Verhuizen naar Zürich

Zürich is het economisch centrum van Zwitserland, wat een belangrijke reden is om te verhuizen naar Zürich. Alle informatie die je nodig hebt voor je verhuizing vind je hier op Sirelo, zoals de kosten en tips voor het vinden van een woning. Daarnaast vind je een overzicht van de dagelijkse kosten in Zürich en kun je gratis offertes aanvragen onderaan deze pagina. Wat kun je hier nog meer vinden?

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Zürich

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie, het land kent dan ook zijn eigen munteenheid: de Zwitserse frank. Het wordt aangeraden om voor je verhuizing je geld over te laten zetten. Ook heb je een woonvergunning nodig als je langer dan drie maanden in Zwitserland verblijft. Wanneer je van plan bent te gaan werken in Zürich, heb je een werkvergunning nodig. Dit visum moet in je bezit zijn voor je begint bij je nieuwe baan. Ook moet je je registreren bij de lokale overheid binnen acht dagen na je verhuizing naar Zwitserland.

Met een Nederlands rijbewijs mag je in Zwitserland rijden, maar alleen het eerste jaar na je verhuizing. In deze tijd zal je je rijbewijs moeten laten overzetten naar een Zwitsers exemplaar. De procedure hiervan wordt door de kantons geregeld, maar over het algemeen geldt dat je een oogtest moet laten doen. Nog belangrijker, er is veel papierwerk nodig om je rijbewijs om te laten zetten. Een nadeel hiervan is dat je geld en tijd kwijt bent, een voordeel is dat je Zwitserse rijbewijs voor altijd geldig is. Je hoeft deze dus nooit meer te verlengen, in tegenstelling tot je Nederlandse rijbewijs.

Kosten verhuizen naar Zürich

Zürich ligt relatief dichtbij Nederland, wat de verhuiskosten ten goede komt. Voor een verhuizing betaal je gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000 euro, afhankelijk van de grootte van je inboedel en de extra services die gewenst zijn. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen als je gaat verhuizen naar Zürich, dus let goed op de keuzes die je maakt. De volgende tips kunnen je helpen bij het besparen op je verhuiskosten:

  • Neem alleen je belangrijkste spullen mee en verhuis je eigen spullen met een busje of aanhanger;
  • Toch meer meenemen? Schakel een gespecialiseerd verhuisbedrijf in om niet voor verrassingen (en bijhorende kosten) te komen staan;
  • Om te besparen op de verhuizing van het verhuisbedrijf, kun je zelf je spullen alvast demonteren en inpakken;
  • Zorg dat je je spullen kwijt kan bij aankomst in Zürich, zodat je geen opslag heeft te huren.

Om nog meer te besparen op je verhuiskosten, is het aangeraden om verhuisbedrijven te vergelijken. Je bespaart tot wel 40% door hieronder een offerte aan te vragen!

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Zürich

Zwitserland is één van de duurste landen in Europa, maar de lonen die daar tegenover staan zijn ook relatief hoog. Huisvesting is duur, net als de sociale lasten. Belastingheffing is relatief laag wanneer je deze vergelijkt met de buurlanden. Wonen in Zürich is vrij duur, maar dit weerhoudt mensen er niet van om de stap te wagen. De leefomgeving wordt als prettig ervaren en men is bereid om daar meer voor te betalen.  De cultuur, faciliteiten en de sfeer in de stad maken een hoop goed.

Zürich is een belangrijk verkeersknooppunt in Zwitserland, ook voor het internationale verkeer. Het station Zürich Hauptbahnhof heeft rechtstreekse treinverbindingen met alle belangrijke plaatsen in het binnenland en met Duitsland, Oostgenrijk, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje. De luchthaven Zürich ligt net buiten de stad. Verbindingen met het thuisland zijn er dus in overvloed, familie en vrienden kunnen makkelijk op bezoek komen en andersom. Dat maakt de stap om te emigreren naar Zürich weer een stukje makkelijker.

Weersomstandigheden

Het klimaat in Zürich is gelegen in een overgangszone van drie verschillende klimaten. In het westen is er een sterke invloed van de Atlantische Oceaan, de wind brengt vocht en kans op neerslag. In het oosten is het klimaat vrijwel continentaal te noemen, met lage temperaturen en minder neerslag. De Alpen zorgen voor een verdeling van het klimaat. Ten zuiden van de Alpen is er een meer mediterraan klimaat, met hogere temperaturen en neerslag.

