De economie in Turkije trekt aan en mag zichzelf trots de 18e economie van de wereld noemen. Naar verwachting zal Turkije in 2050 zelfs de 9e economie van de wereld zijn. Werken in Turkije is populair onder expats, gelukkig zijn er daarom verscheidene sectoren in Turkije waar je als expat makkelijk aan het werk komt. Er is grote vraag naar opgeleide mensen die meerdere talen beheersen, wanneer dit voor jouw het geval is kun je hier dus zeker voordeel uit halen.
De werkcultuur in Turkije verschilt op enkele fronten met die van Nederland. Hiërarchie is nog in grote mate aanwezig: als manager werk je met ondergeschikten, niet met gelijken. Veel werknemers streven er dan ook naar om iemands baas te zijn. Heb je dit bereikt, dan wordt er ook van je verwacht dat je je zo gedraagt. Praat je niet als een baas of zie je er niet uit als een baas? Dan zullen je werknemers je ook niet serieus nemen. Je zult hier bij je nieuwe baan in Turkije waarschijnlijk even aan moeten wennen, want in Nederland is deze hiërarchie inmiddels zo vervaagd dat er bij de meeste bedrijven geen sprake meer van is.
Het is op een zakelijke afspraak gebruikelijk om elkaar de rechterhand te schudden wanneer je je voorstelt. Voor vrouwen geldt dat zij niet altijd bereid zijn om mannen een hand te geven, maar dit komt nauwelijks meer voor in het zakenleven. Je zou kunnen wachten totdat je zakenpartner je een hand geeft, op die manier vermijd je ongemakkelijke situaties. Voor meer informatie over de Turkse cultuur of over het dagelijkse leven in Turkije kun je onze pagina wonen in Turkije bezoeken.
Het is vrij vanzelfsprekend, maar de toeristische sector in Turkije is een sector waar je als Nederlander relatief makkelijk aan het werk komt. Beheers je de Nederlandse- en Engelse taal goed, dan kun je er vanuit gaan dat je binnen enkele dagen een baan gevonden hebt. Echter is dat waarschijnlijk niet het soort baan waar je opzoek naar bent, dit zijn vaak laaggeschoolde en daarom ook minder goed betaalde functies. Maar niet getreurd, grote bedrijven in alle sectoren zijn vaak opzoek naar geschoolde vakmensen met specifieke kwalificaties. Het spreken van de Turkse taal is hier meestal geen vereiste, maar het is wel een pluspunt als je de taal beheerst. Werken in Turkije wordt steeds populairder onder westerlingen en de mentaliteit van de Nederlandse werknemer wordt over het algemeen erg gewaardeerd door Turkse werkgevers. Maak hier dus handig gebruik van, de kansen liggen er zeker!
De industriële productie blijft stijgen, hier zijn dan ook veel banen in te vinden. De export stijgt en de Turkse economie zal mede hierdoor blijven groeien. Ook in het onderwijs in Turkije is er genoeg werk te vinden en de salarissen zijn hier goed in vergelijking met andere sectoren. Wanneer je vloeiend Engels spreekt zou je kunnen overwegen om privé lessen Engels te geven, dit verdient relatief goed en de vraag naar dit soort lessen stijgt.
Het is in de wettelijke- en medische sector helaas niet toegestaan om te werken wanneer je niet uit Turkije komt, maar: ben je getrouwd met iemand uit Turkije, dan geldt dat je niet onderwerpen bent aan deze arbeidswetten.
Je zoektocht naar een baan begint meestal op het internet, zo ook in Turkije. Net als in Nederland, zijn er verschillende vacature websites waar je gebruik van kunt maken. Ook kranten en uitzendbureaus zouden een goed middel kunnen zijn bij het vinden van een baan in Turkije. Het kan natuurlijk dat het op deze manier niet lukt om een geschikte vacature te vinden, in dat geval is het verstandig om de straat op te gaan. Spreek met mensen en probeer een netwerk op te bouwen. Je contacten kunnen je dan helpen bij het vinden van een baan, op deze manier worden veel functies in Turkije ingevuld zonder dat hier een vacature website aan te pas komt.
Een sollicitatie in Turkije ziet er hetzelfde uit als in Nederland. Je schrijft een sollicitatiebrief en je stelt een curriculum vitae (CV) op. Voor je CV geldt dat deze 1 à 2 pagina’s lang is en beschikt over je contactgegevens, je werk- en schoolervaringen en je kwalificaties. Zorg dat je CV goed georganiseerd is. Je sollicitatiebrief mag niet langer dan 3 à 4 paragrafen zijn en zorg er vooral voor dat je niet overdrijft; je kwaliteiten zullen namelijk tijdens het sollicitatiegesprek op de proef gesteld worden en je zult moeten aantonen dat je daadwerkelijk in je hebt wat je beschreven hebt. Wordt opgemerkt dat dit niet het geval is, dan zul je de baan hoogstwaarschijnlijk niet krijgen.
Ben je ook van plan om te gaan werken in Turkije? Bezoek dan onze pagina over verhuizen naar Turkije voor meer informatie over een langdurig verblijf.