Duitsland in cijfers

Huizenprijzen
49
Gem.
Kosten dagelijks leven
51
Gem.
Criminaliteitscijfers
21
Laag
Gezondheidszorg
94
Goed
Totale score
91
Goed
Gemiddelde verhuiskosten naar Duitsland
€ 1500 - € 5000
Vergelijk offertes en bespaar tot 40%

Verhuizen naar Duitsland

Wanneer je hebt besloten om te verhuizen naar Duitsland, zijn wij er om je hierbij op weg te helpen. Met informatie over alle zaken die je moet regelen voordat je naar Duitsland verhuist, proberen wij jouw verhuizing een stukje soepeler te laten verlopen. Daarnaast werken we samen met verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizingen naar Duitsland. Door het invullen van het offerteformulier, ontvang je snel een nauwkeurige prijsindicatie voor jouw verhuizing. Wat je op deze pagina kunt vinden is als volgt:

Verhuizen naar Duitsland

Wonen in Duitsland: wat heeft Duitsland te bieden?

Duitsland heeft een perfecte combinatie van een rustig platteland en drukke steden. Wat dat betreft kan iedereen er wel een plekje vinden. Het is dus niet vreemd dat steeds meer mensen kiezen om te verhuizen naar Duitsland. De redenen zijn veelal van financiële aard, omdat de basisvoorzieningen  over het algemeen goedkoper zijn dan in Nederland. Hoewel het ons buurland is, kan emigreren toch een grote stap zijn.

Duitsland behoort net als Nederland tot de Europese Unie, wat inhoudt dat je geen visum nodig hebt. Echter word je pas gezien als ”Freizügigkeitsberechtigter” als je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Als je niet uit een EU-land komt, gelden er andere regels. Je hebt dan wel een visum nodig, dit visum is gekoppeld aan de reden van je verblijf en kan worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat. Hou hier dus rekening mee als je niet uit een EU-land komt naar toch wilt verhuizen naar Duitsland.

Regels om in Duitsland te mogen wonen

Om naar Duitsland te kunnen verhuizen moet je vooraf nog het een en ander regelen. Duitsland stelt namelijk eisen voor haar inwoners waar iedereen aan moet voldoen. Wanneer je geboren bent in een EU-land is het enige dat je nodig hebt om de grens over te steken een geldige ID-kaart of een geldig paspoort. Je kan je aanmelden bij de gemeente waar je gaat wonen, dit is in principe voldoende. De twee regels om in Duitsland te kunnen wonen zijn:

 1. Een bewijs van inkomen – omdat je moet kunnen aantonen dat je je eigen levensonderhoud kan veroorloven
 2. Een ziektekostenverzekering – omdat iedereen in Duitsland verplicht verzekerd moet zijn en dit ook aantoonbaar kunnen maken.

Er zijn voor mensen binnen de Europese Unie verder geen belemmeringen om te mogen verhuizen naar Duitsland, dat maakt deze verhuizing al een stukje makkelijker.

Wat kost een verhuizing naar Duitsland?

Duitsland ligt dichtbij Nederland, hierdoor kunnen de kosten relatief laag uitvallen. Echter is dit sterk afhankelijk van de provincie waar je naartoe besluit te verhuizen, want de afstand van deur tot deur is een prijsbepalende factor. Voor het verhuizen van een gemiddelde inboedel vanuit Nederland naar Duitsland rekent een verhuisbedrijf over het algemeen €1500 tot €5000. Echter is dit volledig afhankelijk van je huidige- en nieuwe woonplaats. Een verhuizing tussen Nederland en Duitsland kan enkele kilometers betreffen, daarentegen zou het ook tegen de duizend kilometer kunnen zijn.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

4 Factoren die je verhuizing goedkoper zouden kunnen maken

Een aantal factoren zorgen ervoor dat jouw verhuizing goedkoper of juist duurder uitvalt.

