Nieuwe huisarts, tandarts en apotheek zoeken bij verhuizing? Hier let je op

Ga je verhuizen en heb je een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek nodig? Regel dit een paar weken van tevoren. Als je tijdens de verhuizing of de dagen erna een huisarts of tandarts nodig hebt, is het fijn als deze in de buurt zitten. Maar hoe weet je nu welke zorgverlener bij je past? En wat moet je precies regelen?

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Zo kies je een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek

De zorgverzekeraar kan je helpen om een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek te vinden. Deze beschikt over kwaliteitsinformatie van zorgverleners. Maak daarnaast een lijstje met zaken die voor jou van belang zijn. Heb je een speciale behandeling nodig? Wil je online afspraken maken? Moet de zorgverlener ’s avonds en in het weekend open zijn? Niet iedere zorgverlener biedt dergelijke service aan.

Als je een nieuwe huisarts, tandarts of apotheker op het oog hebt, raden we je aan deze op te zoeken in het BIG-register. Hier zie je of de zorgverlener vakbekwaam is en of deze aan de minimale kwaliteitseisen voldoet die de overheid heeft gesteld. Raadpleeg ook de zorgkaartnederland.nl. Daar zie je reviews van andere patiënten. Mond-op-mondreclame is ook een optie. Vraag je nieuwe buurvrouw eens met welke artsen zij goede ervaringen heeft. Of bel zelf een zorgverlener op en voel aan of het klikt. Het is van belang dat je je op je gemak voelt, zodat je zonder terughoudendheid je verhaal kunt doen.

Patiëntenstop

Wonen er veel mensen in de omgeving van de nieuwe huisarts en tandarts? Dan kan het zijn dat de praktijk een patiëntenstop heeft ingesteld. Als de praktijk te veel patiënten helpt gaat dat meestal ten koste van de zorgkwaliteit. Er zit helaas niets anders op dan zoeken naar een nieuwe zorgverlener.

Dit controleer je bij je zorgverzekeraar

Controleer of de nieuwe zorgverlener een contract heeft lopen bij jouw zorgverzekeraar. Zo niet? Dan betaal je vaak veel meer uit eigen zak. Dit verschilt echter per type zorgpolis en zorgverzekeraar. Als je een basispolis hebt is het vergoedingspercentage bij een niet-gecontracteerde zorgverlener meestal laag. Bij sommigen slechts 65 procent. De kosten kunnen dan hoog oplopen. Zelfs als je een restitutiepolis hebt, waarbij alle zorg wordt vergoed, is het van belang op de kleine lettertjes te letten.

Overigens kun je er ook voor kiezen om te veranderen van zorgverzekeraar. Maar dit kan slechts 1 keer per jaar, tussen half november en eind december. Als je je zorgpolis voor 31 december opzegt, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar uit te kiezen.

Regionale zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars zijn alleen werkzaam in bepaalde regio’s. Denk aan De Friesland of Salland. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar alleen contracten met zorgverleners in de buurt heeft afgesloten. In zo’n geval is het extra van belang om uit te zoeken of jouw zorg wordt vergoed.

Zo verloopt de overstap naar de nieuwe zorgverlener

Hieronder bespreken we per zorgverlener hoe de overstap in zijn werk gaat. Het is belangrijk dat je medisch dossier of patiëntendossier bij de nieuwe praktijk of apotheek terecht komt. Ze zijn dan direct op de hoogte van je medische ontwikkeling.

Nieuwe huisarts

Informeer of de nieuwe huisarts je aan kan nemen als patiënt. Hij mag je weigeren als je te ver weg woont, de praktijk vol is of als hij niet aan specifieke wensen wil voldoen. Als je inschrijving is voltooid informeer je je oude huisarts van je overstap. Vraag zelf of hij je medisch dossier verstuurt naar je nieuwe huisarts.

Kun je geen nieuwe huisarts vinden? Meld dit dan bij je zorgverzekeraar. Deze helpt je bij je zoektocht of probeert te bemiddelen zodat er wellicht toch plek is.

Nieuwe tandarts

Heb je een nieuwe tandarts op het oog? Vraag dan per e-mail of telefoon of de praktijk jou als nieuwe patiënt accepteert. Ook de tandarts is niet verplicht jou als patiënt aan te nemen. Als er plaats is geef je je persoonsgegevens door. Bij de eerste afspraak neem je je identiteitsbewijs en zorgpas mee om de inschrijving te voltooien. Je hoeft niet zelf de zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van je overstap. Dat doet de praktijk. Bel of e-mail vervolgens je oude tandarts om je uit te schrijven. Hij zal je patiëntendossier opsturen naar je nieuwe tandarts.

Nieuwe apotheek

Schrijf je per telefoon of e-mail in bij je nieuwe apotheek. De eerstvolgende keer als je bij de apotheek langsgaat neem je je identiteitsbewijs mee en de pas van de zorgverzekering. Daarna schrijf je je uit bij je oude apotheek. Deze zal je medisch dossier overdragen.

De inschrijving bij een apotheek is niet verplicht. Maar als je bepaalde medicijnen regelmatig gebruikt raden we het wel aan. Dit is belangrijk voor je eigen veiligheid. Sommige medicijnen gaan namelijk niet samen. Als de apotheek zicht heeft op je medicijngebruik kan er op tijd worden ingegrepen.

TIP: vergeet niet je nieuwe apotheek door te geven aan je nieuwe huisarts.

Het zoeken van een nieuwe huisarts, tandarts en apotheek is slechts één van de zaken die je moet regelen als je gaat verhuizen. Hieronder vind je een aantal artikelen om te lezen voor een soepele verhuizing.