De Zuid-Afrikaanse economie is veruit de grootste van het Afrikaanse continent. Het merendeel van de sectoren is goed ontwikkeld, met name op het gebied van transport, energie en communicatie. En zo staat de effectenbeurs zelfs in de top 10 van de wereld. Maar dit goed ontwikkelde Zuid-Afrika, is ook nog steeds een ontwikkelingsland met een hoog werkloosheidspercentage van 26,6 procent. Echter, dit houdt Europeanen en andere westerlingen niet tegen om te gaan werken in Zuid-Afrika. Werken in Zuid-Afrika heeft stijgende populariteit. Op deze pagina kun je te weten komen hoe het werkt met een werkvisum in Zuid-Afrika, de belangrijkste sectoren waar werk is te vinden en tips voor een CV en sollicitatiegesprek.
Ten eerste: laat je niet afschrikken door het hoge werkloosheidspercentage van Zuid-Afrika. Uiteraard is het natuurlijk het beste als je al een baan het aangeboden gekregen alvorens je naar Zuid-Afrika gaat verhuizen. Maar laat je anders vooral niet ontmoedigen door het hoge werkloosheidspercentage. Wanneer je een goede opleiding hebt genoten, is het vinden van een baan in Zuid-Afrika helemaal niet onmogelijk. Het werkloosheidspercentage gaat voornamelijk op in laagwaardige banen. Wel is het natuurlijk interessant om te weten waar de meeste banen in te vinden zijn.
In de volgende sectoren is vraag naar werkers:
Uiteraard vind je het grootste baanaanbod in steden als Kaapstad en Johannesburg. Hier zijn veel grote multinationals gevestigd, die hun IT helpdesk hier hebben ondergebracht in één van de Zuid-Afrikaanse steden. Simpelweg omdat dit goedkoper is dan een vestiging in Europa.
De functies waar Nederlanders over het algemeen het meeste kans op maken zijn posities bij klantenservices. Denk hierbij aan toeristische en e-commerce bedrijven. Grote multinationals hebben hun IT helpdesk ondergebracht in Johannesburg of Kaapstad, omdat dit simpel weg goedkoper is dan een vestiging in Europa. Werken in Zuid-Afrika als expat? Dat kan voordelig zijn, omdat sommige bedrijven over het algemeen sneller buitenlanders aannemen. Bij het zoeken naar een baan in Zuid-Afrika, is het belangrijk om de focus te leggen in de grotere steden, omdat je hier meer kans maakt op een baan.
Een visum is een vereiste, wanneer je gaat werken in Zuid-Afrika. Er zijn drie verschillende soorten werkvisa in Zuid-Afrika:
Een belangrijke tip is: begin op tijd met het aanvragen van een werkvisum. Het duurt namelijk gemiddeld zes weken tot anderhalf jaar (!) voordat je visum geregeld is. Voor uitgebreide informatie over een visum aanvragen in Zuid-Afrika, kun je ook zeker een kijkje nemen op onze pagina visum in Zuid-Afrika, waar alles tot in detail uitgelegd wordt.
Werken in Zuid-Afrika betekent een aantal veranderingen. Ten eerste kan het werktempo in Zuid-Afrika wat wennen zijn. Het werktempo in Zuid-Afrika ligt lager dan in Nederland, dit komt onder andere door het klimaat. Verder leven de meeste Zuid-Afrikanen van dag tot dag. Langetermijnplanning komt meestal niet in hun woordenboek voor. Tijd wordt niet belangrijk gevonden en je weet daarom niet hoeveel tijd iets in beslag zal nemen.
Aan de ene kant zijn dit zaken die frustrerend zijn voor Nederlanders, omdat wij graag een duidelijk overzicht willen hebben. Aan de andere kant kun je hier ook het voordeel van inzien. Werken in Zuid-Afrika betekent over het algemeen wat minder stress en dat is gunstig als je bedenkt dat in Nederland de druk heel hoog ligt. De werktijden zijn over het algemeen van 09:00-17:00 en een werkweek van 45 uur is normaal. Verder is overwerken hier ook een normaal verschijnsel. De meeste werknemers vinden het geen probleem om lange dagen te maken of om in het weekend nog bij te werken.
De vraag is op welke manier je het makkelijkst een baan vind in Zuid-Afrika. Netwerken en aanbevelingen krijgen via via zijn in Zuid-Afrika de makkelijkste manier om aan een baan te komen. Echter, dit is geen optie wanneer je vanuit Nederland begint met het zoeken naar een baan in Zuid-Afrika. Er zijn genoeg vacaturewebsites, maar hier staan niet alle vacatures op. Bij lokale bedrijven is namelijk vaak veel werk, maar deze vind je niet via het internet.
Het wordt voor de meeste expats aangeraden om gewoon af te reizen naar Zuid-Afrika en vervolgens hier op zoek te gaan naar werk. Contacten opbouwen via je netwerk is essentieel. Zorg verder dat je LinkedIn-profiel up to date is en geschreven is in het Engels. Verder zijn er een aantal groepen waar je lid van kunt worden. Denk dan aan ‘Ondernemen in Zuid-Afrika’ en ‘Cape Town Business Club’. Hier komen vacatures voorbij waar je dan direct op kunt reageren. Ook is hier een hoop informatie te vergaren met betrekking tot het werken in Zuid-Afrika, maak hier dus handig gebruik van.
Al deze tips en informatie heb je nodig als je gaat verhuizen naar Zuid-Afrika voor je werk.