Verhuizen naar Duitsland

Overweeg jij te verhuizen naar Duitsland? Sehr toll! Je bent bij Sirelo aan het juiste adres. Internationaal verhuizen doe je niet dagelijks, dat snappen we. We helpen je daarom graag op weg om ervoor te zorgen dat jouw verhuizing naar Duitsland goed voorbereid begint.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Wat kost een verhuizing naar Duitsland?

Voor het verhuizen van een gemiddelde inboedel van Nederland naar Duitsland rekent een verhuisbedrijf gemiddeld €2700 tot €3900. De kosten van een verhuizing naar Duitsland kunnen echter erg uiteenlopen. Wanneer je van Venlo naar Düsseldorf verhuist, ben je logischerwijs minder kwijt dan wanneer je van Amsterdam naar München verhuist. De factoren die de prijs het meest beïnvloeden zijn 1) de afstand tussen de woningen en 2) de grootte van jouw inboedel.

Kosten voor internationaal verhuizen
Sirelo helpt jou om je goed voor te bereiden op jouw internationale verhuizing naar Duitsland. Want hoe worden die kosten eigenlijk berekend?
Meer lezen over de kosten

Om een schatting te kunnen maken van jouw verhuiskosten, hebben wij hieronder een globaal overzicht van de kosten voor een verhuizing van Rotterdam naar Berlijn voor je. Dit betreft ca. 700 kilometer.

Grootte inboedelKosten
Woning 1 slaapkamer€1800 – €2600
Woning 2 slaapkamers€2700 – €3100
Woning 3 slaapkamers€3100 – €3400

Betreft jouw verhuizing een kortere afstand dan 700 kilometer? In onderstaande tabel geven wij je de gemiddelde kosten van een verhuizing van Rotterdam naar Düsseldorf, dit betreft circa 225 kilometer.

Grootte inboedelKosten
Woning 1 slaapkamer€1400 – €1900
Woning 2 slaapkamers€2000 – €2400
Woning 3 slaapkamers€2400 – €2900

De genoemde bedragen zijn berekend aan de hand van de grootte van de inboedel en de afstand van A naar B. Extra diensten zoals het laten inpakken van dozen, het laten demonteren van meubelen en het gebruik van een verhuislift zijn hier dus nog niet in meegenomen. Wil je de exacte kosten van jouw verhuizing weten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan!

Zeker weten dat je niet te veel betaalt voor jouw verhuizing?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes!

Tips om jouw verhuizing goedkoper te maken

 1. Zoek je spullen goed uit en doe spullen weg. Hoe minder je verhuist, hoe minder je betaalt. Neem alleen de zaken mee die je écht gebruikt en maak een ander blij met de spullen die jij eigenlijk toch niet gebruikt. Win-win.
 2. Schakel hulp in. Als je op de verhuisdag zelf hulp inschakelt, kun je besparen op het aantal verhuizers dat er nodig is.
 3. Zorg dat het verhuisbedrijf exact weet hoeveel er verhuisd moet worden. Wanneer op de verhuisdag blijkt dat er meer verhuisd moet worden dan gepland, loopt dit al snel in de kosten. De verhuizing zal langer duren en soms moet er zelfs een extra verhuiswagen aan te pas komen. Met onze Verhuis volume calculator bereken je precies de grootte van jouw inboedel en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan naderhand.
 4. Vraag om je heen of mensen verhuisdozen voor je hebben. Dit zijn niet de grootste lasten maar hé, iedere euro is er één. Wanneer je verhuisdozen gratis kunt krijgen, bespaar je al snel tientallen euro’s die je anders aan verhuisdozen kwijt was geweest.

Verhuizen naar Duitsland

Wonen in Duitsland: de vereisten

Duitsland behoort net als Nederland tot de Europese Unie, wat inhoudt dat je geen visum nodig hebt. Als je niet uit een EU-land komt, gelden er andere regels. Je hebt dan wel een visum nodig, dit visum is gekoppeld aan de reden van je verblijf en kan worden aangevraagd bij de ambassade of het consulaat. Wanneer je geboren bent in een EU-land, dan is het enige wat je nodig hebt om de grens over te steken een geldige ID-kaart of een geldig paspoort. Je kan je aanmelden bij de gemeente waar je gaat wonen, dit is in principe voldoende. De twee vereisten om in Duitsland te kunnen wonen zijn dan nog:

 1. Een bewijs van inkomen. Je moet kunnen aantonen dat je je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien;
 2. Een ziektekostenverzekering. In Duitsland dien je een verzekering te hebben en dit aantoonbaar te kunnen maken.

