Verhuizen naar Groningen

Verhuizen naar Groningen is in trek. De economie begint namelijk steeds beter aan te trekken in de stad en ook de huizenprijzen staan er goed op. Bij de verhuizing komen enkele dingen kijken. Lees hier alles wat je moet weten over inschrijvingen in de gemeente Groningen en natuurlijk over het leven in Groningen!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Verhuizen naar Groningen

Met het oog op je waterlevering en gasrekening is het heel verstandig om je adreswijziging tijdig door te geven. Ga jij vanuit het buitenland verhuizen naar Groningen? Dan ben je verplicht om in het eerste half jaar minimaal vier maanden in Nederland te verblijven.

Verhuizing binnen of naar Groningen

Het doorgeven van je verhuizing kan tussen 28 dagen vóór en 5 dagen na de verhuizing. Op de website van de gemeente Groningen kun je dit direct doen door een afspraak te maken. Zorg wel dat je je DigiD bij de hand hebt zodat je kunt inloggen. Je kunt kiezen voor een locatie in het Centrum, Hoogkerk of Lewenborg.

Je kunt je inschrijving natuurlijk ook schriftelijk doorgeven via een e-mail of brief aan de gemeente. Zorg dat je hierin vermeldt wanneer je verhuist, net als je NAW-gegevens, het oude en nieuwe adres, de bewoners die mee verhuizen, kopieën van ID-bewijzen en je telefoonnummer. Daarnaast werkt het in je voordeel als je de brief ondertekent. Stuur de post op naar:

  • Gemeente Groningen, Postbus 30026
  • 9700 RM, Groningen

Verhuizen vanuit het buitenland

Woon je momenteel in een ander land en wil ja verhuizen naar Groningen? Dat kan! Wanneer je gedurende de komende zes maanden minimaal vier maanden in Nederland zult wonen, kun je een BSN aanvragen door je binnen 5 dagen na de verhuizing te melden op het Stadskantoor van de gemeente. Je laat je hierdoor inschrijven in de basisregistratie personen (ook wel het BRP genoemd).

Kosten van de verhuizing

Je vindt op Sirelo 7 verhuisbedrijven uit Groningen die je aan de hand van reviews en ervaringen kunt vergelijken. Voor een verhuizing binnen de stad zul je doorgaans tussen de 800 en 1100 euro kwijt zijn. Denk er aan dat je minder geld kwijt bent wanneer je veel werk op je neemt met het oog op in- en uitpakken maar ook het demonteren van de grotere meubelstukken.

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Groningen

Groningen is de grootste stad in het noorden van Nederland. Als hoofdstad van de provincie Groningen heeft het een belangrijke functie. In totaal wonen iets meer dan 200.000 mensen in de gemeente die rijk gevuld is met musea, monumentale panden en de Martinitoren. Daarnaast is ook de Grote Markt een echte trekpleister. Het Universiteitsmuseum en het Noordelijk Scheepvaartsmuseum zijn erg populaire musea. Door het hoge aantal studenten in de stad blijft Groningen een stad die constant in beweging is. Een belangrijk vervoersmiddel is de fiets, want die kom je overal in de stad tegen! Door de stad lopen tevens diverse kanalen die de stad een mooi aanzien geven.

Van origine is Groningen overigens een echte handelsstad. Met ruim 133.000 arbeidsplaatsen in de stad is er geen stad in het noorden die even veel werk creëert als Groningen. Tegenwoordig wordt er in de suiker-, tabak- en koffie-industrie nog veel werk geleverd. Het is ook niet verwonderlijk dat Groningen wordt gezien als de suikerstad in Europa. De gemeente probeert ook in de ICT-sector veel werkgelegenheid te creëren.

Verhuizing binnen of naar Groningen

Huizenprijzen in Groningen

De huizenprijzen zullen de komende tien jaar niet stijgen, zo luidt een voorspelling van ING. Enkele jaren geleden (2014) was de gemiddelde woningwaarde van huizen in de provincie Groningen nog ongeveer 159.000 euro, het laagste van het land. Ter vergelijking: twee jaar eerder waren huizen gemiddeld nog zo’n 7.000 euro duurder. Voor goedkope woningen ben je in de provincie Groningen dus zeker aan het juiste adres! Een overzicht van de gemiddelde verkoopprijs in de gemeente Groningen:

20122013201420152016
€ 173.646€ 165.860€ 170.483€ 177.441€ 186.685

Dat de huizenprijzen in de stad zelf iets omhoog zijn gegaan de laatste jaren is niet ongebruikelijk. De stad is in trek en ook komen veel studenten die op zoek naar woningen om te huren.