dan ook gerust een kijkje op de pagina belastingen in Spanje.

💬 Sirelo’s TIP: Ga je verhuizen naar Spanje en ben je benieuwd welke verhuisbedrijven jou hierbij kunnen helpen? Bekijk dan eens onze pagina Verhuisbedrijf Spanje.