Verhuizen naar Duitsland

Laatst bijgewerkt: 19 juli 2019

Ga jij verhuizen naar Duitsland? Wij helpen je graag op weg. Wat je op deze pagina kunt vinden is als volgt:

Wat kost een verhuizing naar Duitsland?

Duitsland ligt dichtbij Nederland, hierdoor kunnen de kosten relatief laag uitvallen. Echter is dit sterk afhankelijk van de provincie waar je heen verhuist, want de afstand van deur tot deur is een prijsbepalende factor. Voor het verhuizen van een gemiddelde inboedel vanuit Nederland naar Duitsland rekent een verhuisbedrijf gemiddeld €2400 tot €3500. Echter is dit volledig afhankelijk van je huidige- en nieuwe woonplaats, de grootte van je inboedel en de extra services waar je gebruik van maakt.

Hieronder vind je een globaal overzicht voor een verhuizing vanuit Rotterdam naar Berlijn, dit betreft circa 700 kilometer.

Grootte inboedelKosten
Woning 1 slaapkamer€1400 – €2000
Woning 2 slaapkamers€1800 – €2600
Woning 3 slaapkamers€2500 – €4000

Betreft jouw verhuizing een kortere afstand dan 700 kilometer? In onderstaande tabel geven wij je de gemiddelde kosten van een verhuizing tussen Rotterdam en Düsseldorf, dit betreft circa 225 kilometer.

Grootte inboedelKosten
Woning 1 slaapkamer€1000 – €1600
Woning 2 slaapkamers€1400 – €2000
Woning 3 slaapkamers€1800 – €2600

Aan de bovenstaande gegevens kunnen geen rechten ontleend worden. Bezoek onze pagina ‘kosten internationaal verhuizen’ als je op zoek bent naar meer concrete informatie.

Hou bij deze kosten rekening dat extra verhuisservices zoals het inpakken van dozen en demontage van meubelen nog niet zijn meegerekend. Bovenstaande kosten betreffen een verhuizing middels wegtransport. Ben je benieuwd wat jouw verhuizing zou gaan kosten?

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

4 Factoren die je verhuizing goedkoper zouden kunnen maken

Een aantal factoren zorgen ervoor dat jouw verhuizing goedkoper of juist duurder uitvalt.

 1. De omvang van je inboedel – Deze spreekt redelijk voor zich; wanneer je slechts een klein deel van de inboedel wil verhuizen naar Duitsland, kost dit minder dan wanneer je een hele container vult. Er is dan meestal sprake van ‘groupage’, waarbij de container wordt gevuld met spullen afkomstig van meerdere gezinnen.
 2. Het type vervoer – Over het algemeen geldt voor een verhuizing naar Duitsland altijd dat het vervoert wordt per vrachtwagen, omdat er geen zee overbrugd hoeft te worden.
 3. De keuze voor een verzekering – Wanneer je ervoor kiest om je inboedel niet te verzekeren, ben je minder kwijt aan je verhuizing; echter heb je dan dus geen zekerheid en dit kan enigszins stress met zich meebrengen. Wij raden altijd aan om een verzekering af te sluiten bij een verhuizing omdat er altijd iets mis kan gaan waardoor je spullen beschadigd raken. Wanneer je verzekerd bent, hoef je je nergens druk over te maken. Informeer voor een verzekering bij het betreffende verhuisbedrijf.
 4. Zelf inpakken – Door zaken als demontage/montage en het laten inpakken/uitpakken van verhuisdozen aan de verhuizers over te laten, ben je duurder uit. Zelf alles doen kost meer tijd maar het kan de kosten flink laten zakken.

Verhuisbedrijven naar Duitsland

Ben jij nog op zoek naar een verhuisbedrijf voor jouw verhuizing naar Duitsland? Hier geven wij je een overzicht van de verhuisbedrijven in jouw omgeving, echter heeft niet ieder verhuisbedrijf ervaring met het uitvoeren van internationale verhuizingen. Wil je er zeker van zijn dat het verhuisbedrijf gespecialiseerd is in internationale verhuizingen, dan verwijzen we je graag door naar deze pagina met 12 beste internationale verhuizers.

