Verhuizen naar Kaapstad

Veel mensen zien Kaapstad als een aantrekkelijke bestemming om naar te emigreren. Verhuizen in Kaapstad doe je niet zomaar, er komt veel voorbereiding bij kijken. Op Sirelo vind je alles wat je nodig hebt, van de verhuiskosten en informatie over een visum tot het voorbereiden van je verhuizing naar Kaapstad. Daarnaast kun je ook gegevens vinden van de kosten in Kaapstad zelf en kun je gratis offertes aanvragen van verhuisbedrijven.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Kaapstad

Zuid-Afrika ligt buiten Europa en dat maakt een verhuizing in het algemeen wat minder eenvoudig. Een definitieve verblijfsvergunning krijg je doorgaans als gehuwd bent met een Zuid-Afrikaans persoon. Dit geldt echter niet voor mensen die naar het land willen emigreren vanwege haar omgeving en natuur. De Zuid-Afrikaanse overheid kan verschillende verblijfsvergunningen verstrekken. Zij heeft de immigratiewetten in juni 2014 echter flink aangescherpt. Je kunt dus niet zomaar verhuizen naar Zuid-Afrika.

Ook al kost verhuizen naar Kaapstad wat moeite: het schrikt de meeste mensen niet af. Voor velen is het een droom om te wonen en werken in Zuid-Afrika. Er heerst het hele jaar door een heerlijk klimaat in Zuid-Afrika, het heerlijke Zuid-Afrikaanse leven is er goed en ook goedkoop. Kaapstad heeft velen wat te bieden: zo is het een echt hipster paradijs, maar daarnaast ook een internationale business hub. Gelukkig zijn de criminaliteitscijfers ook steeds verder aan het dalen, wat het verhuizen naar Kaapstad alleen maar aantrekkelijker maakt.

Natuurlijk komt er veel kijken bij je verhuizing naar Kaapstad, een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk. Op deze pagina vind je informatie relevant voor Kaapstad, maar veel dingen zijn voor heel Zuid-Afrika van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen van je auto of je huisdier, en het onderwijssysteem in Zuid-Afrika. Dit en meer vind je natuurlijk ook op Sirelo! Ook vind je op Sirelo tips voor het leven in Zuid-Afrika.

Het immigratiebureau in Kaapstad

De Zuid-Afrikaanse regering heeft een immigratiebureau genaamd Intergate opgericht. Dit kantoor zit gevestigd in Kaapstad. Tientallen adviseurs werken iedere dag hard om immigranten te voorzien van informatie. In het centrum van Kaapstad vind je een kantoor waar sommige medewerkers ook Nederlands spreken. En wat is er nu fijner dan belangrijke procedures in je eigen taal te kunnen afhandelen? Juist om die reden kiezen veel Nederlanders voor een vast verblijf in Kaapstad of elders in Zuid-Afrika.

Betalen in Kaapstad

Het betaalmiddel in Zuid-Afrika is geen euro, maar de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Je moet hier op letten bij het verhuizen naar Kaapstad. Eén euro staat gelijk aan ongeveer 14,80 Rand. Maar hoe zet je je geld om? Zuid-Afrikaanse banken gaan rond 9 uur ‘s ochtends open en je kunt meestal tot half 4 ‘s middags langsgaan. Het is het makkelijkst om geld om te laten zetten via banken. Dit kan ook in Nederland. Op de luchthaven van Kaapstad kan dit ook 24 uur per dag; dit is echter niet goedkoop.

Kosten verhuizen naar Kaapstad

Hoewel Kaapstad helemaal onderin Zuid-Afrika ligt, liggen de gemiddelde kosten voor een verhuizing iets lager dan bijvoorbeeld voor een verhuizing naar Johannesburg. Dit komt omdat Kaapstad als havenstad goed bereikbaar is, en de meest voordelige manier om je inboedel te verhuizen is via zee. Transport via zee duurt van 18 tot 30 dagen, dus houd hier rekening als je gaat verhuizen naar Kaapstad. De kosten voor een verhuizing naar Kaapstad liggen ongeveer tussen de €4.500 en €6.000 euro.

Besparen op je verhuiskosten

  • Neem niet onnodig veel inboedel mee naar Kaapstad;
  • Bij je verhuizing naar Zuid-Afrika moet je rekening houden met invoerrechten;
  • Geld wisselen van te voren is voordeliger;
  • Vergelijk verhuisbedrijven om tot 40% op je verhuiskosten te besparen;
  • Pak zelf je spullen in, zodat de verhuizers dit niet hoeven te doen.

Meer informatie over verhuiskosten kun je vinden op de pagina over verhuizen naar Zuid-Afrika!

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Kaapstad

Wie aan Zuid-Afrika denkt, denkt soms nog aan Apartheid. De Apartheid is echter in de jaren ’90 afgeschaft. De vrijlating van Nelson Mandela in 1990 zorgde voor een mondiale revolutie. Zuid-Afrika is nu dan ook een republiek die een transformatie ondergaat. In grote steden kun je het verschillen tussen de rijken en armen goed herkennen. Tot op de dag van vandaag kent Zuid-Afrika nog veel problemen met bijvoorbeeld criminaliteit, hoewel dit jaarlijks minder wordt.

Natuurlijk wil je in een leuke en vooral veilige wijk gaan wonen als je gaat verhuizen naar Kaapstad. Wij hebben een paar wijken geselecteerd die aantrekkelijk zijn voor expats om te gaan wonen.

