Zoek jij een verhuizer?
Ontvang 5 gratis offertes in 3 stappen
Netwerk van 500+ verhuisbedrijven
Jaarlijks 150,000 verhuizingen

Werken in Amerika

Werken in Amerika lijkt op het eerste oog gemakkelijk. Met een werkeloosheidspercentage van 4,9 procent moet een baan vinden in Amerika een eitje zijn. Helaas is het vinden van een baan toch een behoorlijke uitdaging. Wel liggen er voor de hooggeschoolde expat goede kansen op de Amerikaanse banenmarkt. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over werken in Amerika.

Tijdelijk of permanent werken in Amerika

Wanneer je langer dan 90 dagen in Amerika verblijft, heb je een visum, het ESTA genoemd, nodig. Voor een zakenreis hoef je dus geen visum aan te vragen. Wanneer je tijdelijk wilt werken in Amerika, is hier een speciaal visum voor: het H-1B visum. Met dit visum kun je drie jaar werkzaam zijn in Amerika. Met name permanent werken in Amerika is natuurlijk interessant. Hier heb je een ander visum voor nodig. Bij sommige instanties in Amerika kun je in aanmerking komen voor een permanente werk- en verblijfsvergunning. Je moet hiervoor goedkeuring krijgen van de USCIS dienst door middel van een immigratie petitie. Deze petitie wordt normaal gesproken aangevraagd door je Amerikaanse werkgever. Meestal moet deze werkgever dan ook een werkcertificatie aanvragen bij het Ministerie van Arbeid. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken geeft vervolgens je immigranten visumnummer af. Dit nummer is dan je permanente verblijfsvergunning.

Uiteindelijk heb je de Green Card nodig om je hele leven in Amerika te wonen en te werken. Deze verblijfsvergunning geeft je dezelfde rechten als alle andere Amerikaanse burgers. Ieder jaar worden 50.000 mensen door de Amerikaanse overheid ingeloot voor zo’n Green Card loterij. Een visum krijgen in Amerika is niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Voor meer specifieke informatie over het visum in Amerika, kun je ook kijken op de pagina visum in Amerika.

Werkcultuur in Amerika

Werken in AmerikaDe werkcultuur in Amerika verschilt in bepaalde opzichten sterk van de Nederlandse. Ten eerste is hiërarchie duidelijker aanwezig in het Amerikaanse zakenleven. Kritiek op anderen hebben, wordt in het algemeen dan ook niet zo gewaardeerd. Verder draait de Amerikaanse cultuur om werk en geld verdienen. Dat is niet heel gek, als je weet dat het sociale zekeringsstelsel in Amerika minder goed geregeld is dan het Nederlandse stelsel. In Amerika heerst dan ook echt een cultuur waarin men zich moet redden op het werk. Ook is het belangrijk om in gedachten te houden dat de Amerikaanse zakencultuur vooral gericht is op korte termijn. Er worden snel beslissingen genomen en men wil gelijk resultaat boeken. In Amerika is het dan ook nog veel gebruikelijker om bonussen en commissies te ontvangen over je prestaties.

Tijd is heel belangrijk voor Amerikanen, immers time is money. Daarom is de Amerikaanse werkcultuur druk, druk en nog eens druk. De ‘elevator pitch’ komt hier dan ook niet voor niets vandaan. Amerikanen zijn harde werkers en werkweken van ruim 50 uur per werk is dan ook niet gebruikelijk. Vakanties zijn doorgaans korter dan in Europa. Houd daarom rekening met een drukke, hectische baan. Als laatste is het heel belangrijk om te onthouden dat je gerust grappen kunt maken op de Amerikaanse werkvloer, maar niet op het gebied van politiek of godsdienst. Dit ligt gevoelig voor de meeste mensen en een grap hierover is dan ook echt ‘not done’.

Belangrijke sectoren in Amerika

Zoals je al hebt kunnen lezen, is de werkloosheidspercentage in Amerika momenteel slechts 4,9 procent! Bedenk echter dat het baanaanbod veel verschilt per sector en per staat. Uit onderzoek van Forbes blijkt dat je het snelst een baan vindt in de volgende 5 staten:

  • Washington
  • Californië
  • Delaware
  • Colorado
  • Oregon

In welke sectoren vind ik het snelste een baan als expat?

Wanneer je wil verhuizen en gaan werken in Amerika, vind je het gemakkelijkst een baan in de dienstensector. Met name in sectoren als software engineering, medicijnen en gezondheid, milieubescherming en de computer industrie liggen veel kansen. Voor de expats liggen de meeste kansen op het gebied van hoogwaardige technologie en niche markten. Amerika is natuurlijk het land van de technologie, met onder andere de bloeiende Sillicon Valley. Wanneer je een technologische studie hebt gedaan, liggen de banen dus voor het oprapen in Amerika.

CV en sollicitatie

Door de aanwezigheid het internet kun je al online vacatures bekijken. Veel vacaturebanken (CareerBuilder, DiscoverJobs.com of Jooble) bieden veel mogelijkheden op het vinden van werk in de Verenigde Staten. Je netwerk in Amerika is bovendien één van de belangrijkste manieren om aan werk te komen. Persoonlijk contact met vrienden van collega’s, familie of vrienden is zeer nuttig. Dit geldt ook voor het gebruiken van LinkedIn.  Voordat je op zoek gaat naar werk, moet je ook zorgen dat je CV in orde is. CV? Dat kennen ze in Amerika niet! In tegenstelling tot veel landen is de term resume de enige juiste in de Verenigde Staten. Je kunt je CV apart naar potentiële werkgevers verzenden. Hier heb je enkele tips voor het opstellen van je CV:

  • Noteer werkgevers uit het verleden in chronologische volgorde, te beginnen met je eerste werkgever;
  • Het is de bedoeling dat je kort en bondig vertelt wat je kwaliteiten, ervaringen en competenties zijn;
  • Het is in Amerika niet ongebruikelijk om geen foto aan je CV toe te voegen, doordat kwalificaties het meest belangrijk zijn;
  • In Nederland is het niet gebruikelijk, maar in Amerika mag je best een beetje bluffen. Zo kun je makkelijk in je sollicitatiebrief zinnen schrijven als: ‘Volgens mij hebben jullie behoefte aan…’ of ‘Zonder mij wordt het niks op met jullie salesafdeling.’

Tijdens de sollicitatie is ook het goed om duidelijk te zijn. Dubieuze of vertrouwelijke onderwerpen als religie en etniciteit kun je zeker aan het begin beter vermijden.