Verhuizen naar Utrecht

Als je gaat verhuizen naar Utrecht, weet dan dat de centrale ligging en het uitstekende bereik van deze stad in de Randstad het tot een fijne stad maakt. Met veel nieuw gebouwde woningen in het jaar 2016 is er een goede sfeer gecreëerd voor mensen uit heel Nederland.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Utrecht

Utrecht – ook wel bekend als De Domstad – is een van de grootste steden van Nederland. Met meer dan 343.000 inwoners is het de vierde stad van Nederland. Tussen 2009 en 2017 zijn veel mensen naar Utrecht verhuisd; de bevolking is in de tussentijd met ruim 40.000 inwoners toegenomen. Een groot deel onder deze extra inwoners zijn overigens studenten, want de Universiteit Utrecht heeft veel naam gemaakt in Nederland. Ook voor gezinnen met kinderen is Utrecht een perfecte stad om in te wonen. Vooral de wijken Voordorp, Wittevrouwen en Leidsche Rijn zijn voor kinderen gunstig.

Verhuizen binnen of naar Utrecht

Om precies te zijn kun je 28 dagen vóór de verhuizing al je nieuwe adres opgeven bij de gemeente Utrecht wanneer je naar of binnen de gemeente verhuist. Dit doe je met je DigiD. Indien je met iemand gaat samenwonen, heb je het DigiD van jullie beiden nodig. Je hebt tot uiterlijk vijf dagen na de verhuizing om je nieuwe adres door te geven. Omdat je binnen Nederland verhuist, hoef je dit niet op te geven bij de belastingdienst. Zorg dat je in het bezit bent van een geldig identiteitsbewijs en het formulier “Verklaring van inwoning” dat je via de link kunt downloaden.

Wanneer je te laat bent (later dan 5 dagen na je verhuizing) met het doorgeven van je nieuwe adres, kan dit gevolgen hebben voor zaken als je huurtoeslag, parkeervergunning, gemeentelijke belastingen of, indien je studeert, je studiefinanciering.

Verhuizen vanuit het buitenland

Je inschrijving voor een verhuizing vanuit het buitenland naar Utrecht verloopt net iets anders. Als je nu in het buitenland woonachtig bent en (wederom) in Nederland wilt gaan wonen voor een periode van minimaal vier maanden, moet je binnen 5 dagen na je verhuizing een afspraak maken (kan via deze link). Zorg dat je de juiste documenten (in geen andere buitenlandse taal dan Engels, Duits of Frans) bij je hebt:

  1. Geldig ID-bewijs van ieder individu die op het adres wordt geregistreerd
  2. Geldig reisdocument
  3. Contract van uw woning (huur- of koopcontract)
  4. Recente documenten van jou en eventueel je kinderen (zoals geboorteakte of huwelijksakte)
  5. Mits je van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of Sint Eustatius komt, neem dan een bewijs van uitschrijving mee

Binnen vier weken na je inschrijving ben je geregistreerd en sta je officieel in het BRP (Basisregistratie Personen).

Kosten van de verhuizing naar Utrecht

De kosten van je verhuizing worden op verschillende manieren samengesteld. Doorgaans rekenen de verhuisbedrijven uurtarieven voor het inhuren van verhuizers, verhuiswagens (met aanhangers indien nodig) en verhuisliften. Indien je het complete pakket nodig hebt dan moet je ongeveer 100 euro per uur rekenen:

  • Verhuizers: 20-25 euro per uur
  • Verhuiswagens: 20-30 euro per uur
  • Aanhangers: 10-15 euro per uur
  • Verhuisliften: 40-50 euro per uur

Ervan uitgaande dat je (afhankelijk van hoeveel er door de verhuizers gedemonteerd en verpakt moet worden) een halve tot een hele dag over wordt gedaan, kost je verhuizing binnen Utrecht tussen de 700 en 800 euro. Wanneer je vanuit een andere gemeente naar Utrecht verhuist, komen hier nog voorrijkosten en transportkosten bij waardoor je snel richting de 1.000 euro zult gaan. Door de pakweg 15 verhuisbedrijven uit Utrecht en omgeving op Sirelo te vergelijken, kun je overigens veel geld besparen!