Sea Point
Wil je vlak bij de oceaan wonen in een wijk met mooie huizen en appartementen complexen, kun je Sea Point overwegen. De ligging is goed en het is een wijk geschikt voor families. De politie heeft hier in het verleden flink moeten ingrijpen om de wijk te maken zoals die nu is.

Vredehoek
Afrikaans is voor ons Nederlanders niet lastig te begrijpen, dus je kunt wel raden dat deze wijk een vredige atmosfeer heeft. Het is een rustige wijk, maar niet al te ver gelegen van het centrum en erg populair onder jonge mensen en gezinnen. Let wel op de stevige wind die je hier hebt!

Gardens
Gelegen naast Vredehoek vind je de wijk Gardens, een iets drukkere omgeving met veel restaurantjes en barretjes. Daarnaast kun je hier lekker winkelen en genieten van het uitzicht op de Tafelberg. De mensen die hier wonen zijn erg verschillend, je vindt hier mensen van alle leeftijden.

Waterkant
Waterkant is één van de meest veilige wijken in Kaapstad, en is erg populair en hip. Het is er erg vrolijk en gezellig, en het is een populaire plaats voor onder andere homoseksuelen. Ook vind je hier winkelcentra en leuke restaurants.

Talen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een land met een echte mix van talen. In totaal spreekt men in Zuid-Afrika zo’n 11 verschillende talen. Engels is een taal die door de meeste Zuid-Afrikanen wel wordt gesproken. Dat maakt het voor Nederlanders erg makkelijk om in het land te wonen, want het Engelse onderwijs op Nederlandse scholen is prima. Zeker voor Nederlandse zakenlui is dit erg nuttig.

Kosten levensonderhoud in Kaapstad

Om rond te komen in Kaapstad is het handig om van te voren de kosten voor het levensonderhoud te onderzoeken. De prijzen die je vindt, zijn in de munteenhoud van Zuid-Afrika: de Zuid-Afrikaanse Rand. Hieronder hebben we een overzicht met veelgebruikte producten/zaken die je nodig hebt in het dagelijks leven, inclusief de prijs in euro:

ProductRandEuro
Maaltijd in restaurantR 100,00€ 6,75
CappuccinoR 23,32€ 1,57
Melk 1 literR 13,37€ 0,90
Brood 500 gramR 12,71€ 0,86
Kip 1 kiloR 67,62€ 4,57
Appels 1 kiloR 20,94€ 1,41
Tomaten 1 kiloR 19,47€ 1,31
Wijn flesR 60,00€ 4,05
Kaartje OVR 10,00€ 0,68
Benzine 1 literR 12,81€ 0,86

Werken in Kaapstadverhuizen naar Kaapstad

Het werkloosheidspercentage in Kaapstad is helaas vrij hoog: momenteel bedraagt het percentage 27.1 procent. Echter, is dit wel afgenomen op de lange termijn. In 2003 was dit nog zo’n 31.2 procent. Toch zijn er genoeg banen te vinden binnen de toeristische sector, zeker door het jaarlijks stijgende toeristenaantal. Je kunt dan denken aan baantjes in een restaurant, hotels en transport. Natuurlijk zorgt de wijnindustrie ook voor veel banen.

Banen binnen de business sector zijn er genoeg en dit is interessant voor de hoogopgeleide en internationaal georiënteerde expat. Er zijn veel multinationale ondernemingen in Kaapstad gevestigd, binnen sectoren als finance, retail en logistiek en fabricage. Deze sectoren kennen, in tegenstelling tot het vrij hoge werkloosheidspercentage, een structurele groei in werkgelegenheid. Naast de business sector is ook zeker de IT-sector een booming business in Kaapstad en de provincie Westkaap. Kaapstad wordt ook wel de Sillicon Valley van Zuid-Afrika genoemd.

Werk vinden in Kaapstad

Waar moet je bij een verhuizing naar Kaapstad rekening mee houden als je vast werk wilt vinden? In Zuid-Afrika is het belangrijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Soms moet je dan niet te veel denken, maar gewoon doen. Praat met mensen die je via via kent en leer nieuwe connecties kennen. LinkedIn is een populair netwerk in Zuid-Afrika. Het sociale medium verbindt je met vacaturepagina’s. Wanneer je eenmaal begonnen bent aan e-mailverkeer, is het in het land bovendien niet ongebruikelijk om een verder gesprek aan de telefoon te voeren. Dit is veel effectiever. Enkele nuttige websites zijn:

Openbaar vervoer in Kaapstad

Golden Arrow Bussen
Een andere busvmaatschappij is Golden Arrow, en hebben een oranje-groen logo. In deze bussen kun je wel met contant geld betalen, de My Connect kaart werkt hier niet! Je kunt je reis plannen via het internet, op deze pagina.

MetroRail
Hoewel de naam je anders doet vermoeden, is de MetroRail de treinverbinding met de buitenwijken van Kaapstad. Dit wordt vooral gebruikt door locals. Toeristen zul je hier niet snel vinden, tenzij ze verdwaald zijn. Meer informatie vind je op de website.

MyCiTi
De meest handigste en voordeligste manier om door de stad te reizen is met de bussen van MyCiTi. Houd hier rekening mee dat je een My Connect kaart nodig hebt, vergelijkbaar met onze OV-chipkaart. Hieronder vind je een filmpje hoe het precies werkt met MyCiTi en de bijhorende MyConnect kaart:

Offertes verhuizen naar Kaapstad

Weet jij al zeker of je gaat verhuizen naar Kaapstad? Klik dan hier voor 5 gratis verhuisoffertes en plan je verhuizing! Hiermee bespaar je tot wel 40% op je verhuiskosten, en komt je inboedel veilig aan op plaats van bestemming.