 1. De omvang van je inboedel – Deze spreekt redelijk voor zich; wanneer je slechts een klein deel van de inboedel wil verhuizen naar Duitsland, kost dit minder dan wanneer je een hele container vult. Er is dan meestal sprake van ‘groupage’, waarbij de container wordt gevuld met spullen afkomstig van meerdere gezinnen.
 2. Het type vervoer – Over het algemeen geldt voor een verhuizing naar Duitsland altijd dat het vervoert wordt per vrachtwagen, omdat er geen zee overbrugd hoeft te worden.
 3. De keuze voor een verzekering – Wanneer je ervoor kiest om je inboedel niet te verzekeren, ben je minder kwijt aan je verhuizing – Echter heb je dan dus geen zekerheid en dit kan enigszins stress met zich meebrengen.
 4. Zelf inpakken – Door zaken als demontage/montage en het laten inpakken/uitpakken van verhuisdozen aan de verhuizers over te laten, ben je veel duurder uit. Zelf alles doen kost meer tijd maar het kan de kosten flink laten zakken.

Verhuistips

Om voor jou de verhuizing wat te versoepelen, kunnen wij je uit ervaring wat tips meegeven. Om te beginnen: de verzekering. Zoals we al beschreven hebben, kan een verzekering invloed hebben op de prijs. Toch zouden wij graag willen aanraden om een verzekering af te sluiten wanneer je verhuist naar Duitsland. Het blijft immers een internationale verhuizing, en er kan altijd iets fout gaan. Wanneer je verzekerd bent, hoef je je nergens druk over te maken. Informeer voor een verzekering bij het betreffende verhuisbedrijf.

Indien je kiest voor een zo goedkoop mogelijke verhuizing, kies er dan voor om al je spullen zelf in-en uit te pakken. De verhuisdozen kun je vaak wel van het verhuisbedrijf huren of kopen maar wanneer je het inpakwerk zelf doet, scheelt dit een hoop kosten. Tevens is dit de ultieme mogelijkheid om je hele inboedel op te ruimen en uit te pluizen, terwijl het verhuisbedrijf simpelweg alles zou inpakken. Wanneer je het zelf inpakt, kom je niet voor verassingen te staan wanneer je je spullen weer uitpakt.

Een verhuizing naar Duitsland verschilt niet veel met een nationale verhuizing, omdat de inboedel per vrachtwagen vervoerd kan worden. Daarom geldt eigenlijk hetzelfde als bij een gebruikelijke verhuizing: vergeet niet het opzeggen van nutsbedrijven, het wijzigen van je adres en gebruik eventueel een post-verhuis-service.

Als je van plan bent om veel zelf te gaan doen, klik dan hier voor wat algemenere verhuistips.

Info over verhuizingen naar Duitsland

Checklist: Zaken die je niet moet vergeten wanneer je naar Duitsland verhuist

 • Ziektekostenverzekering: Een ziektekostenverzekering is verplicht voor alle inwoners van Duitsland. Werknemers met een inkomen van minder dan €54.900 per jaar moeten verplicht een publieke ziektekostenverzekering aanschaffen. Wanneer je jaarsalaris hoger ligt, kun je kiezen tussen zowel publieke als particuliere ziektekostenverzekeringen. Ook al kunnen de werknemers met een inkomen van 54.900 kiezen uit de twee ziektekostenverzekeringen, blijft de publieke ziektekostenverzekering het populairst. Het is belangrijk om volledig verzekerd te zijn, omdat behandelingen relatief duur kunnen zijn. Wil je meer weten over de zorg in Duitsland? Bekijk dan onze pagina over de gezondheidszorg in Duitsland!
 • Diploma’s: Zorg dat alles met betrekking tot je certificaten en diploma’s in orde is. Denk aan het vertalen hiervan, maar zorg ook dat je diploma erkent wordt. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland helaas regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn:
  – Enic-naric: enic-naric.net
  – Nuffic, informatiecentrum: www.nuffic.nl
 • Papieren in orde maken:
  – (Vlieg)tickets regelen
  – Kopie van al je belangrijke papieren achterlaten bij bekenden
  – Paspoort checken
  – Kopieën maken van belangrijke papieren (gemeente, notaris)
 • Gezondheid: Check je gezondheidssituatie. Heb je in Duitsland behoefte aan een huisarts/dokter? Ga dan alvast op zoek in de wijk waar je wilt wonen. Sla ook voor vertrek voldoende medicijnen in, zodat je zeker weet dat je even vooruit kunt.
 • Kinderopvang: Mocht je jonge kinderen hebben voor wie je gebruik wil maken van kinderopvang, hou dan rekening met het feit dat er in veel Duitse dorpen / steden een wachtlijst is voor bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of naschoolse opvang.
 • Financiën: Het is niet verplicht, maar wel handig om een Duitse bankrekening te openen.
 • De belastingdienst: Wij raden sterk aan om contact op te nemen met de belastingdienst voor vertrek: Deze kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je weggaat.
 • Opzeggen lopende abonnementen en andere nutsbedrijven. Neem hiervoor tijdig contact op, omdat hier vaak sprake is van een opzeggingstermijn van enkele maanden.