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Huizenprijzen Utrecht

Aan het begin van het jaar 2016 was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Utrecht (212.000 euro) iets hoger dan het landelijk gemiddelde (203.000 euro). Volgens De Hypotheker zijn de huizenprijzen de afgelopen maanden weer wat gestegen en dat heeft alles te maken met het feit dat de huizenprijzen weer in de lift zitten sinds de crisis zo goed als ten einde is.

Voor appartementen in Utrecht betaalden we in het eerste kwartaal van 2017 gemiddeld € 225.985, terwijl eengezinswoningen met € 352.637 gemiddeld ook wat toegenomen zijn. Voor beide typen huizen geldt een prijsstijging van pakweg 4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Als je dus gaat verhuizen naar Utrecht is het zaak om zorgvuldig naar prijzen te kijken op websites als Zah en Huislijn. Er zijn in 2016 overigens 1.885 nieuwbouwwoningen in de gemeente Utrecht bijgekomen. Voldoende locaties dus om te wonen!

Verhuizing naar Utrecht

Wonen in Utrecht

Utrecht heeft één van de grootste universiteiten van Nederland. Met meer dan 30.000 studenten is het een grote universiteit die veel banen en geld met zich meebrengt. Het zorgt er voor dat Utrecht een jonge stad is, waar veel studenten wonen. Ook zet het Utrecht op de kaart. Volgens de Shanghai Ranking 2015 is de Universiteit van Utrecht de nummer 1 universiteit van Nederland. Wat betreft werkgelegenheid zit je in Utrecht goed in de handel, gezondheidssector, zakelijke diensten en het onderwijs.

Ook op cultureel vlak ontbreekt er niks aan de stad. Het heeft een mooi historisch centrum, waar de Dom van Utrecht staat te pronken. Het Spoorwegmuseum, de Pieterskerk en de oude grachten maken de stad tot een cultureel hoogtepunt. Voor mooie voorstellingen is er het Beatrix theater.

Utrechtse wijken

Utrecht is onderverdeeld in 10 wijken. Deze wijken hebben allemaal een eigen wijkcommissie. De verschillende wijken zijn: Binnenstad, Oost, Leidsche Rijn, West, Overvecht, Zuid, Noordoost, Zuidwest, Noordwest, Vleuten-De Meern. Sirelo beschrijft enkele wijken in detail:

West

In deze wijk heb je de deelwijken Oog in Al/Welgelegen, Lombok/Leidseweg en Nieuw Engeland/Schepenbuurt. De Leidse Rijn loopt mooi door de wijk, die zo’n 30.000 inwoners telt, heen.

Vleuten-De Meern

Ga je verhuizen naar Utrecht? Vleuten-De Meern heeft verreweg het meeste inwoners met 45.594 inwoners. Dit komt ook omdat het de grootste wijk is. De oudere bewoners wonen voornamelijk in Overvecht, terwijl in Vleuten-De Meern de meeste kinderen en tieners wonen. Overvecht staat ook vooraan als het gaat om de culturele diversiteit.

Oost

Deze wijk telt iets meer inwoners dan Wijk West en wordt gekenmerkt door Stadion Galgenwaard, het Spoorwegmuseum en ook het Pieter Baan Centrum. De Universiteit Utrecht is ook in deze buurt te vinden. Kortom, een mix voor eenieder die de gezellige kanten van Utrecht wilt leren kennen.

StadGem. WOZ-waarde*InwonersVerhuizingen vanuit NL*Verhuizingen uit buitenland*
Amsterdam€ 253.000849.79938.04929.318
Den Haag€ 188.000524.47420.75815.369
Rotterdam€ 148.000638.71425.54612.035
Utrecht€ 212.000343.02821.4686.454
Nederland (totaal)€ 203.00017.100.648766.990229.563

Gebaseerd op het jaartal 2016. Bron: CBS

Checklist verhuizen Utrecht

In onze algemene checklist verhuizen kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Hier vind je de inschrijfformulieren die je nodig hebt voor je verhuizing naar Utrecht.