Verhuizen naar Bern

Verhuizen naar Bern is in trek onder de expats: maar liefst 34 procent van de inwoners van Bern heeft een buitenlandse achtergrond. Wonen in Bern garandeert een goede kwaliteit van leven. In het World Happiness Report 2015 werd Zwitserland nummer verkozen tot nummer één. Zwitserland is natuurlijk heel aantrekkelijk voor expats, vanwege het gunstige belastingklimaat. Lees hieronder meer informatie over een verhuizing naar Bern, waarin je kunt lezen over de huizenprijzen, woonwijken en banensector in Bern.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Over Bern

Er wordt vaak gedacht dat Bern de hoofdstad is van Zwitserland, maar Zwitserland heeft helemaal geen hoofdstad. Bern is wel de bondsstad van Zwitserland en het bestuurlijk centrum van het kanton Bern. De stad heeft ongeveer 129.000 mensen en bestrijkt een oppervlakte van zo’n 51,60 km². De rivier de Aare stroomt door de binnenstad van Bern. Bern is bijzonder, vanwege zijn oude binnenstad, die ook is opgenomen in de UNESCO erfgoedlijst.

Wat verhuizen naar Bern zo immens populair maakt, is het feit dat het zo’n leefbare stad is. De stad ligt in de Alpen en heeft een groot aantal parken. De frisse berglucht maakt Bern een aantrekkelijke bestemming voor jonge families om naartoe te verhuizen. De officiële taal van Bern is Duits, maar hier wordt ook veel Italiaans en Frans gesproken.

Verhuizen naar Bern

Laat het feit dat Zwitserland niet binnen de Europese Unie ligt, je niet tegenhouden om te verhuizen naar Bern. Zwitserland heeft het Verdrag van Schengen ondertekend en daarom hoef je als Nederlander geen Zwitsers visum aan te vragen. Wel moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Dit kun je gewoon doen, wanneer je je registreert bij het plaatselijke bureau. Ben je benieuwd wat een verhuizing naar Bern gaat kosten?

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Welke zaken moet je verder in gedachten houden, wanneer je gaat verhuizen naar Bern? Je hoeft in principe geen nieuwe bankrekening te openen, wanneer je verhuist naar Bern. Je kunt gewoon je Nederlandse bank behouden. Wel gebruikt men in Bern de Zwitserse Frank, in plaat van de euro. Je zult dus je euro’s om moeten wisselen naar Franken voor je vertrek naar Zwitserland. Verder is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het Duits in Zwitserland niet hetzelfde is als het Duits in Duitsland. Er worden veel andere woorden gebruikt, voornamelijk geïmporteerd vanuit het Frans.

Wonen in Bern

Bern heeft een lange, rijke geschiedenis. De stad is gesticht in 1191 en dit zie je dan ook terug aan de oude architectuur. Het is een lust voor het oog:  de oude binnenstad, met onder andere de beroemde klokkentoren en de Alpen op de achtergrond. Outdoor activiteiten zijn extreem populair in Bern. Zo kun je zwemmen in de Aare en daarnaast is Bern een wintersportoord. Verdere populaire attracties zijn de Botanische Tuin, het Berenpark (Bern dankt immers zijn naam aan ‘de beer’) en de Paul Klee Center. Bern is een idyllische stad. Omdat de stad vrij klein is, is alles bereikbaar per fiets. Je ziet dan ook vele fietsers en er zijn veel fietspaden aangelegd.

Verhuizing naar Bern

Zwitserland is één van de duurste landen in Europa. Verwacht bij een verhuizing naar Bern dan ook geen lage kosten in levensonderhoud. Wel behoort Bern nog tot één van de goedkoopste Zwitserse steden. Je krijgt er natuurlijk wel veel voor terug. Bern is een veilige stad, de voorzieningen zijn er goed geregeld, de mensen zijn er aardig en er is veel werkgelegenheid. De hoge kosten in levensonderhoud moet je dan maar voor lief nemen. Om een aantal voorbeelden te geven: melk kost in Zwitserland omgerekend €1,16 voor 1 liter. Een kilo tomaten is ongeveer €3 en 0,5 liter bier op een terrasje kost je zeker wel €5.

Huizen in Bern

Wat voor boodschappen geldt, geldt ook voor huizen in Bern. Een huis huren of kopen is verre van goedkoop in Bern. Een huis huren is veel gemakkelijker dan een huis kopen in Zwitserland. Wanneer je een huis wilt kopen in Zwitserland, moet je als expat aan een groot aantal voorwaarden voldoen. Daarnaast worden expat geadviseerd niet te snel een huis te kopen, maar te beginnen met het huren van een huis.

Wanneer je een huis wilt huren in Bern, betaal je gemiddeld €1150 voor een 1-slaapkamerappartement in het centrum. Voor een 3-slaapkamerappartement in het centrum ben je zo’n €2250 kwijt. De huurprijzen buiten het centrum van Bern vallen stukken lager uit. Voor een 1-slaapkamerappartement buiten het centrum betaal je €820,55. Voor een 3-slaapkamerappartement is dat zo’n €1400 tot €1900.

Werken in Bern

De banenmarkt in Bern ziet er veelbelovend uit: slechts 3,3 procent van de bevolking in Bern is werkloos. Dit percentage ligt onder het landelijk gemiddelde van Zwitserland. Wanneer je een goede opleiding hebt genoten, hoeft een baan vinden in Bern dus niet moeilijk te zijn. Ook zijn er veel banen binnen de voedselindustrie. Bern is namelijk een grote kaas- en wijnproducent. Tevens trekt Bern jaarlijks vele toeristen en banen in de toeristische sector zijn er dan ook genoeg.

Technologie is wel de sector waar je het snelst een baan in vindt. Verder trekt de stad vele bedrijven aan en ook veel start ups. Het is wel belangrijk dat je goed Duits spreekt, alvorens je op zoek gaat naar een baan in Bern. Tenzij je natuurlijk terecht komt in een internationaal bedrijf in Bern.

Verhuizen naar Bern, gaat dit binnenkort werkelijkheid voor jou worden? Dan is het verstandig als je je nog verder laat informeren over verhuizen naar Zwitserland.