Wanneer jouw verhuizing naar Duitsland in zicht komt, moet je je binnen 5 dagen voor vertrek uitschrijven bij je huidige gemeente. Je ontvangt dan ook een bewijs van uitschrijving. Je geeft hierbij ook je nieuwe adres op, zodat je belangrijke post nog altijd kunt ontvangen (denk aan oproepen voor verkiezingen en minder leuk: belastingaanslagen). Bij je nieuwe gemeente in Duitsland moet je je binnen 8 dagen weer inschrijven. Dit doe je met een ‘Einwohnermeldeamt’. Je hebt dan ook het bewijs van uitschrijving en je ID kaart of paspoort nodig. Je krijgt vervolgens een ‘Anmeldebestätigung’. Dit is ook direct je bewijs van recht op verblijf.

Verhuizen naar Duitsland: ervaringen

Als geen ander begrijpen we dat je graag ervaringen leest van mensen die je voor gingen. Een verhuizing naar Duitsland is immers niet iets wat je eerder hebt meegemaakt. Op deze blog lees je over de ervaring van Maia en Maarten. Zij delen hun ervaring van A-Z met je.

Ook Jetty deelt haar ervaring over haar emigratie naar Duitsland. Ze vertelt je welk verhuisbedrijf ze heeft gebruikt en geeft handige tips. Jetty: “Verdiep je ook goed in de wet- en regelgeving, anders weet je niet wat je te wachten staat. Verder raad ik iedereen aan een verhuisbedrijf met het keurmerk Erkende Verhuizers te vragen. Dan weet je in ieder geval zeker dat het geen schnabbelaar is.”

Checklist: Zaken die je niet moet vergeten wanneer je naar Duitsland verhuist

 • Ziektekostenverzekering: een ziektekostenverzekering is verplicht voor alle inwoners van Duitsland. Werknemers met een inkomen van minder dan €54.900 per jaar moeten verplicht een publieke ziektekostenverzekering aanschaffen. Wanneer je jaarsalaris hoger ligt, kun je kiezen tussen zowel publieke als particuliere ziektekostenverzekeringen. Ondanks dat werknemers met een inkomen van €54.900 of meer kunnen kiezen uit de twee ziektekostenverzekeringen, blijft de publieke ziektekostenverzekering het populairst. Het is belangrijk om volledig verzekerd te zijn, omdat behandelingen in Duitsland relatief duur kunnen zijn. Wil je meer weten over de zorg in Duitsland? Bekijk dan onze pagina over de gezondheidszorg in Duitsland;
 • Gezondheid: check je gezondheidssituatie. Heb je in Duitsland behoefte aan een huisarts/dokter? Ga dan alvast op zoek in de wijk waar je wilt wonen. Sla ook voor vertrek voldoende medicijnen in, zodat je zeker weet dat je even vooruit kunt;
 • Diploma’s: zorg dat alles met betrekking tot je certificaten en diploma’s in orde is. Denk aan het vertalen hiervan, maar zorg ook dat je diploma erkend wordt. Problemen met erkenning van diploma’s komen in het buitenland helaas regelmatig voor. Adressen die je hiermee kunnen helpen zijn enic-naric.net en www.nuffic.nl;
 • Kinderopvang: mocht je jonge kinderen hebben voor wie je gebruik wil maken van kinderopvang, hou dan rekening met het feit dat er in veel Duitse dorpen / steden een wachtlijst is voor bijvoorbeeld een peuterspeelzaal of naschoolse opvang;
 • Financiën: het openen van een Duitse bankrekening wordt aanbevolen;
 • De belastingdienst: wij raden sterk aan om contact op te nemen met de belastingdienst voor vertrek. Zij kunnen je helpen met belastingzaken die je nog moet afhandelen voor je verhuist naar Duitsland;
 • Opzeggen lopende abonnementen en andere nutsbedrijven: neem hiervoor tijdig contact op, omdat hier vaak sprake is van een opzeggingstermijn van enkele maanden.

Met deze complete checklist verhuizen weet je zeker dat je niks meer vergeet.

Tot slot..

Het is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid, maar wij van Sirelo raden je aan om je goed te verdiepen in de zaken rondom jouw verhuizing. De artikelen hieronder zijn onze aanraders, Viel Spaß!

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs