Claim jouw maximale belastingteruggave
Van het indienen van IB-aangifte tot belastingteruggave met onze partner, Taxback
Begin nu

Belastingen in Australië

Bij een verhuizing naar Australië krijg je ook te maken met het Australische belastingstelsel. Net als in Nederland kent Australië een progressief belastingstelsel. Maar daarnaast zijn er ook verschillen waar rekening mee gehouden moet worden, zoals het feit dat belastingen in Australië verschillend zijn voor mensen die in Australië wonen en voor mensen die er alleen werken en niet wonen. Deze pagina geeft uitgebreide informatie over de belastingen in Australië.

Belastingstelsel in Australië

Het is belangrijk om te onthouden dat je als resident, iemand die permanent in Australië blijft wonen, meer belastingvoordelen zoals fiscale compensaties hebt. Net als in Nederland kent men in Australië de schijventarieven:

VanTotBelastingtariefBelasting bij ingaan schijf
$ 0$ 18.2000%$ 0
$ 18.201$ 37.00019%$ 0
$ 37.001$ 87.00032,5%$ 3.572
$ 87.001$ 180.00037%$ 19.882
$ 180.00145%$ 54.232

De vermogensbelasting in Australië (Capital Gain Tax) wordt niet apart berekend, maar zit inbegrepen bij de inkomstenbelasting. Je betaalt geen vermogensbelasting over je huis, auto of je meubelen. Deze vermogensbelasting wordt enkel toegepast op onroerend goed en bedrijfsmiddelen, zoals machines. Wanneer je kapitaal verlies lijdt, kun je dit niet van je inkomstenbelasting afhalen, maar je kunt dit aftrekken van je vermogenswinst.

Er zijn nog meerdere belastingen waarmee je te maken krijgt als je naar Australië verhuist. Je moet belasting betalen over je buitenlandse bezittingen, zelfs al heb je hier eerder belasting over betaald in Nederland. Ook heb je te maken met eigendomsbelasting, accijnsbelasting en erfbelasting.

Belastingaangifte doen in Australië

Er zijn twee manieren om je belasting te berekenen: online of met een papieren versie. Via internet krijg je een account, die je moet linken aan een ATO. Daarna kun je gelijk beginnen met het invullen van de formulieren en ontvang je binnen twee weken al je geld! Vanaf 1 juli heb je tot en met 31 oktober de tijd om je belastingaangifte te doen. Wanneer je er zelf niet uitkomt, kun je altijd de hulp inschakelen van een accountant. Dit zal je zo’n 100 tot 200 euro kosten.