Verhuizen naar Duitsland

Vereisten om in Duitsland te mogen wonen

Duitsland behoort net als Nederland tot de Europese Unie, wat inhoudt dat je geen visum nodig hebt. Als je niet uit een EU-land komt, gelden er andere regels. Je hebt dan wel een visum nodig, dit visum is gekoppeld aan de reden van je verblijf en kan worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat. Wanneer je geboren bent in een EU-land is het enige dat je nodig hebt om de grens over te steken een geldige ID-kaart of een geldig paspoort. Je kan je aanmelden bij de gemeente waar je gaat wonen, dit is in principe voldoende. De twee vereisten om in Duitsland te kunnen wonen zijn dan nog:

 1. Een bewijs van inkomen – je moet kunnen aantonen dat je je eigen levensonderhoud kunt veroorloven;
 2. Een ziektekostenverzekering – omdat iedereen in Duitsland verplicht verzekerd moet zijn en dit ook aantoonbaar moet kunnen maken.

Er zijn voor mensen binnen de Europese Unie verder geen belemmeringen om te mogen verhuizen naar Duitsland, dat maakt deze verhuizing al een stukje makkelijker.

Checklist: Zaken die je niet moet vergeten wanneer je naar Duitsland verhuist

 • Ziektekostenverzekering: een ziektekostenverzekering is verplicht voor alle inwoners van Duitsland. Werknemers met een inkomen van minder dan €54.900 per jaar moeten verplicht een publieke ziektekostenverzekering aanschaffen. Wanneer je jaarsalaris hoger ligt, kun je kiezen tussen zowel publieke als particuliere ziektekostenverzekeringen. Ook al kunnen de werknemers met een inkomen van 54.900 kiezen uit de twee ziektekostenverzekeringen, blijft de publieke ziektekostenverzekering het populairst. Het is belangrijk om volledig verzekerd te zijn, omdat behandelingen relatief duur kunnen zijn. Wil je meer weten over de zorg in Duitsland? Bekijk dan onze pagina over de gezondheidszorg in Duitsland;
 • Gezondheid: check je gezondheidssituatie. Heb je in Duitsland behoefte aan een huisarts/dokter? Ga dan alvast op zoek in de wijk waar je wilt wonen. Sla ook voor vertrek voldoende medicijnen in, zodat je zeker weet dat je even vooruit kunt;
 • Diploma’s: zorg dat alles met betrekking tot je certificaten en diploma’s in orde is. Denk aan het vertalen hiervan, maar zorg ook dat je diploma erkend wordt. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland helaas regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn enic-naric.net en www.nuffic.nl;
 • Kinderopvang: mocht je jonge kinderen hebben voor wie je gebruik wil maken van kinderopvang, hou dan rekening met het feit dat er in veel Duitse dorpen / steden een wachtlijst is voor bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of naschoolse opvang;
 • Financiën: het openen van een Duitse bankrekening wordt aanbevolen;
 • De belastingdienst: wij raden sterk aan om contact op te nemen met de belastingdienst voor vertrek. Zij kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je verhuist naar Duitsland;
 • Opzeggen lopende abonnementen en andere nutsbedrijven: Neem hiervoor tijdig contact op, omdat hier vaak sprake is van een opzeggingstermijn van enkele maanden.

Klik hier als je een algemene checklist wilt die voor iedere verhuizing geldt.

Kosten van leven in verschillende Duitse steden

In het algemeen wordt het leven in Duitsland beter beoordeeld dan het leven in Nederland. Dit is voor velen ook een reden om te verhuizen naar Duitsland, het woongenot is over het algemeen simpelweg hoger. Ben je er nog niet over uit naar welke stad je wil verhuizen? Wellicht dat onderstaande tabel je verder kan helpen, hier vergelijken we een aantal steden in Duitsland.

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Berlijn736974734941
Hamburg747460745629
München8277100825616
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Berlijn€ 2,43€ 0,71€ 1,83€ 1.122,99
Hamburg€ 2,66€ 0,68€ 2,15€ 1.315,00
München€ 2,37€ 0,78€ 1,80€ 1.631,20

Aanvragen van gratis verhuisoffertes

Ben jij ook van plan te verhuizen naar Duitsland? Maak dan gebruik van onze gratis vergelijkservice. Het enige wat je hoeft te doen, is het invullen van het offerteformulier. Je ontvangt gratis tot vijf offertes van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in internationale verhuizingen. Het kost je maar 1 tot 2 minuten en je bespaart hiermee al snel 40% op je verhuiskosten.