Verhuizen naar het buitenland is een avontuurlijk, maar soms ook stressvol proces. Sirelo is hier om je te helpen. Van een checklist voor de emigratie tot het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar – Wij zijn er om je verder te helpen.
Ontdek onze handige gidsen en bereid je verhuizing naar het buitenland voor!
Lees expatblogs en ontdek tips en tricks voor een zorgeloze verhuizing naar het buitenland.
Gebruik onze relocation services om ervoor te zorgen dat je alles gepland hebt voordat je naar het buitenland verhuist.
Je huidige woonplaats verruilen voor een totaal nieuwe omgeving: een ingrijpende gebeurtenis waar een proces aan vooraf gaat vol plannen en organiseren. Over het algemeen geldt dat een verhuizing naar het buitenland een mix is van blijdschap en nervositeit, omdat je een ongelofelijk avontuur tegemoet gaat maar tegelijkertijd ook je vertrouwde omgeving achterlaat.
Mixed feelings dus, en je bent daarin niet alleen. Steeds meer Nederlanders besluiten deze stap te wagen en hoewel wij bij Sirelo dagelijks tientallen van deze mensen spreken, horen we zelden dat iemand er achteraf spijt van heeft. Met dit goede nieuws gaan we je verder op weg helpen!
Bij een emigratie komt veel kijken. Naast het vinden van een woning en het kiezen van een internationaal verhuisbedrijf, is er ook veel administratief werk dat tijdig op orde moet zijn. We lichten kort een aantal zaken toe die bij vrijwel iedere verhuizing naar het buitenland relevant zijn.
Voor een soepele emigratie raden wij je aan om belangrijke documenten te laten legaliseren. Het document krijgt hiermee een sticker of stempel, waarmee je in het buitenland aantoont dat het document echt is. Doe dit voor:
Je legitimatiebewijs en rijbewijs zijn mogelijk aan vervanging toe. Houd er rekening mee dat je voor een gemiddelde visum- of verblijfsvergunningaanvraag een legitimatiebewijs nodig hebt dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Overweeg je ID-kaart of paspoort dus te verlengen voor je emigreert.
Voor je rijbewijs geldt dat je moet nagaan of deze wettelijk geldig is in het land van bestemming. Een Nederlands rijbewijs wordt niet overal erkend en dit kan betekenen dat je een internationaal rijbewijs dient aan te schaffen. In sommige gevallen is het zelfs noodzakelijk om opnieuw rijexamen af te leggen. Check hier of jouw Nederlandse rijbewijs na je verhuizing geldig is.
Een verhuizing naar het buitenland betekent dat je mogelijk geen recht meer hebt op toeslagen, uitkeringen en AOW vanuit Nederland. Om te voorkomen dat je voor vervelende verassingen komt te staan, is het verstandig om je te verdiepen in..
Het is afhankelijk van het type uitkering en het land van bestemming in hoeverre je nog recht hebt op de uitkering. In sommige gevallen kun je een ziektewetuitkering, een WIA-, WAO- of WAZ- uitkering of een Wajong-uitkering meenemen naar het buitenland. Ontvang je op dit moment een WW-uitkering van het UWV? Deze kun je (afhankelijk van het land) maximaal 3 maanden meenemen. Informeer tijdig wat de emigratie voor jouw uitkering(en) betekent.
Helaas ben je na je emigratie nog niet van je studieschuld verlost. Controleer daarom hoe je deze vanuit het buitenland verder aflost. Voor EU/EER-landen en Engeland geldt dat er vrijwel niets verandert: je kunt via een automatische incasso betalen of het geld zelf over maken. Kijk op Mijn DUO wat er in jouw situatie geldt.
Voor vrijwel alle toeslagen geldt dat je er na je emigratie geen recht meer op hebt. Een uitzondering hierop is kindertoeslag en kinderopvangtoeslag. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, hierover lees je hier en hier meer.
Voor je AOW geldt dat het afhankelijk is van het land van bestemming of je deze nog kunt blijven ontvangen. In sommige landen kun je je AOW nog volledig ontvangen, maar er zijn ook landen waar je slechts een deel van het AOW-bedrag ontvangt. Ontvang je op het moment van verhuizen nog geen AOW maar werk je nog? Dan bouw je na de emigratie geen AOW meer op.
Naast bovengenoemde zaken zijn er nog talloze andere zaken die geregeld moeten worden voor jouw emigratie een feit is. Wil je zeker weten dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet? Van het aanvragen van een visum tot het inpakken van de verhuisdozen – wij hebben alles voor je opgesomd in een checklist verhuizen naar het buitenland. Klik hieronder!
Verhuis je definitief of in ieder geval voor een periode langer dan 3 maanden naar het buitenland? Dan geldt in vrijwel alle gevallen dat je je Nederlandse zorgverzekering niet kunt behouden. Raadpleeg daarom tijdig hoe het ziektekostensysteem in het land van bestemming eruit ziet en overweeg als aanvulling een private zorgverzekering af te sluiten. Hiermee voorkom je dat je na je emigratie onderverzekerd bent.