Woningen in Zürich

De meeste inwoners van Zürich huren een woning, maar het kopen van een woning wordt steeds populairder. Een woning kopen is echter duur en er is een beperkte beschikbaarheid van koophuizen. Heb je een groter budget, dan is het kopen van een mooie en luxe woning een goede investering. Deze woningen behouden vrijwel altijd hun waarde en de concurrentie is lager dan bij redelijk geprijsde woningen. Woningen kun je op de volgende websites vinden:

Emgireren naar Zürich

Werken in Zürich

Het werkloosheidsniveau in Zwitserland is één van de laagste in Europa. Tevens kent Zwitserland één van de hoogste salarisniveaus ter wereld. Beide aspecten maken werken in Zürich erg aantrekkelijk. De werkweek is wel langer dan in Nederland. Deze is gemiddeld 45 uur en in sommige sectoren zelfs 50 uur.

Vacatures zijn relatief makkelijk te vinden via online vacaturebanken zoals we die in Nederland kennen. Deze geven je de mogelijkheid om gestructureerd naar vacatures te zoeken. Ook zijn vacature zoekmachines een optie; je uploadt hier je cv en sollicitatiebrief en kan zo direct solliciteren op functies.

Solliciteren in Zürich

Wanneer je gaat solliciteren, is het een groot voordeel om de lokale taal te beheersen. In Zürich is Duits de hoofdtaal, maar ook Frans wordt er nog wel gesproken. Als je bij een internationaal bedrijf solliciteert, is het geen vereiste om Duits te spreken, al moet je dan wel vloeiend Engels spreken. Bij lokale bedrijven is minimaal basiskennis van het Duits nodig. In Zwitserland zijn vacature beurzen ook gebruikelijk. Deze beurzen zijn vaak gericht op specifieke sectoren en markten, dus je kan gericht voor een beurs kiezen. Wanneer je je inschrijft voor een beurs, dien je je CV mee te sturen. Werkgevers hebben dus inzicht in je CV voordat ze je ontmoeten. Je kunt dus op de beurs sollicitatiegesprekken regelen en dan heeft de betreffende persoon direct een goed beeld van je.

Wanneer je eenmaal op gesprek bent, is het belangrijk dat je laat merken dat je je volledig hebt ingelezen in het bedrijf. Men zal zich gevleid voelen en dit verhoogt je kans op de functie. Bedenk ook van te voren een aantal vragen die je kan stellen, zodat je echt geïnteresseerd over komt.

Kosten levensonderhoud Zürich

Het is algemeen bekend dat Zwitserland een duur land is, en vooral in een grote stad zoals Zürich. Ook de boodschappen zijn een stuk duurder, het is belangrijk om dit mee te nemen in de begroting die je maakt als je gaat verhuizen naar Zürich. Hieronder vind je een overzicht van de kosten van veelgebruikte producten, vergeleken met de kosten in Amsterdam om een goed beeld te krijgen:

ProductAmsterdamZürich
Maaltijd restaurant€15,00€22,80
Menu McDonald’s€8,00€12,77
Cappuccino€2,75€4,50
Melk 1 liter€0,97€1,40
Brood 500 gram€1,54€2,68
Rijst 1 kilogram€1,99€2,53
Kip 1 kilo€8,57€26,02
Appels 1 kilo€2,53€3,84
Tomaten 1 kilo€2,63€4,16
Kaartje OV€2,90€3,83
Benzine 1 liter€1,56€1,37

Zürich is een stuk duurder dan wij hier in Nederland gewend zijn. Het gemiddelde salaris in Zwitserland ligt echter een stuk hoger om dit allemaal te compenseren. Het gemiddelde salaris per maand in Amsterdam is €2.300,83, terwijl dit in Zürich €5.265,16 per maand is.

Openbaar Vervoer in Zürich

Natuurlijk wil je je zo snel en efficiënt mogelijk verplaatsen wanneer je in de stad woont. Er is genoeg keuze om gebruik te maken van het openbaar vervoer, een auto is meer lastig dan handig. Je kunt kaartjes kopen bij de locketten of bij de automaten, en zijn geldig in de tram, bus en S-bahn.

Handige pagina’s:

Handige websites voor je verhuizing naar Zürich

Wanneer je gaat verhuizen naar Zürich komen er veel dingen om de hoek kijken, kijk maar naar onze checklist over verhuizen naar Zwitserland. Op het internet kun je nog meer informatie vinden, die wij voor jou verzameld hebben:

Verhuisbedrijven naar Zürich[/orange]

Denk jij er aan om te verhuizen naar Zürich? Kom er dan snel achter wat een verhuizing zal gaan kosten en ontvang gratis en vrijblijvend tot 5 offertes van verhuisbedrijven. Vul hier je gegevens in en ontvang tot wel 40% korting op de verhuizing!