Klik hier als je een algemene checklist wilt die voor iedere verhuizing geldt.

Het invoeren van een auto in Duitsland

Er zijn twee manieren om je auto mee te nemen naar Duitsland: de kentekenregistratie beëindigen bij het RDW, vervolgens een uitvoerkenteken aanvragen en de auto naar Duitsland rijden. Je dient dan binnen 14 dagen de auto in Duitsland te laten registreren. De tweede manier is als volgt: je rijdt de auto naar Duitsland, je bent dan verplicht om binnen twaalf maanden na de verhuizing de auto te registreren. Wanneer je voor deze optie kiest, wordt het aanbevolen om bij je verzekering na te vragen hoe lang de verzekering nog dekkend is als je naar het buitenland bent verhuisd. Het aanvragen van een Duitse autoverzekering is niet mogelijk wanneer de auto nog op Nederlands kenteken staat.

Ook dient de auto gekeurd te worden door een Duitse keuringsinstantie genaamd Tüva of Dekra om een Duits kenteken te kunnen ontvangen. Wanneer je een CoC-verklaring hebt, hoef je niet de volledige keuring te laten doen. Deze CoC-verklaring is te verkrijgen bij de betreffende auto dealer. Wanneer je vervolgens je auto hebt laten keuren, kun je naar het ‘Straßenverkehrsamt’. Hier lever je je oude kentekenbewijs in en ontvang je een nieuwe. Daarna kun je een nieuwe kentekenplaat laten persen.

Het kan zijn dat het goedkoper is om je auto te verkopen in Nederland en een nieuwe in Duitsland aan te schaffen. Dit is erg afhankelijk van de waarde van je huidige auto en hoeveel je er nog voor kan krijgen.

Kosten van leven in verschillende Duitse steden

In het algemeen wordt het leven in Duitsland beter beoordeeld dan het leven in Nederland. Dit is voor velen ook een reden om te verhuizen naar Duitsland, het woongenot is over het algemeen hoger. Ook voelt men zich veiliger dan in Nederland, wat ook niet onbelangrijk is wanneer je internationaal verhuist. Veel kosten zijn lager dan in Nederland, denk hierbij aan autorijden en het kopen van boodschappen. Het is echter afhankelijk van de stad waar je heen verhuist, want de kosten kunnen nog wel eens per stad of gebied verschillen. Hieronder vind je een overzichtje van een aantal steden in Duitsland:

Scores per stadPrijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Berlijn736974734941
Hamburg747460745629
München8277100825616
PlaatsPrijs cappuccinoPrijs liter melkPrijs dozijn eierenHuur 3 kamerappartement
Berlijn€ 2,43€ 0,71€ 1,83€ 1.122,99
Hamburg€ 2,66€ 0,68€ 2,15€ 1.315,00
München€ 2,37€ 0,78€ 1,80€ 1.631,20

Overige informatie over Duitsland

 • Belastingen in Duitsland: Vind hier alle informatie over het belastingstelsel in het land
 • Onderwijs in Duitsland: Alles over de verschillende scholen, onderwijssystemen et cetera
 • Werken in Duitsland: Ben je een expat en verhuis je voor je werk? Lees dan hier alles over werkculturen, het vinden van een baan, et cetera
 • Wonen in Duitsland: Meer informatie over het leven in ‘Duitsland’. Denk onder andere aan dagelijkse kosten en het kopen van een huis.

Aanvragen van gratis verhuisoffertes.

Ben jij ook van plan te verhuizen naar Duitsland? Maak dan gebruik van onze gratis vergelijkservice. Het enige wat je hoeft te doen, is het invullen van het offerteformulier. Je ontvangt gratis tot vijf offertes van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in internationale verhuizingen. Het kost je maar 1 tot 2 minuten en je bespaart hiermee al snel 40% op je verhuiskosten.