*Gesponsord
Eén van de eerste stappen nadat je een visum of een verblijfsvergunning hebt ontvangen, is het openen van een nieuwe bankrekening. Veel mensen houden ook hun Nederlandse bank- en spaarrekening aan, maar het hebben van een bankrekening in je nieuwe woonland is in veel situaties handig. Je kunt in Nederland al een bank kiezen en een afspraak maken, zodat je na je verhuizing snel terechtkunt.
Wanneer je verhuist naar een land waar men in een andere valuta dan de euro betaalt, vergeet dan niet om je valuta om te wisselen. Hiermee bespaar je maandelijks al snel tientallen euro’s aan kosten. Je valuta tijdig wisselen loont dus! Zoek je een partij om je hierbij te helpen? Wij hebben 3 partijen voor je op een rijtje gezet.
*Gesponsord
💬 Sirelo’s TIP: Blijf je in euro’s betalen, dan betaal je per transactie tussen de 1,2% en 2,00% aan koersopslag. Daarnaast werkt de bank met een referentiewisselkoers, waardoor een betaling soms ongelukkig hoog uitvalt door een slechte stand van de euro. Door je euro’s om te wisselen naar de vreemde valuta, voorkom je onnodige kosten.
Heb je nog geen verhuisbedrijf gevonden voor je verhuizing naar het buitenland? Ontvang dan via Sirelo vrijblijvend 5 offertes van gespecialiseerde verhuisbedrijven. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het invullen van het offerteformulier, waarna wij vrijblijvend op zoek gaan naar 5 geschikte internationale verhuizers voor jouw verhuizing. Zo bespaar je kosten én tijd.
Je maakt niet zomaar de beslissing om te verhuizen naar het buitenland. Vaak denkt men hier lang over na en gaat dit proces gepaard met veel wikken en wegen. Heb je besloten definitief te emigreren of twijfel je nog? Deze tips kunnen goed van pas komen.
Voordat je besluit te verhuizen naar een ander land, is het raadzaam om grondig onderzoek te doen. Lees zoveel mogelijk over de cultuur, wetten en regels, de levensstijl, de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg van het land waar je naartoe wil verhuizen. Dit onderzoek zal je helpen om je beter voor te bereiden en mogelijke verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Controleer welke visum- en verblijfsvergunningvereisten er gelden voor het land van bestemming. Verhuis je naar een land binnen het Schengengebied? Dan blijft een ingewikkeld visumproces je gelukkig bespaart, maar doorgaans dien je wel een aantal stappen te doorlopen voor je je definitief mag vestigen.
Verhuis je naar een land dat niet aangesloten is bij het Schengenvedrag? Dan heb je mogelijk een visum en/of verblijfsvergunning nodig. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten op orde hebt en begin op tijd met de aanvraagprocedure. Het kan soms lang duren voordat alles is geregeld, maar het is het waard! Ons advies: wees geduldig, vertrouw op het proces en plan vooruit.
Verhuizen naar het buitenland betekent: veel kosten. Zorg daarom dat je je financiën goed beheert en precies weet hoeveel budget er beschikbaar is voor de emigratie. Bepaal van tevoren een concreet budget en houd rekening met kosten zoals huisvesting, vervoer, gezondheidszorg, belastingen en verhuiskosten. Tevens is een buffer voor onverwachte uitgaven absoluut een must, want bij een verhuizing naar het buitenland loop je vroeg of laat ongetwijfeld tegen onverwachte kosten aan.
Verhuis je naar een land waar een andere taal wordt gesproken dan Nederlands of Engels? Dan is het waardevol om de taal te leren. Dit gaat je helpen om jezelf verstaanbaar te maken en makkelijker te integreren in je nieuwe omgeving. Het vinden van een woning, je inschrijven bij de gemeente en simpelweg een praatje maken met de buren: het wordt een stuk makkelijker wanneer je de taal spreekt. Neem taallessen en oefen regelmatig voordat je vertrekt.
Men onderschat soms wat het effect van een verhuizing naar het buitenland is op je mentale gezondheid. Het kan namelijk, vooral in het begin, een eenzame situatie zijn. Probeer daarom direct na je verhuizing nieuwe contacten te leggen door deel te nemen aan lokale activiteiten, evenementen of expatcommunities. Gebruik social media en online platformen om andere expats in jouw omgeving te vinden. Het hebben van een sociaal netwerk zal je helpen om je sneller thuis te voelen in je nieuwe omgeving.
Verhuizen naar het buitenland vereist aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Je aanpassen aan een nieuwe taal, een andere manier van leven, nieuwe sociale normen en een andere werkcultuur vergt soms zijn tol, maar: het is het waard! Zie het als een avontuur en vergeet vooral niet te genieten van alle nieuwe ervaringen die je opdoet. Namens het Sirelo team wensen wij je een voorspoedig emigratieproces. Een extra steuntje in de rug nodig? Print dan onze checklist voor emigreren uit en hou deze bij de hand. ✔️