Verhuizen naar Abu Dhabi

Abu Dhabi, één van de zeven en tevens de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Abu Dhabi ligt aan de Perzische Golf en heeft ruim één miljoen inwoners. Het grootste deel van deze inwoners bestaat uit expats die voor hun werk verhuizen naar Abu Dhabi. Immers, slechts 20% van de bevolking is geboren en getogen in de Emiraten. Abu Dhabi kent een warm woestijn klimaat, dus je kunt gedurende het hele jaar genieten van warm weer. In de maanden april tot september wordt het zelfs zo heet dat veel Arabieren de stad ontvluchten en richting Europa trekken. Overweeg jij ook een verhuizing naar Abu Dhabi? Kom er dan hier achter of het iets voor je is!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Abu Dhabi

Voor een verhuizing naar Abu Dhabi moet je beschikken over een vaste verblijfsvergunning. Doorgaans is een visum ongeveer drie jaar geldig, maar je kunt dit verlengen tijdens je verblijf. Zonder een vergunning kun je geen bankrekening openen, een huis huren of een auto laten registreren, je wordt dan simpelweg niet als burger gezien. Wanneer je werkgever de verhuizing regelt, dan is hij ook degene die de benodigde documenten in orde moet maken. Reist je familie mee naar Abu Dhabi? Dan is het mogelijk om hiervoor een familie-visum aan te vragen.

In Abu Dhabi liggen de huizenprijzen hoog, een stuk hoger dan in Nederland. Wanneer je van plan bent een huis te kopen in Abu Dhabi, bereid je dan voor op fikse prijzen. Voor een villa met vier slaapkamers beginnen de prijzen rond de vijf miljoen euro. Het huren van een woning is daarom vaak een meer gepaste oplossing, al heb je hier ook de nodige euro’s voor nodig. Voor ongeveer 2.000 euro per maand huur je een twee kamer-appartement, maar verwacht dan niet al te veel luxe.

Wanneer je schoolgaande kinderen hebt maar toch wilt verhuizen naar Abu Dhabi, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Verspreid over het hele eiland vind je genoeg internationale scholen. De hoofdtaal in Abu Dhabi is in principe Arabisch, maar door de grote toestroom van immigranten wordt er in veel gevallen Engels gesproken. Zelfs verkeersborden zijn in het Engels weergegeven en Engels wordt inmiddels overal gesproken, dit maakt het integreren voor jou en je kinderen een stuk makkelijker!

Wonen in Abu Dhabi

De cultuur in Abu Dhabi is niet te vergelijken met die in Nederland. Als Nederlander dien je je aan de lokale normen en waarden te houden. Een aantal voorbeelden hiervan:

  • Openbaar affectie tonen is ‘not done’, hieronder wordt het geven van een knuffel al verstaan;
  • Autorijden met een druppel alcohol in je bloed is ondenkbaar;
  • Homoseksualiteit wordt helaas nog niet geaccepteerd, dit open tonen wordt dan ook niet gewaardeerd;
  • Topless zonnen of teveel bloot tonen wordt gestraft.

Wanneer je geboren bent in Abu Dhabi, heb je veel voordelen ten opzichte van de expats. Je hoeft niet te werken, want een huis en geld wordt letterlijk je schoot ingeworpen. Ruim 40 jaar geleden werd er in Abu Dhabi olie ontdekt en een compleet land werd gebouwd. Van over de hele de wereld zijn mensen aangetrokken om in de Verenigde Arabische Emiraten te komen werken. Ondanks het feit dat nog maar 20% van de bevolking Emirati is, hebben zij wel de macht en het geld in handen weten te houden. De meest aparte banen worden gecreëerd voor de immigranten.

Wanneer je boodschappen gaat doen word je begroet bij de ingang, je boodschappen worden op de band gelegd en worden vervolgens door twee man voor je ingepakt. Na een toiletbezoek in een restaurant zal iemand klaar staan met een handdoekje om je handen af te drogen. Deze banen worden veelal uitgevoerd door laaggeschoolde Indiërs. Je kan in ieder geval stellen dat de Emirati’s op een creatieve manier zorgen dat iedereen aan werk komt en dat henzelf niets tekort komt.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Het bevolkingsaantal in Abu Dhabi blijft groeien en groeien, maar de infrastructuur blijft hier op achter. Hierdoor ontstaat drukte op de weg en het verkeer wordt hectisch. Ook het vinden van een parkeerplek in de stad wordt steeds lastiger. Echter is het nemen van een taxi relatief goedkoop, zeker wanneer je de prijs vergelijkt met de prijs die je in Nederland zou betalen. Voor de meesten is de taxi dan ook de meest voor de hand liggende methode om jezelf binnen de stad te verplaatsen.

Een plek die je veel zult bezoeken wanneer je verhuist naar Abu Dhabi, is de wandelboulevard Corniche. Aan het einde van de middag wordt het hier druk, onder de lokale bevolking is dit een erg geliefde plek. De havengebieden worden ’s avonds drukbezocht om met vrienden, familie en geliefden tijd door te brengen. Samen dansen, zingen en eten langs de kust is voor de Emirati een gebruikelijke manier om de dag af te sluiten.

Leven in Abu Dhabi

Werken in Abu Dhabi

Het vinden van werk in Abu Dhabi hoeft geen onmogelijke opgave te zijn. De werkloosheid is laag en ook voor laaggeschoolde mensen zijn er een hoop vacatures te vinden. Wees echter wel bedacht op het feit dat je er qua salaris niet op vooruit zult gaan ten opzichte van je salaris in Nederland. Abu Dhabi is een rijke stad, maar als expat zie je van dit geld niet per definitie iets terug. Een bedrijf kan altijd wel een goedkoper iemand krijgen om de functie in te vullen, echt onderhandelingsruimte is er dus ook niet. Zorg voor een duidelijk CV en laat door middel van diploma’s en werkervaring zien dat jij de geschikte persoon bent voor de functie. Een tip voor het solliciteren in Abu Dhabi: zorg voor enige basiskennis van de Arabische taal. Een werkgever kan zich gevleid voelen wanneer je laat merken dat je je best doet om zijn taal te leren, daarnaast kan dit hetgeen zijn dat voor hem de doorslag geeft om jou te kiezen.